SÓS TORTA DIÓS MEDVEHAGYMAPESTOVAL - MAGYAR FINOMSÁGOK

Már alig vártam, hogy a Magyar finomságok rovat újabb szereplője lépjen színre! Nagy kedvencünk, a medvehagyma szezonja sajnos a végére jár, friss levelekre már nem sokáig számíthatunk. Így gondolván az elkövetkezendő hónapok "nélkülözésére", a Szalámibolttal a medvehagymapesto tesztelésére vállalkoztunk.  A Baranya íze medvepesto egyenesen a termelőtől érkezik be a Szalámiboltba. A Bocz családi gazdaságban a termékek előállítása, az alapanyagok feldolgozása teljesen vegyszer- és adalékmentesen, íz- és színezőanyagok felhasználása nélkül, nagyszüleink módszereire alapozva, hagyományos módon történik. Így egész évben fogyaszthatjuk kedvencünket és élvezhetjük jótékony élettani hatását is! Ehhez a sós tortához a már bevált vajas tésztát használtam. A tejszínes zöldségtöltelék kellemesen elegyedett a diós hagymakrémmel, így alkotván meg egy igazán harmonikus, lágy, "medve-sajtos" ízkombinációt! A hagyma természetes tartósítása miatt meglehetősen sós, így a pite elkészítésénél külön ügyelni kell a hozzáadott só mennyiségére!

Sós torta diós medvehagyma pestoval

Hozzávalók:
Vajas tészta
200 g liszt
100 g vaj
fél teáskanál só
bors

Töltelék
2 db kisebb cukkini
1 póréhagyma
2 db kisebb lilahagyma
csipet só!
bors
olívaolaj

2 tojás
2 dl tejszín
2 evőkanál mascarpone
csipet só!
bors

Bocz diós medvehagymapesto
kb 50 g fetasajt
néhány szem koktélparadicsom


A tészta hozzávalóit egy tálba öntöm és 3-4 evőkanál vízzel összedolgozom. Gömböt formázok belőle, ellapítom, átlátszó fóliába csomagolom és legalább fél órára hűtőbe teszem. Felhasználáskor lisztezett felületen nyújtom ki és belesimítom a piteformába. Villával megszurkálom az alját, a tetejére sütőpapírt és nehezéket teszek. (Én speckó Le Creuset sütőgolyókat használok.) 190 fokra előmelgített sütőben sütöm 15 percet.

A zöldségeket megtisztítom és felszeletelem. A fűszerekkel egy kevés olívaolajon serpenyőben megpirítom, majd az elsősütött tésztakéregbe borítom.

A tojásokat felverem, hozzáadom a tejszínt, a mascarponet majd fűszerezem. Ráöntöm az elősütött tésztában váró zöldségekre, rámorzsolom a fetát, rádobom a paradicsomot és mokkáskanállal bepöttyözöm a pestoval. 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt aranyszínűre sütöm.



Szalámibolt: 1052 Budapest Vitkovics Mihály utca 3-5. www.szalamibolt.hu

Sós torta diós medvehagyma pestoval


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések