CSERESZNYE CURD

Megtévesztő lehet, de a képen látható kis csészébe nem baracklekvárt kanalaztam , hanem cseresznye krémet, pontosabban "curd"-öt. A lehíresebb curd talán az angolszász receptekből ismert "lemon curd", vagyis citromkrém. De curd-öt nem csak citrusfélékből lehet készíteni, amint azt az alábbi példa is mutatja, hanem akár cseresznyéből is. Ennek a citromkrémnek a mintájára terveztem, és bár elképzelésem szerint piros színű lett volna, meglepetésemre az élet másként hozta. Talán a turmixolás lehet a magyarázata annak, hogy "kifakult", mindenesetre kellemes kis kence lett belőle. Legközelebb turmixolás helyett csak kipréselem a gyümölcs levét, hátha akkor sikerül a pirosas színt is előállítanom. Reggeli péksütihez, pite megtöltésére teljesen alkalmas, ez az adag nálunk konkrétan piskótatekercsbe került.

Cseresznye curd - cseresznye krém

Hozzávalók:
200 g cseresznye (magozatlanul mérve)
80 g kristálycukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
csipet só
60 g vaj
fél citrom frissen facsart leve (kb 15-20 ml)
3 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja



A cseresznyét megmosom és kimagozom. Kéziturmix segítségével elpürésítem és gyorsan átpasszírozom. Kb 1 dl cseresznyesűrítmény-szerűség lesz belőle.
Egy lábosba öntöm a cukrot, keményítőt, sót, vajat és a citromlevet. Miután a vaj elolvadt, hozzáadom a sűrű cseresznyelét és néhány perc alatt összefőzöm. Félrehúzom a gázról és kicsit hűlni hagyom.

A tojássárgákat krémesre keverem egy villával és kanalanként adagolom a langyos, vajas krémhez, hogy a nyers tojás akklimatizálódhasson kicsit. Minden kis adagot alaposan elkeverek, nehogy kicsapódjon a tojás. A lábost visszateszem a tűzre és kislángon, állandó kevergetés mellett besűrítem a tartalmát.

Egy kisebb dobozba öntöm ki, belereszelem a citrushéjakat, összekeverem és amikor már nem forró, felhasználásig hűtőbe teszem.

Cseresznye curd krém




Megjegyzések

  1. De jól néz ki! Finom lehet. :) A fotó pedig egyszerű és letisztult. ;) Egyébként szerintem sosem lesz piros a csersznye curd, mert a cseresznye húsa is sárgás színű, legalábbis a mi cserink az volt. De ne sajnáld, így is guszta és szép. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Igazad lehet, talán inkább a meggy lehetne pirosas, bár én rózsaszínesnek vártam. De ahogy írtam is, meg fogom próbálni újra préselt lével, az színesebb :)

      Törlés
  2. Gyönyörűek a fotók, biztos finom is, legközelebb kipróbálom!:)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nagyon szép a fotó! :) Szerinted a kukoricakeményítő elhagyása bűn ebben a receptben? Sikerülhet anélkül?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Hát, bűnnek nem bűn :) de lehet, hogy egy piskótatekercsből kifolyna... Egy pitében viszont a széle megtartja és esetleg hűtőbe téve van ideje kicsit "megkötni". Ízre viszont biztosan ugyanolyan finom!

      Törlés
    2. Most jutott eszembe, ha piskótával tervezted, és túl híg lenne, esetleg leönthetnéd a tésztát vele, úgy, mint valami sodóval :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések