FÜGEKRÉMES TÖLTÖTT KEKSZ

Igazi őszi-téli hangulatú töltött keksz! Aszalt gyümölcsös, fűszeres, diós, csokis belső omlós tésztakéregben, hm, mit mondjak még? A krém készülhet féladagból is annak, aki nem szereti a töményebb tölteléket, de nekünk pont így volt jó. A receptet a Kifőztük magazin októberi számában is elolvashatjátok.


Fügekrémes töltött keksz



Fügekrémes töltött keksz


Hozzávalók:
Tésztához
150 g liszt
1/4 teáskanál sütőpor
20 g darált mandula
egy csipet só
50 g nádcukor
50 g puha vaj
1 tojás
1/4 teáskanál vaníliakivonat

Töltelékhez
250 g aszalt füge
50 g kandírozott narancshéj
25 g kandírozott citromhéj
40 ml narancslikőr (nálam Cointreau)
20 ml frissen facsart narancslé
1/2 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 nagy narancs reszelt héja
1 nagy citrom reszelt héja
100 g darált dió
100 g magas kakaótartalmú csokoládé (nálam 70%-os) apróra darálva
50 g méz


A tésztához az összes hozzávalót egy nagy tálba öntöm és összegyúrom. Gömböt formázok belőle és átlátszó fóliába csomagolva hűtőbe teszem. Akár egy éjszakát is pihenhet.
A töltelékhez az aszalt fügét apróra vágom és a cukrozott héjakkal egy tálba teszem. Ráöntöm a likőrt és a narancslevelet és egy éjszakára lefedve hűvösre rakom.

Másnap a megpuhított aszalványokat késes aprítóban krémesre dolgozom és hozzáadom a többi hozzávalót, amiből egy meglehetősen tömény masszát kapok.

A tésztát két részre osztom a könnyebb nyújthatóság kedvéért, és mindkét adagot egy-egy kb 35cm x 15cm-es vékony téglalappá nyújtom. A töltelékből hengert formázok és a tészta hosszabbik oldalán kb egy harmad magasságban ráteszem a kinyújtott lapra és beborítom a tésztával. Finoman lenyomkodom, a széleit is felhajtom és 2 cm-es kis darabokat vágok a hengerből. Sütőpapírral bélelt tepsin 200 fokon kb 15 perc alatt halvány arany színűre sütöm. Ha kihűlt, porcukorral hintem meg.





Fügekrémes töltött keksz


Megjegyzések

  1. Ó! Ez csodás lehet! :) Már ámuldoztam egy sort a magazinban is rajta, de nem lehet elégszer... :D A képek fantasztikusak, mint mindig!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ági, Te pedig tündér vagy, mint mindig :)) Köszönöm szépen!

      Törlés
  2. Egyetértek, nagyon szépek és finomak is biztos!:)

    VálaszTörlés
  3. Ilona, baratnom, ajandekol a mult napokban nekem egy fuge lekvarral teli befottesuveget. Erre a receptre vartam!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
    Puszi!!!!

    VálaszTörlés
  4. Szia, itt vagyok ujra!
    Hozom a linket, a receptel, nagyon remellem hogy tetszeni fog, talalltam meg egy blogban a receptet, pici kulombseggel. Remellem tetszik.
    He vuelto a editar esta entrada, tenéis que verla, os gustara.
    http://eniskitchen.blogspot.com.es/2013/11/galletas-rellenas-con-crema-de-higos.html
    puszi!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések