2013. febr. 26.

MAZSOLÁS KEKSZ

Világraszóló tragédia: kiürült a kekszes doboz... A feladat tehát adott volt, kekszet kellett sütni. Természetesen csokisat... A zabpehellyel hasonlóan jártam el, mint ennél a keksznél.


Hozzávalók:
90 g sütőporos liszt (1 kg liszthez 1 tasak sütőpor az arány)
fél teáskanál szódabikarbóna
fél teáskanál só
110 g puha vaj
150 g barnacukor
1 nagyobb tojás
fél teáskanál vanília kivonat
60 + 40 g zabpehely
110 g mazsola
170 g csokoládé apróra vágva (magas kakaótartalmú és tejcsoki kb fele-fele arányban)


A 60 g zabpelyhet serpenyőben 3-4 perc alatt enyhén megpirítom, kicsit hagyom kihűlni, majd késes aprítóban megőrlöm és egy tálban összekeverem a liszttel, szódabikarbónával és a sóval.

Egy másik, nagyobb edényben a puha vajat a barnacukorral habosítom, hozzáadom a tojást és a vaníliát. Ha ezzel kész vagyok, a két tál tartalmát összedolgozom. Mehet hozzá a maradék 40 g zabpehely, a mazsola és az apróra vágott csoki.

Diónyi gombócokat formázok és sütőpapíros tepsin vékonyra lapogatom őket. 175 fokos sütőben kb 17-18 perc alatt sülnek meg. Jó, ha néhány percet a tepsin pihennek mielőtt rácsra szednénk. Ebből az adagból 30 közepes méretű, vékony, ropogós keksz sül ki.



2013. febr. 24.

ÉGITEST-TÉSZTA PARADICSOMLEKVÁROS SZÓSSZAL

Szaturnusz, napocska, hold, hullócsillag... Klassz kis égitest formájú durumtésztát főztem ki Miminek! Mamának maradt a penne... Még tart a nyáron eltett paradicsomlekvár, így most tésztaszósz készült belőle... villámgyorsan...


Hozzávalók:
durumtészta (kb 30 g Miminek, 100 g Mamának)
kb 5 evőkanál paradicsomlekvár
nagyobb löttyintésnyi tejszín
reszelt parmezán a tetejére
Amíg a tészta megfő, épp elég az idő, hogy a szósz elkészüljön, sőt, még sok is! Egy kislábosba kanalazom a paradicsomlekvárt, bőven felengedem tejszínnel és 2 perc alatt összefőzöm. Ízesíteni szerintem már nem kell, hiszen a lekvárban már benne van minden, aminek benne kell lennie.

A tésztát leszűröm, rákanalazom a paradicsommártást és bőven reszelek rá a parmezánból.

2013. febr. 20.

EZ A KUSZKUSZ NEM AZ A KUSZKUSZ

"Kuszkuszkölyök született az Állatkertben..." - Nem akartam hinni a szememnek, jól olvasom? Őszintén, már jó néhányszor jártam az Állatkertben, de "kuszkusz" téren úgy tűnik komoly hiányosságaim vannak. Létezik ilyen elnevezésű állat? És igen, a kuszkusz nemcsak egy afrikai étel, de egy kis erszényes állat is. Amikor megmutattam Miminek az állat - kuszkusz képét, hirtelen felkiáltott : "Mongyúz!!!" Erre én: "Nem mongúz, ez kuszkusz." "Nem, nem kuszmusz, ez mongyúz, tényleg, Mama!"
Zöldséges kuszkusz csirkével


Hozzávalók (4 személyes adag):
250 g kuszkusz
250 ml forró húsleves (kockából is jó)
2 kisebb cukkini
2 közepes lilahagyma
kb 8 szem koktélparadicsom
1 löttyintésnyi olívaolaj
fokhagyma granulátum
bazsalikom
bors
csirkehús (most 8 db csirkecomb filé)

Az öntethez:
1 dl olívaolaj
fél citrom leve
1 gerezd fokhagyma, átnyomva
bors
bazsalikom


A kuszkuszt tálba szórom és leöntöm a forró levessel. Elkeverem és 5 percre lefedve félreteszem.

A cukkinit, hagymát és a paradicsomot megtisztítom, nagyobb darabokra vágom és olívaolajon megpirítom. A fent felsoroltakkal fűszerezem.

A csirkét is serpenyőben sütöm, ugyanúgy fűszerezem, mint a zöldségeket. Én most pluszban friss citromlevet is csepegtettem rá.

Az öntethez minden hozzávalót összekeverek. A kuszkuszt egy villával fellazítom, összeverem az öntettel és a zöldségkeverékkel, majd a sült csirkével tálalom.

2013. febr. 18.

A GOMBA KALAPJA

"Bogyó és barátai kirándulni indultak az ... erdőbe. Egyszer csak halk sírást hallottak. -A bokor mögül jön - suttogta ... Bogyó. Egy kis gomba sírt a bokor mögött. Hiányzott a fejéről a kalapja..." Gondolom sok kisgyerekes anyuka és apuka fújja már kívülről Bogyó és Babóca kalandjait! Az én lányom egyik nagy kedvence a gomba elveszett kalapjáról szóló kis történet. Hát itt a gomba kalapja, most épp az ebédlőasztalunkon - méghozzá juhtúróval. Az előkészítésére sem kell több időt szánni, mint a mese felolvasására, tehát úgy 5 perccel számoljunk...



A gomba kalapja


Hozzávalók:
7-8 db nagyobb gomba
250 g juhtúró
egy csokor snidling
dió

bors
olívaolaj


A gombák tönkjét kitöröm és belülről enyhén sózom, borsozom. A juhtúrót is megborsozom kicsit és az apróra vágott snidlinggel krémesre keverem, ezzel töltöm meg a gombakalapokat. Mindegyik közepébe egy fél diót teszek és baconnel jól bebugyolálom. Enyhén olajozott sütőtálban lefedve közepes hőfokon kb 35 percet sütöm, majd fedő nélkül ropogósra pirítom. Krumplipüré passzol hozzá.





 
 

2013. febr. 15.

VIRÁGSZIROM MINITORTA

A vadvirágos minitorta alapanyagából készült másik aprócska torta díszítésével is elkészültem. A málnakrémes belső halvány rózsaszín vajas krémbevonatot kapott, a díszítés jellege után pedig virágszirom tortának kereszteltem el. Szerintem ez sem lett kevésbé romantikus...
 
 
Virágszirom minitorta
Virágszirom torta
 
Hozzávalók a vajas krémbevonathoz:
115 g puha vaj
160 g porcukor, átszitálva
csipet só
30 ml tejszín
néhány csepp vanília esszencia
85 g fehér csoki, olvasztva
 
 
A puha vajat a robotgép nagy fokozatán habosra keverem a cukorral és a csipet sóval. Folyamatosan adom hozzá a tejszínt és a vaníliát. A fehér csokit apró darabokra törtem, egy hőálló tálba dobtam és az éppen forrásban lévő krumpli tetejére tettem úgy, hogy az alja ne érjen bele a forró vízbe. (Épp törtkrumplit készítettem a sóska mellé. Bizony az volt az ebédünk.) Teljesen kihűtöttem és ezt is a vajas masszához dolgoztam. Habzsákba töltöttem és ezzel cicomáztam fel a tortámat.
 
 
 

2013. febr. 14.

VADVIRÁGOS MINITORTA

Romantikus, mint egy tarka, vadvirágos rét...

Vadvirágos minitorta



Hozzávalók:
Piskóta:
6 tojás
6 evőkanál hideg víz
30 dkg kristálycukor
9 dkg liszt
9 dkg étkezési keményítő
6 dkg cukrozatlan kakaó
1,5 kávéskanál sütőpor

Málnakrém:
150 g mascarpone
60 g málna (most fagyasztott)
3 teáskanál porcukor
1 dl tejszín
1 teáskanál habfixáló

Díszítés:
20 dkg puha vaj
30 dkg porcukor, átszitálva
2 zacskó vaníliás cukor
kevéske tejszín

fondant
marcipán


A tojásfehérjéket a hideg vízzel elkezdem keményre felverni, közben fokozatosan adom hozzá a kristálycukrot. Majd mehet a sárgája, a liszt, sütőpor, keményítő és végül a kakaó is. 27x37 cm-es tepsibe öntöm és előmelegített sütőben közepes lángon sütöm kb 20 percig. Amint kész, rácson hűtöm ki a tésztalapot, majd Mimi egyik kis műanyag bögréjével (10 cm átmérőjű) szaggattam ki hat kis kört a tésztából.

A krémhez a mascarpone sajtot, porcukrot és a málnát simára keverem. A tejszínt a fixálóval felverem és óvatosan a málnakrémbe forgatom. Picit pihentetem a hűtőben.

A puha vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral a robotgép magasabb sebességfokozatán jó habosra keverem. Kevés tejszínt is adok hozzá, hogy habosabb és kenhetőbb legyen.

Összeszerelés:
A piskótákat megkenem a málnás krémmel, kívülről szép vastagon bekenem a fehér vajkrémmel és lehűtöm. Én fehér fondant borítást és színes marcipán virágokat választottam díszítésként.

Ebből a piskótaadagból 2 db 10 cm átmérőjű ( 3 lapos) minitorta és elég sok, kevésbé attraktív sallang lesz, amit mi lekvárral vagy csokiszósszal tüntettünk el. Ez a maradék egyébként alkalmas sütinyalóka (cake pop) készítésére is.


Vadvirágos minitorta



2013. febr. 12.

VALENTIN NAPI CUKORKÁK

Tényleg csak a "feeling" kedvéért készültek ezek a cukorkák...



Valentin napi cukorkák
Valentin napi cukorkák

Hozzávalók:
55 g kristálycukor
fél teáskanál víz
1-2 csepp ételfesték
 

Az elkészítése igencsak egyszerű, ám a massza megfelelő állapotának elérése már nem annyira. De ha már lendületben vagyunk, akkor megy, mint a karikacsapás. A cukor lehetőleg ne legyen se túl nedves, se túl száraz. Nekem azért kicsit kellett kísérleteznem...

A cukrot alaposan elkevertem a vízzel, majd két kisebb tálban osztottam szét. Az egyikhez a rózsaszín, a másik adaghoz a kék festéket kevertem. Marcipán kiszúró formába tömörítettem a színes cukormasszát, jól lepréseltem egy mokkáskanál hátuljával, és óvatosan kinyomtam a formából. Néhány óra alatt kiszárad.



Persze Miminek külön is készült néhány szép kék pillangó is ...

2013. febr. 9.

NOSZTALGIA: ANNE HALPITÉJE

A halpitéről mindig Anne és a Lizard-félsziget jut eszembe. Anne, akivel évekkel ezelőtt együtt dolgoztam Gatwicken és sokat köszönhetek neki... aki egy görögországi nyaralás alkalmával találkozott későbbi angol férjével... aki belga lévén isteni angol halpitét süt... A félszigetről annyit, hogy itt található a Lizard Point, ami Nagy-Britanniának, pontosabban a főszigetnek, a legdélebbi pontja. A meredek sziklaszirt tetején pedig ott a "legdélebben fekvő" kávézó, ahol hasonlóan készítik ezt a nagyon brit fogást. Miközben itthon az ebédlőasztalnál ülök, és ezt a krémes pitét majszolom, egy pillanatra becsukom a szemem, és máris ott ülök a teraszon, a sós tengeri szél megcsapja az arcomat, a végtelen tenger nem mindennapi látványában gyönyörködöm miközben a sirályok vijjogását hallgatom...


Angol halpite


Hozzávalók:
fél karfiol
fél brokkoli
3-4 szál sárgarépa

krumplipüré fokhagyma nélkül

kb 250 g lazac
2 szelet tőkehal
4 dl tej
2 kis fej vöröshagyma, pucolva, negyedelve
halfűszer

50 g vaj
3 ek liszt

bors
petrezselyem
szerecsendió


A zöldségeket megtisztítom, a répát felkarikázom, a brokkolit és a karfiolt kis rózsáira szedem és puhára párolom.

A krumplipürét elkészítem.

A halakat (én általában fagyasztott halból készítem) a tejjel elkezdem főzni. Beleteszem a vöröshagymákat és a fűszerkeveréket. Így főzöm kb 10 percig, ezalatt nemcsak kiolvadnak, de majdnem teljesen meg is puhulnak. A halhúst kiszedem, a tejet átszűröm és félreteszem.

A fehér szószhoz a vajat felolvasztom egy edényben, megszórom a liszttel és zsemleszínűre pirítom. Lassan hozzáöntöm a halról megmaradt fűszeres tejet és habverővel folyamatos kevergetés mellett mártássűrűségűre főzöm. Fűszerezem sóval, borssal, petrezselyemmel és egy csipet szerecsendióval.

Összeszerelés:
Kivajazott tűzálló tál aljára csipkedem a halak húsát, rá a vegyes párolt zöldséget majd meglocsolom a fűszeres besamellel. A krumplipürét szépen elkenem a tetején, így légmentesen lezárom az alsó rétegeket. 180 fokos sütőbe tolom kb 25 percre. Aki szereti, apró rákokkal gazdagíthatja vagy reszelt sajjttal is megszórhatja a tetejét.




2013. febr. 7.

CSOKIS ZABPELYHES KEKSZ

Több zabpelyhes keksz receptet is kipróbáltam már, de a Stahl-féle ízlett a legjobban. Lehet, hogy azért, mert csokimániások vagyunk, vagy azért, mert a zabpehely őrlemény miatt ropogósabb? Talán mindkettő. Én csak egy kis dió hozzáadásával módosítottam az eredeti recepten, sajnos így végképp ellenállhatatlan lett.



Csokis zabpelyhes keksz

 
Hozzávalók:
5 + 2,5 dkg zabpehely
7,5 dkg liszt
fél kávéskanál szódabikarbóna
2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaó (kb 2,5 dkg)
5 dkg étcsoki, apróra vágva
10 dkb puha vaj
15 dkg barnacukor
1 tojás
1 marék darált dió

Az 5 dkg zabpelyhet serpenyőben 3-4 perc alatt enyhén megpirítom, kicsit hagyom kihűlni, majd késes aprítóban megőrlöm.

Összekeverem a zabpehelyőrleményt, lisztet, szódabikarbonát és a kakaót. Beleteszem a csokoládét is. Egy másik tálban habosra keverem a puha vajat a cukorral és a tojással. A két tál tartalmát összedolgozom és mehet hozzá a maradék 2,5 dkg zabpehely valamint a darált dió.

Diónyi gömböket formázok, sütőpapírral bélelt tepsiben szétlapogatom őket kb 4 cm átmérőjű fél cm vastag korongokká, és 200 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt megsütöm. Pár perc pihetetés után rácson hűtöm ki. Ebből az adagból 20 nagyobb, de puhább vagy 25 kisebb, ropogósabb keksz lesz.



 
Csokis zabpelyhes keksz
 

2013. febr. 5.

CSOKIS-RICOTTÁS PITETORTA

 Nemrégiben a város egyik legjobb éttermében "torkoskodtunk". Desszertnek, többek között, egy nagyon csokis, nagyon meggyes tortát is választottunk, ami azóta is a fejemben motoszkált. A kiinduló ötlet valami ilyesmi süti lett volna, csakhogy itt árválkodott a hűtőben egy doboz ricotta, ami már mindenképp felhasználásra szorult, így ez sült ki belőle. Szó szerint.


Csokis-ricottás pitetorta


A kakós omlós tésztához:
125 g vaj
1 tojás, felverve
20 ml tej
250 g sütőporos liszt (1 kg liszthez 1 zacskó sütőpor az arány)
50 g cukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaó
csipet só

Töltelék:
250 g ricotta
1 kisebb tojás
1/2 zacskó vaníliás cukor
1 evőkanál kristálycukor
50 g magas kakótartalmú csokoládé, apróra törve


 
A lisztet, cukrot, kakaót a csipet sóval elkeverem, majd a vajjal morzsás állagúra dolgozom. A tojást felverem a tej felével. A száraz és a nedves hozzávalókat most összekeverem és hozzáöntöm a maradék tejet is. Amint a tészta összeállt, 1/3-2/3 arányban szétosztom, két gombócot formázok és kissé ellapítom őket, majd legalább fél órára hűtőbe mennek.

A töltelékhez az összes hozzávalót tálba öntöm és alaposan elkeverem.
Amint a kakós tészta szépen lehűlt, először a nagyobb darabot lisztezett felületen kinyújtom. A torta- vagy piteforma aljába és oldalára illesztem, kicsit elegyengetem. Nem baj, ha a szélén esetleg kilóg. Beleöntöm a tölteléket, elsimítom, majd a kinyújtott kisebbik tésztámat ráteszem, a lelógó széleket pedig felhajtom és kissé lenyomkodom. 180 fokon kb 45-50 perc alatt megsül.
 
 
Csokis-ricottás pitetorta
 

2013. febr. 3.

Mézes-mustáros fröfrö kakukkfüves karamellizált paszternákkal

A cím alapján egyből egy Michelin csillagos étterem étlapja jut eszembe, de ez annál azért egyszerűbb fogás. Fröfrö, vagyis röfröf, azaz malachusi... Vasárnapi ebédünk volt, amit közösen főztünk. És bár nem mondom, hogy nem kellett mellette álldogálni, de megérte. Öszinte leszek, kicsit csaltam, mert már előző este előkészítettem a zöldséget, és bepácoltam a húst.



Mézes-mustáros karaj
 
Hozzávalók:
Mézes-mustáros disznószeletekhez:
7 szelet disznókaraj
2 evőkanál magos dijoni mustár
2 evőkanál akácméz
 
Kakukkfüves-mézes paszternák répával:
500 g paszternák
6 szál sárgarépa
olívaolaj
méz
kakukkfű

bors
 
Krumplipüré:
kb 700 g krumpli
néhány gerezd fokhagyma
tej
vaj

Mustármártás:
4 teáskanál dijoni  magos mustár
1,5 dl tejszín
bors
 

Már előző este összekevertem a mustárt és jó alaposan bekenegettem a husikat, lefedve hűtőbe tettem. A paszternákot és a répát megpucoltam, kisebb hasábokra vágtam, és a répát enyhén sós vízbe dobtam 4-5 percre, majd a paszternákot is mellé kb ugyanennyi időre. Leszűrtem és kissé összeráztam a fazékban, együtt hagytam őket, s amint kihűltek, mentek a hűtőbe.

Másnap a krumplipürével kezdtem: megpucoltam a krumplit és a fokhagymát, sós vízben puhára főztem és áttörtem. Egy szép darab vajjal és egy jó nagy löttyintésnyi tejjel habosra kevertem.

A hűtőből elővettem az előfőzött zöldséget és egy tepsire borítottam, meglocsoltam olívaolajjal és kb 20 percet sütöttem 180 fokon. Majd kevés sóval, borssal ízesítettem, kakukkfüvet morzsoltam rá, végül mézet csorgattam a tetejére. Kicsit összeráztam, hogy a fűszer és a méz mindehol érje. A sütőt grill üzemmódba kapcsoltam és maximumra tekertem a hőfokot. Még kb 10 perc és elkészültek a grillezett, karamellizált zöldségek.

Közben - kb 25 perc alatt - a husikat még néhány csepp olívaolajjal serpenyőben aranyszínűre sütöttem.

A serpenyő alján maradt szafthoz még egy kis mustárt kanalaztam, leöntöttem tejszínnel, borsoztam, és két perc alatt összeforraltam.

Az összeszerelés már egyértelmű...

2013. febr. 2.

BAB(A)LEVES CSIPETKÉVEL

Gyerekkoromban, ha megkérdezték, mi a kedvenc ételem, vagy hogy mit szeretnék ebédre, arra mérget lehetett venni, hogy bablevest és  palacsintát kértem. Hihetetlen, de sosem untam meg. Bár a Nagyim receptje verhetetlen, ennek ellenére azt gondolom, az én verzióm is megállja a helyét. Ízletes és tápláló, s bár egy kis szalonnabőrt is dobok hozzá, mégis könnyebb, mint a hagyományos változat, és így talán még egy kispocak számára is jobban fogyasztható. Persze csipetke is kerül bele, hiszen az a legjobb része.
Bableves csipetkével



Hozzávalók:
4 szál répa
3 közepes krumpli
néhány szem gomba
esetleg karalábé vagy leveszöldség
1 db óriás fehérbab konzerv lecsepegtetve
1 db vesebab konzerv lecsepegtetve
egy darabka füstölt kolbász, karikára vágva
fél zöldpaprika, kis kockákra vágva
néhány szem paradicsom
egy darabka szalonna- vagy angolszalonna bőr
2-3 evőkanál vörösbor
darált paprika
paradicsomszósz
vegeta
bors
petrezselyem
vöröshagymakrém
fokhagymakrém

A rántáshoz:
löttyintésnyi olívaolaj
2 ek liszt
1 vöröshagyma, finomra vágva
3 gerezd fokhagyma, finomra vágva
1 kiskanál pirospaprika

A csipetkéhez:
1 tojás
1 kiskanál só
kb 10 dkg liszt

Tálaláskor ecet, tejföl


A répát, krumplit, gombát apró kockákra vágom, ha van valamilyen egyéb leveszöldségem azt is. Egy nagy fazékban takaréklángon elkezdem főzni. Majd mehet hozzá a kolbász, a bab, szalonna, zöldpaprika, paradicsom. Ízesítem petrezselyemmel, vegetával, vöröshagymakrémmel és fokhagymakrémmel. Én házi darált paprikát és paradicsomszószt is teszek bele, majd hozzá löttyintem a vörösbort is.

Olívaolajon zsemleszínű rántást készítek, belekeverem a finomra vágott hagymákat. Leveszem a tűzről, megszórom a pirospaprikával és felöntöm kevés hideg vízzel. Gyorsan berántom a levest és összeforralom.

A csipetkéhez először lazán elkeverem a hozzávalókat, majd kézzel rugalmas, de nem ragadós tésztát gyúrok. Néhány perc alatt összeáll, és azután már csak a csipedés van hátra. Egyből mehet a majdnem kész levesbe. A végén sóval, borssal ízesítem, tálaláshoz pedig egy kevés ecetet és tejfölt készítek mellé. 

Vigyázat, hatalmas adag lesz belőle! De nem baj, mert mint tudjuk, a kisgyerekes anyukák legnagyobb barátja, a fagyasztó...

2013. febr. 1.

DIÓS RÉPÁS MUFFIN

Mimi: "Maffony"-t kérek reggelireeee...
Hát jó, itt egy finom téli változat dióval és répával...



Diós répás muffin


Hozzávalók 12 kisebb muffinhoz:
12 dkg liszt
6 dkg darált dió
2 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 narancs reszelt héja
15 dkg cukor
5 dkg vaj
2 tojás
4 evőkanál tej
10 dkg répa, finomra reszelve
 

A lisztet, diót, sütőport, szódabikarbónát összekeverem, hozzáadom a narancshéjat is.

A vajat és a cukrot habosra keverem a tojásokkal. Ezt a krémet a tejjel együtt elvegyítem a lisztes egyveleggel, és a végén beleforgatom a répát is. Kapszlikba töltöm, 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt elkészül.
 

Diós répás muffin

A recept az Éva Magazin 2012 áprilisi számából való.