2013. márc. 28.

LILAHAGYMALEKVÁROS HÚSVÉTI KENYÉRFONAT

Természetesen nálunk is elkészült a húsvéti kalács. A tervem az volt, hogy ötvözöm a kenyér tésztáját a fonottkalács formájával, és lilahagymalekvárral töltöm meg. A tészta egyszerű, a szárított élesztős tasak hátoldalán lévő ajánlás szerint számoltam az arányokat. Nagyon finom, enyhén parmezán illatú töltött kenyér lett belőle. Ezzel kívánunk Mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket innen, a Minikonyhából: Mimi és Mama...
 
Lilahagymalekváros húsvéti kenyérfonat
 
 
Hozzávalók (1 kis kenyérfonathoz):
2+2 evőkanál olívaolaj
380 - 400 g megtisztított lilahagyma
1 teáskanál nádcukor
kis löttyintésnyi balzsamecet
szárított morzsolt kakukkfű
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
frissen őrölt tarkabors
pici só
250 g liszt (BL80)
1/2 zacskó szárított élesztő ( kb 3 - 4 g)
1 teáskanál só
30 g reszelt parmezán
kb 150 ml meleg víz, amennyit a tészta felvesz


A tölteléknek való hagymalekvárt már előző nap elkészítettem és hűtőbe tettem. Ehhez a hagymát vékonyra szeleteltem, 2 evőkanál olívaolajon kis lángon elkezdtem dinsztelni. Hozzáadtam a nádcukrot, egy kis balzsamecetet (tényleg csak picit, mert nem akartam túl szaftosra készíteni), a kakukkfüvet, a fokhagymát, sóztam és bőven megborsoztam. Kb 20 perc után elkészült a karamellizált lilahagyma.

A többi hozzávalót összekevertem és 5 percig dagasztottam, míg ruganyos tésztát nem kaptam, majd kelesztőtálban kelesztettem másfél órát. A megkelt tésztagömböt három egyenlő részre osztottam, aránylag vékony téglalapokká nyújtottam, rájuk kentem a hagymatölteléket és a lapokat a hosszú oldaluknál összenyomkodtam, kicsit megsodortam, majd összefontam. Még egy óra pihentetés után sütőpapíros tepsin 220 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt megsütöttem. Tapasztalatom szerint félidőben nem árt alufóliát teríteni rá, illetve nyújtáskor nem túl vékonyra hagyni, mint én, mert kibújhat a töltelék. Mindez semmit nem vont le az értékéből, nekünk nagyon ízlett.

 
Lilahagymalekváros húsvéti kenyérfonat
 

2013. márc. 25.

ÉDESKRUMPLI ÉS TÁRSAI - LOLÁSAN

Tegnap ünnepi steak-ebédünk volt. Sikerült eltüntetnem 20 dkg tenderloint annak minden járulékával: grillezett zöldségekkel, steakburgonyával, hagymakarikával és persze borsmártással! Így nem csoda, ha ma nem kívántam semminemű húst az asztalra. Ezt a sütőben sült "vegaságot" már évek óta készítettem, amikor egy alkalommal kedves spanyol kolléganőmmel, Lolaval ebédeltem, és megkérdezte, hogyan ízesítem a tepsis zöldséget. Miután előadtam a receptemet, azt mondta: "Jó, jó, de miért nem öntesz rá egy kis bort?" És igen, miért is ne? Csak jobb lett tőle.


Tepsis zöldség édeskrumplival



Hozzávalók:
2 db édeskrumpli
1 piros kaliforniai paprika
1 zöld kaliforniai paprika
2 fej lilahagyma
néhány szem gomba
3 közepes répa
2 kisebb cukkini
1 kis tálca bébikukorica vagy morzsolt kukorica
5-6 szem koktélparadicsom
néhány gerezd fokhagyma, héjában
löttyintésnyi olívaolaj
löttyintésnyi száraz fehérbor
bors
rozmaring
fokhagymagranulátum

köretnek barnarizs


Egy tepsit alufóliával kibélelek. A paradicsom és a fokhagyma kivételével a zöldségeket aránylag egyforma méretű kis kockákra vágom. Mindent beleszórok a sütőtálba, a tetejére dobom a paradicsomokat és a hámozatlan fokhagymagerezdeket. Locsolok rá egy kis olajat, bort, majd jöhet a fűszerezés. Kb 180 fokon fóliával lefedve 45 percet sütöm, majd fólia nélkül pirosra grillezem a tetejét. Mi általában barna rizzsel fogyasztjuk és a tál alján összegyűlt szafttal locsoljuk meg.

2013. márc. 22.

BÉCSI ÖRVÉNY

Már 7 éve tart ez a szerelem... Azt mondják, itt a kapcsolat mélypontja, de én most sem érzek másként. Még mindig elvarázsol és elcsavarja a fejemet... Ellenállhatatlan és megunhatatlan... Azt hiszem, ez a románc sosem múlik el... mármint a bécsi örvény és köztem. Két keksz közt lágy krém és lekvár... a "legteasütisebb" teasüti! A lakást kellemes vanília illat lengte be,  s miután Mimi élvezettel belakmározott belőle uzsonnára, diéta ide vagy oda, már nem bírtam tovább ellenállni a kísértésnek. Elmajszoltam egy kis keksz szendvicset, amit még két további követett az este folyamán, teljesen megfeledkezve korábbi fogadalmamról... Rém egyszerű mind hozzávalók, mind elkészítés szempontjából, feltéve ha óriási díszítő csillagcsövet használunk...
 


Bécsi örvény


Hozzávalók:
A kekszhez (kb 20-25 mini "örvényszendvicshez")
250 g nagyon puha, de nem olvasztott vaj
1 mokkáskanál vanília kivonat
50 g átszitált porcukor
250 g liszt
50 g kukoricakeményítő
3 evőkanál tej

Krémhez
100 g nagyon puha, de nem olvasztott vaj
180 g átszitált porcukor
1 mokkáskaál vanília kivonat
3 mokkáskanál tejszín

málna vagy feketeribizli lekvár
porcukor a szóráshoz

 
 
A keksztésztához simára keverem az összes hozzávalót és sütőpapírral bélelt tepsire habzsákból kis örvényeket formázok. Bármilyen puha is a tésztája, mindenképpen a legnagyobb méretű csillag díszítőcsövet érdemes használni. 190 fokra előmelegített sütőben bő 10 perc alatt szépen megsülnek. Mivel ilyenkor még meglehetősen puhák és sérülékenyek, néhány percet a tepsin hagyom hűlni, majd mehetnek ki a rácsra.
 
A vajkrémhez ugyancsak az összes hozzávalót egy tálba készítem és robotgéppel jó habosra kikeverem.
 
Összeszerelés:
Ha kihűltek a kekszek, egyet megkenek a vajas krémmel, kevés lekvárt kanalazok rá és egy másik keksszel finoman befedem, végül meghintem porcukorral.


Bécsi örvény

2013. márc. 18.

MALVA PUDING SZIVÁRVÁNYORSZÁGBÓL

A fekete kontinens varázslatos kettőssége mindig is lenyűgözött: álmokkal teli és veszélyes, vad és símogató, Atlanti és Indiai, modern és hagyományos, vas és gyémánt, luxus és nyomor, fekete és fehér... Afrika nem csupán maga a misztikum, de maga a természet is! A nappali falán lévő afrikai maszk minden nap emlékeztet erre a mesésen titokzatos helyre. Igen, Afrika, és leginkább Dél-Afrika iránti rajongásom határtalan. Ó, és az ételek... a húsok: steak, afrikai vadak, halak; a bor, az egzotikus gyümölcsök... és az édességek! Dél - Afrika első számú desszertje a "malva pudding", mely Fokvárosban minden valamirevaló étterem étlapján szerepel. Eredete a hollandokhoz kötődik, mint a legtöbb "afrikaan" dolog, elnevezésére több magyarázat is létezik, de biztosat senki nem tud.  Bár diétásnak nem mondható, de csodálatosan egyszerű, ugyanakkor nagyon finom desszert. Hogy ez mennyire igaz, a második képen látható Mimi tányérja tálaláskor és utána...
 
Malva puding Dél-Afrikából


Hozzávalók (2 db 18cm x 12cm tálhoz):
A tésztához
150 g liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
egy csipet só
1 közepes méretű tojás
230 g kristálycukor
1 kisebb narancs finomra reszelt héja
1 evőkanál baracklekvár
1 evőkanál vaj
1 teáskanál frissen facsart citromlé
250 ml tej

Szószhoz (kb 5 dl - hez)
100 ml tejszín
100 ml tej
180 g kristálycukor
100 g vaj
50 ml víz
1 narancs frissen facsart, átszűrt leve (50 ml)


Az egyik tálban összekeverem a lisztet, szódabikarbónát és a sót. A másikban habosra keverem a tojást a cukorral és a narancshéjjal.
 
Egy kisebb lábosban összemelegítem a lekvárt, vajat és a citromlevet, de nem forralom fel. Picit hűtök rajta, majd a tojásos cukorhoz keverem. Ezután hozzádolgozom a lisztes keveréket és a tejet is, így palacsintatészta sűrűségű masszát kapok.
 
Kivajazott tűzálló edénybe öntöm, ügyelve arra, hogy kb az edény 2/3-ig érjen csak. 180 fokra előmelegített sütőben 45-55 perc alatt aranyszínűre sül meg, tűpróbával ellenőrzöm. Ha túlságosan pirulna, fóliával takarom le.
 
A szószhoz az összes hozzávalót egy lábosban összemelegítem, de nem forralom. Amint a pudingot kiveszem a sütőből, alaposan megszurkálom hústűvel, majd azon nyomban nyakon öntöm a szósszal. Elképzelhető, a sütőtál méretétől függően, hogy elsőre az összes szirupot hely hiányában nem tudjuk ráönteni, ekkor néhány perc múlva, amikor a tészta magába szívta az első adag szirupot, folytatom a locsolgatást. A puding bő negyed óra alatt issza magába a teljes mennyiséget. A legfinomabb langyosan vanília sodóval!



Malva puding Dél-Afrikából
 

2013. márc. 16.

HŰTŐMÁGNES SHORTBREAD

Ha Skócia, akkor... Lazac... Whisky... Nessie... Robert Burns... Szellemek... Eilean Donan... Felföldi marha... Narancslevár... Heather cream... Hebridák... Ben Nevis... Isle of Skye... Mel Gibson, vagyis William Wallace... És még sorolhatnám a végtelenségig... Csupa csoda és gyönyörűség!  Néhány évvel ezelőtt volt szerencsém egy kis időt eltölteni Skóciában. Arra fel voltam készülve, hogy nem mindennapi kirándulás lesz, de hogy ennyire káprázatos és mesés, arra nem! Az biztos, hogy egy életre a rajongója lettem, és hogy a világ legszebb helyeinek versenyében, Skócia mindenképp dobogóra pályázik, nálam legalábbis. Az egyik "legskótabb nevezetességet" viszont kihagytam a listából, ez pedig a shortbread. Edinburgh-ban vásároltam egy receptes hűtőmágnest szuvenírként, gondolom, ez lehet az eredeti skót shortbread recept... Mindenestere megszólalásig hasonlít Walkerékére... A tésztát feleztem és sima, valamint  csokis - mogyorós verziót is készítettem.

Hűtőmágnes skót shortbread

Hozzávalók:
200 g vaj
100 g kristálycukor (ez a mennyiség tartalmazott 1 zacskó vaníliás cukrot)
200 g liszt
100 g kukoricakeményítő
csipet só

1 marék pirított mogyoró, durvára vágva
néhány kocka csoki, apró darabokra törve


Krémesre keverem a vajat a cukorral, fokoztatosan adom hozzá a lisztet, a kukoricakeményítőt és a csipet sót. Összegyúrom, felezem a tésztát, egyik rész natúr marad, a másikhoz hozzá dolgozom a mogyorót és a csokit. Fóliába tekerve legalább fél órára behűtöm.

Lisztezett felületen jó 1 cm vastagra nyújtom és formára vágom. Lehet kis kerek kekszekre, rudakra vagy más klasszikus formákra alakítani. Sajnos az "alsószoknya" formát eddig még nem sikerült reprodukálnom... Villával picit megszurkálom és sütőpapírral bélelt tepsin 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütöm, rácson hűtöm őket.

2013. márc. 12.

MIMI SZIVÁRVÁNYTORTÁJA

Amióta először megláttam Whisk-Kid-nél ezt a szépséget tudtam, egyszer nekem is kell szivárványos tortát sütnöm. Mind ez idáig nem éreztem erőt magamban hozzá, pedig nem olyan bonyolult, mint elsőre gondolhatnánk. A különféle színezékekkel nem vagyok nagy barátságban, de azon kevés alkalmakkor, amikor színezek, természetes ételfestéket használok. Mire a tortával elkészültem, a konyha már legkevésbé sem hasonlított korábbi önmagára, inkább egy hóbortos festő műtermére, nekem pedig már csak egy pemzli hiányzott a kezemből... de megérte. Annak ellenére, hogy nem olyan vakítóan fehér, mint az erdeti, ezzel a törtfehér mascarponekrémmel is szépen kiemelkedik a szivárványos belső.

Mimi szivárványtortája


Hozzávalók:
A 6 lap piskótához dupláztam a következő adagot:
125 g puha vaj
1 teáskanál vanília kivonat
100 g cukor
2 tojás
200 g  sütőporos liszt (1 kg liszthez 1 zacskó sütőpor az arány)
120 ml tej
(természetes) ételfesték

Töltelék és bevonat:
750 g mascarpone
70 g porcukor
frissen facsart, átszűrt narancslé
maradék fehércsoki
esetleg néhány evőkanál tejszínhab
színes apró díszítőcukorka


Mivel nem volt olyan nagy edényem, amiben kényelmesen elfért volna a teljes tésztamennyiség, a fenti adagot kétszer készítettem el. Mind a két adagot három 18 cm-es kivajazott, sütőpapírral bélelt tortaformában egyenlően osztottam szét és 160 fokra előmelegített sütőbe tettem kb 20-25 percre. A tésztamasszához az első négy hozzávalót robotgéppel habosra kevertem, ezután dolgoztam bele a sütőporos lisztet és a tejet. Miután szétosztottam, következett a színezés: piros, sárga, zöld az első körben, aztán a kék kisebb illetve nagyobb adagban. A lilát a kék és a piros szín keverékéből állítottam elő. A lapokat rácson hagytam kihűlni.
A krémhez a sajtot habosra kevertem a porcukorral és a friss narancslével. Mivel én leginkább folyamatos kóstolgatással véglegesítettem a krémet, így a fenti mennyiségek csak körülbelüli, tájékoztató jellegűek. Ha van egy kis maradék fehércsoki, érdemes gőz fölött felolvasztani, picit kihűteni és a sajtos masszához keverni. Ugyanígy egy kis tejszínhabot is, ha van kéznél, lehet a végén óvatosan belekeverni.

Összeszereléskor minden lapot megkenek a fehér krémmel, majd vékonyan kívülről is bevonom a tortát. Ezután kicsit betettem a hűtőbe pihenni, csak fél órával később kentem be jó vastagon a maradék krémmel, hogy még véletlenül se látszódjon ki a színes tortalapból. Utolsó lépésként csak meghintettem a színes szórócukorral.

Mimi szivárványtortája

2013. márc. 9.

NARANCSOS FÜGE SCONE

Az utolsó üveg télre eltett füge várta a végzetét. Végül beteljesítette a sorsát, nem is akárhogyan! A narancs és a dió jó kis csapatot alkot a fügével ebben a kis édes pogácsában. Kávé mellé, kevés vajjal megkenegetve nagyon finom volt reggelire... meg tízóraira... meg uzsonnára...

Narancsos füge scone


Hozzávalók:
2 db "s"-es méretű tojás
1 doboz natúr joghurt
1 evőkanál reszelt narancshéj
330 g liszt
másfél teáskanál sütőpor
negyed teáskanál szódabikarbóna
fél teáskanál só
70 g nádcukor
3 evőkanál darált dió
110 g vaj
250 g fügebefőtt, apró kockákra vágva


Az egyik tálban habosra keverem a tojást a joghurttal és a narancshéjjal, a másikban a többi hozzávalót kutyulom össze. A két tál tartalmát összegyúrom, két kis gömböt készítek belőle amennyire lehet és fél órára hűtőbe teszem a tésztát. Ekkor még kicsit ragad, de hűtés után jobban összeáll.
Ezek után már csak a formázás van hátra. "Amerikaiasan" háromszög alakúra készítettem: lisztezett felületen kb 2 cm vastagra nyújtottam a gombócokat, mindkettőt  8 szeletbe vágtam és nádcukorral hintettem meg. 220 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíros tepsin 17 perc után már kezdtek szép aranyszínűre pirulni. Rácson hűltek ki.

Narancsos füge scone


2013. márc. 5.

HABOS CITROMTORTA - NÉVNAPRA

"Lemon curd" és habcsók! Az egyik első számú kedvencem a habos citromos pite. Ez nem vita tárgya. Ha nincs időm pepecselni, a bolti citromkrém is ugyanúgy megteszi, de most én készítettem, ez alapján, az édes pitetésztához pedig James Martin receptjét használom már hosszú évek óta. Ezúttal névnapra készült, az ünnepelt kifejezett kérésére. Mondjuk, meg tudom érteni...


Habos citromtorta


Hozzávalók:
Tészta
115 g vaj
225 g liszt
csipet só
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál darált mandula
1 gyengén felvert tojás
fél tojáshéjnyi hideg víz

Citromkrém (lemon curd)
80 g cukor
80 ml friss citromlé
60 g vaj
1/2 tk kukoricakeményítő
3 tojássárgája
1 közepes citrom finomra reszelt héja

Habcsók
3 esetleg 4 tojásfehérje
fehérjénként kb 45 g kristálycukor


A tésztához a tojás kivételével az összes hozzávalót morzsás állagúra gyúrom, majd csak ez után dolgozom bele a tojást plusz egy fél tojáshéjnyi hideg vizet. A tésztát kis gömbbé formázom, ellapítom és legalább fél órára hűtőbe teszem. (Nálam most egy egész éjszakát a hűtőben töltött.) Lisztezett felületen kör alakúra nyújtom, kibélelem vele a pitesütő tálat és villával megszurkálom az alját. Én ilyenkor még fél órára vissza szoktam tenni hűlni. Sütőpapírral és nehezékkel lefedve (agyag sütőgolyókat használtam) 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöm.

A krémhez az első négy hozzávalót egy lábosba teszem és összeolvasztom, majd további 1-2 percig főzöm. A tojássárgákat krémesre keverem egy villával és nagyon óvatosan, fokozatosan összekeverem a forró vajas hozzávalókkal. Az egészet alacsony lángon néhány perc alatt besűrítem. Amint kész, belekeverem a reszelt citromhéjat és sütőpapírral fedem le.

A tojások fehérjét elkezdem felverni, miközben a kristálycukrot folyamatosan adagolom hozzá. Addig dolgoztatom a robotgépet, amíg a hab szép fényes, krémes állagúvá nem válik.

Összeszerelés:
A pitetésztában elsimítom a citromkrémet, majd ráhalmozom a tojásfehérje habot. Kanállal mindenféle rakoncátlan hullámokat készítek és kis fokozaton, kb 100 fokon inkább csak "szárítom" a sütőben amíg a hab roppanóssá és kicsit aranyszínűvé nem válik.

Habos citromtorta

2013. márc. 2.

VITAMINOS KORA TAVASZI SZENDVICSKRÉM

"Még szerencse, hogy szűnik már;
hogy olvad a jég.
S fényes arany napot nyit a
márciusi ég."
(Demény Ottó: Tél végi dal)

Így a hideg hónapok végére úgy érzem lassan elfogy minden energia, ezért télvégi-kora tavaszi szendvicskrémet készítettem.



Hozzávalók:
1 sárgarépa
néhány káposztalevél
kis csokor snidling
1 doboz krémsajt
néhány teáskanál majonéz
löttyintésnyi olívaolaj
bors


A répát finomra reszelem, a káposztát késes aprítóban összevágom, a snidlinget ollóval picire csipkedem.
A zöldségeket elkeverem a krémsajttal, majonézzel és az olívaolajjal. A legvégén sózom, borsozom. Teljeskőrlésű kenyérszeletek közé kentük.