2013. ápr. 30.

ANYÁK NAPI TORTA - MAGYAR FINOMSÁGOK

Amikor először megláttam ezt a bazsalikomos lekvárt, lelki szemeim előtt a reggeli pirítóson kívül egyből valami ilyesféle sütemény képe jelent meg. A közelgő anyák napja remek alkalom az elkészítésére és virág mellé vagy virág helyett nagyszerű meglepetés lehet. Aki időhiányban szenved és nincs lehetősége megsütni, a finom lekvár önmagában is pompás ajándék, sőt kiegészítésként még sok más finomság és édesség közül válogathattok a Szalámiboltban. A Magyar finomságok sorozatunk második részének témájául ezt a ízletes lekvárt választottuk.


Epres bazsalikomos anyák napi torta

230 g puha vaj
230 g kristálycukor
4 közepes tojás
230 g sütőporos liszt (1 kg liszthez 1 zacskó sütőpor az arány)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál tej

50 ml víz
25 g kristálycukor
fél citrom reszelt héja és átszűrt leve
2-3 db friss bazsalikomlevél

2 dl tejszín
1 evőkanál porcukor
fél zacskó habfixáló

díszítéshez friss eper és porcukor



A piskótalapokhoz a puha vajat habosra keverem a cukorral, egyenként hozzáadom a tojásokat, a reszelt citromhéjat, a lisztet és végül a szódabikarbónát is. 2 db 23 cm-es kerek tortaformát kivajazok és sütőpapírral kibélelek. A tésztát egyenlően elosztom a formákban és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm. Pár percet hagyom a formában, majd rácsra teszem kihűlni.

A citromos bazsalikomos cukorsziruphoz a cukrot és a vizet összemelegítem, majd beleteszem a reszelt citromhéjat és a citromlevet. Egy picit összeforralom, majd lehúzom a tűzről és a bazsalikomleveleket a még forró szirupba teszem kb fél-egy percre. A kihűlt piskótalapok krém felé eső oldalát lekenem a bazsalikomos sziruppal.
A tejszínt a porcukorral félig, majd a fixálóval együtt kemény habbá verem.
Összeszerlés:
Az egyik piskótalapot a szirupos felével tálra teszem, elkenem rajta a lekvárt, rásimítom a tejszínt és befedem a másik piskótával, szirupos felével lefelé. Díszítésnek pont elég a porcukor és néhány szem friss eper.



Szalámibolt: 1052 Budapest Vitkovics Mihály utca 3-5. www.szalamibolt.hu




2013. ápr. 27.

RAMSAY-NÉ RAKOTTASA

Buborékfújás... beugrás... szörfözés... siklás... merülés... Mimi heti programjává vált az úszás már több, mint egy éve. Ilyenkor mindig igyekszem már előző nap elkészíteni az ebédünket, mert a medencéből hiába vezet az út egyenesen és gyorsan haza, főzni már ilyenkor nincs idő. Ez a rakottas éppen ezért két napra készült, és a sok szaftnak köszönhetően másnapra sem száradt ki. Gordon Ramsay felesége, Tana kevésbé ismert gasztroszemélyiség itthon, nemúgy hazájában, az Egyesült Királyságban. Valahol azt olvastam egyszer róla, hogy otthon ő főz nemcsak a négy gyermeküknek, de még sztárséf férjének is. Hogy ez valóban így van-e, azt nem tudom, mindenesetre az alapötlet Mrs Ramsaytől származik, bár nálunk jelentős változáson ment át az eredeti recept. A medvehagyma-citrom páros pedig kellemesen üde, tavaszias jelleget adott ennek az ételnek.


Hozzávalók:
4 nagyobb krumpli
 
kb 1 evőkanál vaj
kb 100 g bacon vagy császárszalonna, felkockázva
2 db póréhagyma, felkarikázva
250 g barna csirperkegomba, szeletelve
kb 5 levél medvehagyma
2 evőkanál liszt
kb 400 ml húsleves
fél citrom reszelt héja
kb negyed vagy harmad citrom frissen facsart leve
bors
2 evőkanál mascarpone v tejföl

45 g vaj
45 g liszt
kb 350 ml tej
100 ml tejszín
1-2 teáskanál magos mustár
kb 100 g reszelt sajt (nálam vörös cheddar)


A krumplit megpucolom és enyhén sós vízben félpuhára főzöm. Ha kihűlt vékonyra felkarikázom és egyelőre félreteszem.

A bacont vajon elkezdem pirítani, néhány perc múlva rádobom a pórét és a gombát is. Puhára dinsztelem a zöldségeket, hozzáadok néhány kövér levél medvehagymát, amit előzőleg apróra felvágtam, keverek rajta egyet, majd megszórom a liszttel. Elkeverem az egészet, majd jöhet a húsleves, a citromhéj, citromlé és a fűszerezés. A legvégén krémesítem kicsit a mascarponeval vagy tejföllel.

A sajtszószhoz elkészítem a besamell alapot: a lisztet zsemleszínűre pirítom a vajon, fokozatosan, folytonos kevergetés mellett (kézi habverőt használok) adagolom hozzá a tejet és a tejszínt. Ízesítem a mustárral, majd kis adagokban beleteszem a sajtot is, ügyelve, hogy mindig csak annyit amennyi egyszerre el is olvad. Amikor az összes sajt elolvadt és a mártás besűrűsödött, neki is lehet kezdeni a felrétegezésnek:

Kivajazott tűzálló tál aljára teszem a baconös zöldséget, befedem a krumplikarikákkal és ráöntöm a sajtmártást. 190 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt megsül, az utolsó percekre pedig grillfokozatra szoktam kapcsolni, de ez elhagyható.
 

2013. ápr. 22.

TAVASZI RÉTES - MAGYAR FINOMSÁGOK

Emlékszem, gyerekkoromban hányszor csinált a Nagypapám kis katonákat kenyérből és házi szalonnából vagy kolbászból, megfejelve őket egy apró kovászosuborka-csákóval... Azóta is kitartó híve vagyok a házias ízeknek! És nemcsak én, de itthon mindannyian, aprócska Mimit is beleértve. Szerencsére, most már a városban sem kell lemondani a hagyományos jellegű, jó minőségű, kézműves finomságokról. A belvárosi Szalámiboltban családias légkörben kóstolhatunk és vásárolhatunk egészséges, adalékmentes élelmiszereket. A változatos húskészítményeken túl olyan kiváló hazai kézműves termékek is megtalálhatók a delikát polcain, mint például lekvárok, mézek, szörpök, olajok, tészták, sajtok, borok, édességek... és még sorolhatnám! Akinek pedig nem esik útba az V. kerület, az se búslakodjon, folyamatosan bővülő választékkal vár mindekit a Berkenye Magyar Finomságok Web áruház!

 
A most következő rétessel egy új rovatot indítunk, melyben időről-időre egy-egy új, magyar terméket szeretnénk megismertetni Veletek. Sorozatunk első részében ezt a csodálatos császárszalonnát választottuk, ami ebben a rétesben tökéletes társra lelt a medvehagymában! Gyertek, fedezzétek fel velünk a finomabbnál finomabb hazai termékeket!
 
Tavaszi rétes medvehagymával, szalonnával

Hozzávalók:
kb 5 szelet császárszalonna
250 g tehéntúró
200 g juhtúró
kb 5-6 db aszalt paradicsom, felaprítva
kb 5-6 levél medvehagyma, apróra vágva
2 közepes tojás, felverve
bors
esetleg egy pici só

2 x 3 db réteslap
30 g vaj
50 ml olívaolaj
szezámmag


Mindenekelőtt kockára vágom és saját zsírján lepirítom a szalonnát. Majd nekiállok a tölteléknek: ehhez egy nagyobb tálban villával összetöröm a kétféle túrót, elkeverem a paradicsommal valamint a medvehagymával. Hozzáaadom a szalonnát és a felvert tojásokat is, a végén borsozom.

Egy tepsit sütőpapírral kibélelek, a vajat felolvasztom és összekeverem az olívaolajjal.
 
Összeszerelés: A Nagymamámtól tanult módon tekerem fel a rétesemet. Egy konyharuhát megnedvesítek, de épp csak, hogy nyirkos legyen, ne vizes! Ráterítem az első réteslapot és vékonyan átkenem a zsiradékkal, ráhelyezem a következő lapot, azt is átecsetelem és végül a harmadik lappal beborítom. A réteslap felém eső harmadára rákenem a töltlék felét és a konyharuha végével óvatosan feltekerem, majd átteszem a tekercset a tepsire. Ugyanígy járok el a maradék 3 lappal és a megmaradt töltelékkel. A rétesek tetejét és oldalát megkenem a maradék vaj-olaj keverékkel és vékonyan meghintem szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben kb 40-45 perc alatt aranyszínűre sütöm. 
 
 
Szalámibolt: 1052 Budapest Vitkovics Mihály utca 3-5.  www.szalamibolt.hu
 

2013. ápr. 20.

AMARULA SAJTTORTA

"Afrika szelleme" egy pazar sajttortába sütve... szó szerint! Az Amarula, szerencsére már itthon is kapható Dél-afrikai likőr, látszólag a Baileys rokona, de az utóbbival ellentétben ez egy kizárólag Afrikában, az egyenlítőtől délre fekvő területeken honos növény, a marula fa vagy másik nevén, az elefánt fa gyümölcséből készül. Táplálkozásunk szempontjából igazi őskövület, hiszen több, mint 12 ezer évvel ezelőtt, már a mezolitikum előtt is fogyasztotta az ősember! (Csak összehasonlításként, egyesek Stonehenge építését Kr.e. 3100 és 2500 közé teszik.) A fa termése az egyik kedvenc csemegéje az elefántoknak is, ezt hivatott jelezni az üvegen lévő ormányos képe is. Az afrikai nap érlelte gyümölcsöket csupán néhány hétig lehet betakarítani. A fának pedig amellett, hogy ezernyi csodálatos gyógyító tulajdonsága van, központi helyet foglal el az afrikai hétköznapokban is. Ez a nem mindennapi ital igazán kivételessé teszi ezt a tortát. A mai nappal, ezzel a desszerttel játék is indul, ha szeretnétek játszani is, látogassatatok el ide. Nálam bevált, hogy a sajttorta fogyasztás előtt egy éjszakát hűtőben áll, így az ízek is jobban összeérnek, plusz másnap tökéletesen szeletelhetővé válik. Olyannyira szépen, hogy nem győztem fényképezni, aztán meg alig tudtam választani ezek közül, hogy melyikkel szemléltessem a végeredményt. Aki pedig nem szürcsöli el a likőrt magában, mindenképpen készítse el az amarulás csokiönetet is!
 
 
Dél-afrikai amarula sajttorta

Hozzávalók:
Sajttorta
200 g keksz (nálam McVitie's Digestive)
75 g puha vaj
750 g mascarpone
2 evőkanál (kb 20 g) kukoricakeményítő
140 g porcukor
3 egész tojás
2 tojássárgája
1 teáskanál vanília esszencia
2 dl Amarula likőr

Likőrös csokiöntet
70 ml tejszín
50 ml Amarula likőr
50 g fehér csoki
50 g magas kakaótartalmú csoki (nálam 70 % )

A 23 cm-es kapcsos tortaforma aljára egy réteg alufóliát teszek, majd rákapcsolom a peremét. A lelógó fóliát feltapasztom a forma oldalára és kívülről még legalább két- vagy három rétegben bevonom a fóliával, így teszem "vízállóvá" a formát. A kekszet késes aprítóban elporlasztom és összekeverem a puha vajjal, majd belesimítom a forma aljába, kitöltve minden rést és fél órára hűtőbe teszem.

A krémhez a sajtot habosra keverem és minden hozzávalót a fenti sorrendben belekeverek. Ráöntöm a kekszalapra és egy nagy, magas peremű tepsibe teszem. Forró vízzel felöntöm a tepsit a tortaforma feléig és így, vízfürdőben 180 fokra előmelegített sütőbe tolom, kb 1,5 órát sütöm. Közben legalább egyszer pótolni kell az elpárolgott vizet és ha nagyon pirulna a teteje én fóliát terítek rá.
 
A torta felszíne nem lesz tökéletesen szilárd, csak miután kihűlt, éri el ezt az állagot. A sütőből kivéve lebontom a külső fóliát róla és a formában rácsra teszem hűlni. Amikor már csak langyos, peremes nagy tányérra teszem, mert még csöpöghet ki a fenmaradt fóliarétegek közül víz és így a tortaformában teszem hűtőbe egy éjszakára. Másnap egy vékony pengéjű késsel óvatosan kilazítom a tortát a formából és mehet a szervírozó tálra.

Az öntethez a tejszínt és a likőrt vagy mikróban vagy gázon forrásig hevítem (de nem forralom). Az összes csokoládét apróra töröm egy tálban és ráöntöm a forró tejszínt. Néhány percet állni hagyom, majd folyamatosan kevergetem, míg az összes csoki teljesen fel nem olvad és egynemű, fényes krém lesz belőle. A szósz a hűtőben egészen besűrűsödik, de mikróban néhány másodperc alatt könnyen kimelegíthető.

Dél-afrikai amarula sajttorta


2013. ápr. 17.

KANDÍROZOTT IBOLYA


A hosszú tél után végre újra gyönyörű ibolyaszőnyeg borította be a kertet, az illatát pedig már messziről érezni lehetett! Három éve készítettem kandírozott ibolyát először, amikor megláttam mennyi gyönyörű virág terem itt, az új kertünkben. Igazán különleges kiegészítője lehet egy ünnepi süteménynek, tortának. Tavaly például a Nagypapám szülinapi csokitortáját díszítették a cukrozott virágok, ami mindenkit levett a lábáról. Idei felhasználására még nincs konkrét elképzelés, de a szülinapok nagyrésze még egyébként is csak most jön...

Kandírozott ibolya

Mindenképpen biztonságos, vegyszermentes területről szedjünk virágokat! Én először óvatosan megmosom és papírtörlőn hagyom a növényeket megszáradni. A sütőbe még szárral teszem, de aztán óvatosan lecsipkedem a virágok fejét és csak azt teszem el légmentesen záródó edénybe. Tároláskor lehetőleg minden réteget válasszunk el papírral.

  

Hozzávalók:
ibolya
tojásfehérje
porcukor


A ibolyát a fent említett módon előkészítem. A fehérjét felverem és ecsettel finoman rákenem a szirmokra. Meghintem porcukorral, egy fakanállal picit kitámasztom a sütőajtót és sütőpapíros tepsin a legkisebb fokozaton ( 50 fokon ) kb másfél óra alatt megszárítom.

2013. ápr. 15.

CSOKOLÁDÉS KISKIFLIK

Szombat reggel nincs is jobb a frissen sült, természetesen csokis péksüteménynél! Pláne, ha nem kell napkelte előtt kelni miatta! Amióta megláttam Mandulasaroknál ezeket a takaros kifliket, azóta szeretném elkeszíteni. Pontosabban március 18-a óta... Ahogy a Nagymamám csokitortája más ízű, ha kerek formában sül, és nem a szokásos szögletesben, úgy ez a tészta is, bár sok közös vonása van az én csokis-diós édespogácsámmal, mégis teljesen más lett. A titka szerintem itt is a formázásban rejlik. Pénteken ebéd után összedobtam a tésztát, korongot formáztam belőle és átlátszó fóliába csomagoltam, estig hűtőbe tettem. Vacsora után megformáztam a kifliket, sütőpapíros tepsire rendeztem és lefedtem, ismét hűtés következett. Reggel kentem le tojással és amíg elkészítettem a kávénkat illetve megterítettem, 18 perc alatt ezek az ennivaló kiflik is kisültek!
 
Ahogy az eredeti recept is írja, aki nem akar a hajtogatással pepcselni, készítsen pogácsát belőle, de én pont ilyeneket szerettem volna a tányéromon látni! Az összeállítás kevesebb időt vett igénybe, mintha leszaladtam volna a sarki pékségbe... Noémi utasításait követve nálunk 13 kisebb kifli lett a megadott adagból. A hozzávalók listáját itt találjátok.
 

2013. ápr. 12.

MEDVEHAGYMÁS KUKORICÁS PISKÓTA - KENYÉR

Az idei első medvehagyma és a mi kísérleti piskóta-kenyerünk... Milyen? A válasz: nem egy hagyományos kenyér, hanem egy igazi kis "piknik-vekni"... nem csak piknikre, hanem reggelire vagy vacsorára, vagy bármikor! A nyers tészta pont olyanra sikerült, mint a piskóta sütés előtt, így aztán elkereszteltem piskóta-kenyérnek. Nagy izgalommal vártuk mi sül ki belőle... A "kísérlet" során a sütőben először szépen megemelkedett, aztán megrepedezett, miután kikerült a sütőből, "összeesett" és kissé összetömörült. Egyik megrázkódtatás ért a másik után, de végül finoman illatozó, jól szeletelhető kenyérke lett belőle. A repedezés okát nem sikerült megfejtenem, de nem is érdekel, így volt jó, ahogy volt. Langyosan a legfinomabb, kevés vajjal, friss zöldséggel. Mimi tunkit is kért mellé, ezért egy kis sajtos-tejfölös medvehagymás krémet készítettem még mellé a kimaradt levelekből.
Medvehagymás kukoricás piskóta-kenyér

Hozzávalók egy kisebb kenyérhez:
125 g liszt
125 g kukoricaliszt
2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál só
1 közepes tojás
120 ml tej
120 ml tejföl
50 ml napraforgóolaj
2 szelet bacon, lesütve, kis kockára vágva
5 nagy medvehagymalevél, apróra vágva

 
Először  a száraz hozzávalókat keverem össze, majd a tojástól az olajig minden mást hozzáadok. A legvégén kerül bele a szalonna és a hagyma.

Kivajazok és sütőpapírral bélelek ki egy szögletes tűzálló edényt (az én formám 11x23 cm), beleöntöm a keveréket és a tetejét nagyon vékonyan, mintha csak sót szórnék rá, meghintem kukoricaliszttel. 190 fokos sütőbe tolom 40-45 percre. Tűpróbával ellenőrzöm, és amint átsült, néhány percig az edényben hagyom, majd véglegesen rácson hűtöm ki.
 
Medvehagymás kukoricás piskóta-kenyér

2013. ápr. 9.

FRANCIA - ANGOL BOURBON KEKSZ

Már megint teasüti! De hát ha egyszer ez a gyengém, és különben is annyira, de annyira szeretjük! Ezt a csokis szendvicskekszet nekünk találták ki! Ebből még a boltit is képes vagyok megállás nélkül enni, hát még ezt a házit...  Korábban nem különösebben voltam tisztában az elnevezésével, mert bizony nem az alkoholhoz kapcsolódik, hanem inkább a francia királyi családhoz, de Marie-tól, akinek a receptjét megsütöttem, már ezt is tudom. Nekem túl morzsás volt a tészta, így változtattam a tej mennyiségén, a kakaós krémbe pedig, a bécsi örvény vajkrémjéből kiindulva egy kis tejszínt is cseppentettem. Bár a bourbon keksz eredetileg téglalap alakú kis szendvicsnek készül, én most kör formákat sütöttem és a Segítsütis sütipecsétekkel díszítettem. Miután bekerültek a sütőbe, csupán néhány perc kellett és már ellenállhatatlanul finoman kezdtek illatozni. Természetesen, aki akar, bourbont is tehet a krémbe, nálunk nem került bele, így Mimi is örömmel majszolhatja. Mert aki már egyedül tudja tekerni a kisbiciklit... annak bizony jár!


Angol csokis bourbon keksz


Hozzávalók (kb 13 db szendvicskekszhez):
Keksz
50 g vaj
50 g nádcukor
1 evőkanál golden syrup (ha nincs kéznél, mézzel helyettesíthető)
110 g liszt
20 g holland kakaópor
csipet só
fél teáskanál szódabikarbóna
kb 5-6 teáskanál tej
fél mokkáskanál vanília esszencia
kistálycukor szóráshoz

Krém
50 g nagyon puha vaj, de nem olvasztott
75 g átszitált porcukor
1 evőkanál holland kakaópor
2-3 mokkáskanál tejszín


A kekszhez az összes hozzávalót egybeöntöm, összegyúrom, majd lisztezett felületen egészen vékonyra, kb 3 mm vastagságúra nyújtom. Kisszaggatom a formákat, sütipecsét segítségével díszítem és egy kevés kristálycukorral meghintem. Akinek nincs sütipecsét a konyhájában, bátran szurkálja meg villával, az is nagyon szép lesz! 160 fokra előmelegített sütőben sütőpapíros tepsin bő 10 perc alatt készülnek el, rácson hűtöm ki.

A csokikrémhez az összes hozzávalót habosra keverem egy tálban, majd amikor kihűltek a kekszlapok, már indulhat is a szendvics gyártás!


 

2013. ápr. 6.

SONKÁS SÁRGABORSÓKRÉMLEVES - TAVASZI NAGY KAMRATAKARÍTÁS

Az igazi tavaszi nagytakarítás ideje nálunk még nem jött el, az időjárás eddig nem kedvezett ennek a programnak. De mi már annyira várjuk a tavaszt, hogy el kellett kezdenem valahol. Célba vettem tehát a kamraszekrényt és találtam a mélyén egy adag sárgaborsót. Sárgaborsót csak ősztől tavaszig eszünk, és bár biztosan mást is lehet belőle készíteni, mint főzeléket és levest, de őszinte leszek, én csak ezeket kotyvasztom. Így aztán a tavaszi nagy kamratakarítás első lépéseként ezt a zacskót gondoltam eltüntetni és feldolgozni. A hidegre való tekintettel (és mert mivel Anyukám egy kb 15 kg-os sonkával készült a húsvétra), továbbra is maradunk a sonkás témánál...
 
Hozzávalók:
egy kevés vaj
1 fej vöröshagyma, felaprítva
1 szál sárgarépa, felkarikázva
fél kg átöblített sárgaborsó
maradék sonka
kb 2 liter húsleves (kockából is jó)
bors
2-3- ek tejszín
 
 
A vajon megpárolom a hagymát és a répát. Kb 5 perc után hozzáöntöm a sárgaborsót és a kockára vágott sonkát. Leöntöm a húslevessel és puhára főzöm az egészet. Amikor elkészült, átturmixolom, sózom, borsozom és visszateszem a gázra néhány percre. Két evőkanál tejszínt adok hozzá és plusz húslevessel vagy vízzel hígítom. Óriási adag lesz belőle, de fagyasszátok bátran, jó lesz később tartaléknak.
 
 
 

2013. ápr. 1.

SCONE CSOKIVAL ÉS PIRÍTOTT DIÓVAL

Az ünnepek után most vissza a konyhába és a régi kerékvágásba... Remélem mindenkinek nagyon szép húsvétja volt és feltöltődött a hosszú hétvégén! Nálunk bőven van még mindenféle finomság a hűtőben és a sonka is kitart még egy darabig. Ezek a reggelire (is) való édes pogácsák a múlt héten készültek, de mivel tényleg nagyon egyszerű recept, még így a húsvéti sütés-főzés után is bátran ajánlhatom mindenkinek, hogy készítse el. Olyannyira szerény energiaráfordítást igényel, hogy én vacsora és fürdetés között dobtam össze néhány perc alatt, majd a hűtőben éjszakázott, másnap pedig frissen sütöttem meg reggelire! Állítólag jobban sikerült, mint a füge scone... szerintem inkább más. De hát "csokirajongó" Mimi mit is mondhatna más egyebet!
 
 
Scone csokival és pirított dióval


Hozzávalók 16 darabhoz:
330 g liszt
60 g nádcukor
negyed teáskanál só
egy púpozott teáskanál sütőpor
negyed teáskanál szódabikarbóna
110 g vaj
150-200 ml kefír
2 evőkanál juharszirup
60 g csokoládé, durvára vágva (60 %-os kakaótartalmú)
egy nagy marék pirított dió, durvára vágva  (kb 50 g )

1 kisebb tojás
1 evőkanál tej


Első lépésben elkeverem az első öt hozzávalót és morzsásra dolgozom a vajjal. Másodikként  mehet bele az össze többi alapanyag. Ha ragacsosabbra, nehezebben formázhatóra sikerül a tészta, hűtőbe teszem legalább fél órára.

A tésztát elfelezem és két gömböt formázok. Mindkettőt kb 20 cm átmérőjű körré lapítom és 8 részre vágom. A tojást egy evőkanál tejjel enyhén felverem és lekenem a pogácsák tetejét. Sütőpapíros tepsin 200 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt megsütöm, majd rácson hűtöm ki.
 

Scone csokival és pirított dióval