2013. máj. 31.

KRÉMES RIZS SZÁRÍTOTT SONKÁVAL ÉS GRILLEZETT SPÁRGÁVAL - MAGYAR FINOMSÁGOK

Ellátogattunk a Szalámiboltba, mert elfogyott Mimi kedvence, a strucckolbász. Persze ha már úgyis mentünk a "stuccért", választottunk egy kis nyuszi és halszalámit is mellé. Igen, aki nem tudná, halból is készül szalámi, nem is akármilyen! Mielőtt rászabadultunk volna a boltra, kicsit ücsörögtünk kint a hangulatos, színes teraszon. A Magyar Finomságok sorozat következő, lehetséges szereplőiről beszélgettünk. Volt ötlet, ez is az is, aztán a boltba belépve a szeletelőben ott figyelt a Sonka, nagy s-sel. A kérdés rögtön eldőlt, az én legnagyobb örömömre! Végre ez is sorra került! Ildikó ("Kolbi néni") hajszálvékony szeletekre vágta, és már jött is velünk hazafelé a kis csomag a kolbászokkal együtt. Először valami betekerős, sütögetős dolgot gondoltam készíteni, aztán tervezgetés közben persze elgyengültem és muszáj volt megkóstolnom. Egyszerűen nem volt szívem megsütni, mert annyira finom volt! Lévén a spárga szezon közepén járunk, ideálisnak tűnt a párosítás egy könnyű risotton belül. Amint rákerült a krémes rizs tetejére a leheletfinomra szeletelt sonka, Mimi számára teljesen érdektelenné vált a grillezett spárga... Valahol azért megértem...

Risotto grillezett spárgával és pármai sonkával


Hozzávalók:
1 csomag zöldspárga (kb 400 g )
fél citrom
olívaolaj

bors
fokhagyma granulátum

1 vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
30 + 15 g vaj
300 g risotto rizs (nálam arborio)
100 ml száraz fehérbor
1 l húsleves
50 g reszelt parmezán

A spárgát megmosom, lecsepegtetem és csupán a végén lévő fásabb részt vágom vagy töröm le. Állítólag pucolni kellene, de én világ életemben pucolatlanul ettem. Pár csepp olívaolajat locsolok rá, sózom, borsozom. Egy kevés fokhagyma granulátummal és friss citromlével is ízesítem és néhány perc alatt meggrillezem. Én öntöttvas grillserpenyőt használtam, de ugyanígy lehet sütőbe is tenni. A sült spárgát összevágom.

A hagymákat finomra vágom és a 30 g vajon elkezdem megdinsztelni. Ráöntöm a rizst, jól elkeverem, majd hozzá löttyintem a bort és 2 - 3 percig sisteregni hagyom. Így az alkohol elpárolog, de az aromája megmarad. Állandóan keverni kell azonban, hogy le ne égjen. Ezután rendszeres kevergetés mellett folyamatosan adagolom hozzá a húslevest, amíg meg nem puhul a rizs, ez kb fél óra. Az utolsó adag alaplét nem főzöm el teljesen, úgy jó, ha kicsit "szottyos" marad. Beleszórom a reszelt sajtot, a spárgadarabokat, sózom, borsozom és a maradék, kb 15 g-os vajkockát a tetejére dobom. Ráteszem a fedőt és 5 percet lefedve pihentetem.

Tálaláskor a spárgás, krémes rizsre ráhalmozom a szeletelt sonkát és megszórom még egy kevés reszelt parmezánnal.


Szárított sonka lelőhely:
Szalámibolt: 1052 Budapest Vitkovics Mihály utca 3-5. www.szalamibolt.hu

Risotto grillezett spárgával és pármai sonkával



Risotto grillezett spárgával és pármai sonkával


2013. máj. 28.

AZ ÉN BODZASZÖRPÖM

Nem szívesen reklámozom, de nem vagyok bodzarajongó... A mi családunkban valamiért sosem ittunk bodzát, annál inkább a Nagyi málnaszörpjét! Anyósom, a Balaton déli partján viszont vödörszám készítette rendszeresen és ez az ipari mennyiség mindig el is fogyott az utolsó cseppig. G nagy bodzaivó és hektó számra nyakalja nyáron, ezért már tavaly erősen gondolkoztam rajta, hogy meglepem vele, de a szezon lecsengett és a lelkesedésem is alábbhagyott. Idén azonban elárasztották a netet a bodzás receptek, így újragondoltam a tervet. A végső lökést Ági csodás képei adták. Mivel pont vidéken voltunk és a faluban, forgalmas úttól távol, hatalmas bodzabokrok tetszelegtek, tele épp kinyílt, hatalmas virágtányérokkal, hirtelen felindulásból szedtünk is egy nagy szatyorral. Még még aznap este hazaérve gyorsan neki is fogtam. A rengeteg elérhető szörpleírás helyett a náluk már bevált arányokat akartam összedobni, aztán rájöttem, hogy ebből bizony nem lesz meg a családi recept, lévén nem volt elég citromunk, sem citromsav, sem borkősav, és Pünkösdkor nem minden sarkon kapni ilyesmit. Viszont volt helyette lime és menta a teraszon. Így született meg az én receptem, annak ellenére, hogy azt sem tudom milyennek kell legyen. Kicsit úgy érzem magam, mint Anyu, aki karácsonykor pompás kacsát süt, habár még életében sosem kóstolta még a húsát. De annyira frissen illatozó üdítő lett, hogy a nyári melegben biztosan igazi hűsítő lesz majd belőle! Talán még nekem is... Mimi egyből lehúzott két pohárral, hozzátéve: "Hm, ez nagyon finom nekem!" Akkor jó! Néhány üveggel megpróbáltam kidunsztolni próbaképpen, de ennek eredményéről korai volna még nyilatkozni...


Bodzaszörp mentával és zöldcitrommal lime-mal

Hozzávalók:
3 l víz
3 kg kristálycukor
1/4 citrom frissen facsart leve
1/2 lime frissen facsart leve

30+5 nagyobb bodzaernyő
3+1 citrom felkarikázva
1/4+1/4 lime felkarikázva
1 kövér mentaág

Az első négy hozzávalót egy óriási lábosban összemelegítem, amíg a cukor fel nem oldódik, és teljesen áttetsző nem lesz. Ezt követően még néhány percig a tűzön hagyom, de nem forralom fel. A virágtányérokról eltávolítom a hosszabb szárrészeket és kisebb rózsákra vágom ollóval.
A citrusos cukorszirupot elosztom egy nagy 5l - es és egy kis 0,5l - es edény közt. A nagy kovászosuborkás üvegbe megy a 30 virág, 3 citrom felkarikázva és a 1/4 lime. A kisebb üvegbe a megmaradt virág, 1 citrom, maradék zöldcitrom és a menta. Az edényeket lefedem és hűtőbe teszem 5 napra. Minden nap fakanállal alaposan átkeverem, majd visszateszem pihenni. Az áztatás végén csupán egy tiszta textilpelenkán átszűröm és üvegekbe töltöm a szörpöt. Hűtőben tárolandó.

Bodzaszörp mentával és zöldcitrommal lime-mal

Utólagosan megjegyzem, a dunsztolással eltett szörp elállt. Az íze azért más, mint a nyers verzió, de egy cseppig elfogyott az is. Aki a borkősav használata mellett dönt, az 40 g borkősavat adhat a fenti mennyiséghez, így nem kell hűtőben tartani, elég csak hűvös helyre tenni az üvegeket.

Bodzaszörp mentával és zöldcitrommal lime-mal

2013. máj. 23.

EPRES - MENTÁS "HÚZZ - FEL"

Szerintem a legtöbb édesszájú családban készül epres tiramisu május-június tájékán. Nálunk sincs ez másként, eperszezonban szinte hetente csinálok újabb és újabb adagot. Legutóbb a Nagyimék 62. házassági évfordulójára (nem elírás, jól olvastátok) készült egy nagy trifle-s ibrikkel. Mivel még utaztatni is kellett a tálat, nem mertem teljesen csurig rétegezni, így egy egyszemélyes kóstoló-adagot külön raktam. Épp csak sikerült behűteni, Mimivel máris rávetettük magunkat! De mint a tiramisunál általában, itt is a legideálisabb, ha egy éjszakát pihen a hűtőben. Én valami extrább tortát terveztem erre az alkalomra, de ha ez volt az "ifjú pár" kívánsága...
 
Epres mentás tiramisu
 
 
Hozzávalók:
100 g kristálycukor
2 dl víz
2 citrom reszelt héja és frissen facsart leve
1 kis kövér mentaág 
200 g + 50 g fehércsoki
300 g mascarpone
600 g + 400 g eper
1 dl tejszín
kb 220 g babapiskóta
cukrozatlan kakaópor
 
 
A vizet, cukrot, citromhéjat és levet egy kislábosba öntöm. Beledobom a mentaágat és néhány perc alatt sziruppá főzöm.
 
A fehércsokit gőz fölött megolvasztom, majd kb 200 g-ot összekeverek a krémsajttal.
 
Kiveszem a szirupból a mentát és a leveleket a 600 g eperrel elturmixolom. Ez is mehet a mascarpones egyveleghez, végül hozzáöntöm a tejszínt is, és az egészet robotgéppel habosra keverem.
 
A maradék 400 g gyümölcsöt felszeletelem és már kezdődhet is a rétegezés: A babapiskótát beáztatom a szirupba, ezzel készül az első réteg. Következőnek jön az eperkrém, rá a szeletelt eper, végül csorgatok rá a megmaradt olvasztott fehércsokiból. Ismét piskóta, krém, stb de a végén mindenképp jó sok krém kerüljön a tetejére. Már csak meg kell szórni cukrozatlan kakaóval.
 
 
 


2013. máj. 21.

CSIKOS - BAZSALIKOMOS MINIFÁNKOK

Nem ismeretlen számunkra a CSIKOS lekvárcsalád. Az erdeigyümölcsös-bazsalikomos, bájosan illatos lekvár igazán különlegessé tette azt a habos piskótatortát, amelyet nem is olyan régen, anyák napjára sütöttem. Most újra elővettük a témát, Kocsis Bálint, a Kocsis Manufaktúra tulajdonosának jóvoltából és a CSIKOS receptversenyre ezzel készültünk a minikonyhában. Ti is szeretnétek megkóstolni? Az CSIKOS facebook oldalán szavazzatok a minifánkokra itt, és a heti lájkolók közt egy üveg finom lekvár kerül kisorsolásra!
 
Bazsalikomos erdeigyümölcsös minifákok

Hozzávalók:
A minifánkokhoz
50 ml tej
50 ml víz
40 g vaj
2 teáskanál kristálycukor
70 g liszt
csipet só
1 nagyobb tojás

A bazsalikomos sziruphoz
50 ml frissen facsart citromlé
50 g kristálycukor
1 citrom reszelt héja
1 ágacska friss bazsalikom
 
A krémhez
6 evőkanál mascarpone
12 teáskanál CSIKOS Erdeigyümölcs lekvár friss bazsalikommal
1 dl tejszín 1 teáskanál porcukorral, habnak felverve


Először a kis fánkok készültek el. A tejet, vizet, vajat és a cukrot egy lábosban kis lángon összemelegítem. Mielőtt forrna, hozzáöntöm a lisztet, a sót és gyorsan elkeverem. Néhány percig fakanállal folyamatosan keverve még a gázon hagyom, s amikor szépen összeállt egy kis gombóccá és elválik az edény falától, levszem a tűzről és kihűtöm. A tojást csak ezután adom hozzá, ezt viszont robottal dolgozom bele, addig míg szép egynemű és krémes nem lesz. Kivajazott és sütőpapírral bélelt tepsit készítek elő. Teáskanálnyi tésztát veszek a tálból és egy mokkáskanál segítségével apró kis halmokat rakok a tepsire egymástól 2-3 cm távolságban. 190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöm. Nálam 18 db minifánk lett ebből az adagból.
 
A bazsalikomos öntethez az összes hozzávalót összemelegítem és néhány perc alatt szirup sűrűségűre főzöm. Amint kész, kiveszem a bazsalikomágat és hagyom kihűlni.

A krémhez elkeverem a krémsajtot a lekvárral, végül beleforgatom a cukrozott tejszínhabot is, és kicsit lehűtöm.

Már csak az összeszerelés van hátra: a fánkokat félbe vágom, megtöltöm a krémmel, végül meglocsolom a citromhéjas sziruppal.


Bazsalikomos erdeigyümölcsös minifákok
 

Bazsalikomos erdeigyümölcsös minifákok
 
A bazsalikomos erdeigyümölcs lekvárért és plusz kóstolóért köszönet Kocsis Bálintnak!

2013. máj. 17.

GYÜMÖLCSÖS PITE - TAVASZI NAGY KAMRATAKARÍTÁS

A nagy "kamra- és hűtőtakarítás projekt"-tel kapcsolatban a kezdeti lendület kissé megtorpanni látszott, de mentségemre legyen vagy friss medvehagyma, újkrumpli, ropogós eper, zsenge spárga vagy valami hasonló, ellenállhatatlan került a kezembe. Most viszont már nem volt hova tovább halogatni, mély levegőt vettem és kiürítettem a fagyasztót! A maradék feketeszeder és egy kis doboz ribizli pedig itt, ebben a pitében végezte. A piskóta kellemesen citrusos, levegős és bármilyen bogyós gyümölccsel bátran variálható.
 
Egyszerű kefíres gyümölcsös pite

Ezt a süteményt különböző formában, más gyümölcsökkel is gyakran készítem, az év bármely szakában jólesik, és szerencsére tényleg elronthatatlan! Segítségem is volt a sütés "legkritikusabb" pontján, Mimi komoly precizitással szórta a ribizlit a kefíres piskótára, majd hintette be mandulával!
 

Egyszerű kefíres gyümölcsös pite

Hozzávalók:
2 tojás
2 dl kristálycukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 kisdobozos kefír (175 g)
1 dl napraforgóolaj
4 dl liszt
fél zacskó sütőpor
1 citrom reszelt héja
 
Tetejére
gyümölcs - nálam fagyasztott feketeszeder és ribizli
mandulaszeletek
porcukor


A hozzávalókat körülbelül a fenti sorrendben összekevertem és egy 31cm x 39cm-es kivajazott tepsibe öntöttem. A tetejére Mimi rádobálta a gyümölcsöt és a mandulát, majd kb 180 fokon 35 percet sütöttük. Tűpróbával érdemes ellenőrizni, s ha kész, elég egy kevés porcukorral megszórni.

Egyszerű kefíres gyümölcsös pite

2013. máj. 13.

SÓS TORTA DIÓS MEDVEHAGYMAPESTOVAL - MAGYAR FINOMSÁGOK

Már alig vártam, hogy a Magyar finomságok rovat újabb szereplője lépjen színre! Nagy kedvencünk, a medvehagyma szezonja sajnos a végére jár, friss levelekre már nem sokáig számíthatunk. Így gondolván az elkövetkezendő hónapok "nélkülözésére", a Szalámibolttal a medvehagymapesto tesztelésére vállalkoztunk.  A Baranya íze medvepesto egyenesen a termelőtől érkezik be a Szalámiboltba. A Bocz családi gazdaságban a termékek előállítása, az alapanyagok feldolgozása teljesen vegyszer- és adalékmentesen, íz- és színezőanyagok felhasználása nélkül, nagyszüleink módszereire alapozva, hagyományos módon történik. Így egész évben fogyaszthatjuk kedvencünket és élvezhetjük jótékony élettani hatását is! Ehhez a sós tortához a már bevált vajas tésztát használtam. A tejszínes zöldségtöltelék kellemesen elegyedett a diós hagymakrémmel, így alkotván meg egy igazán harmonikus, lágy, "medve-sajtos" ízkombinációt! A hagyma természetes tartósítása miatt meglehetősen sós, így a pite elkészítésénél külön ügyelni kell a hozzáadott só mennyiségére!
 
Sós torta diós medvehagyma pestoval

Hozzávalók:
Vajas tészta
200 g liszt
100 g vaj
fél teáskanál só
bors

Töltelék
2 db kisebb cukkini
1 póréhagyma
2 db kisebb lilahagyma
csipet só!
bors
olívaolaj

2 tojás
2 dl tejszín
2 evőkanál mascarpone
csipet só!
bors

Bocz diós medvehagymapesto
kb 50 g fetasajt
néhány szem koktélparadicsom


A tészta hozzávalóit egy tálba öntöm és 3-4 evőkanál vízzel összedolgozom. Gömböt formázok belőle, ellapítom, átlátszó fóliába csomagolom és legalább fél órára hűtőbe teszem. Felhasználáskor lisztezett felületen nyújtom ki és belesimítom a piteformába. Villával megszurkálom az alját, a tetejére sütőpapírt és nehezéket teszek. (Én speckó Le Creuset sütőgolyókat használok.) 190 fokra előmelgített sütőben sütöm 15 percet.

A zöldségeket megtisztítom és felszeletelem. A fűszerekkel egy kevés olívaolajon serpenyőben megpirítom, majd az elsősütött tésztakéregbe borítom.

A tojásokat felverem, hozzáadom a tejszínt, a mascarponet majd fűszerezem. Ráöntöm az elősütött tésztában váró zöldségekre, rámorzsolom a fetát, rádobom a paradicsomot és mokkáskanállal bepöttyözöm a pestoval. 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt aranyszínűre sütöm.



Szalámibolt: 1052 Budapest Vitkovics Mihály utca 3-5. www.szalamibolt.hu

Sós torta diós medvehagyma pestoval


2013. máj. 8.

DÍJ, KRÉM, SCONES...

Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy néhány napon belül másodszor is megkaptam a Best Blog díjat, ezúttal Edittől, a KockacZukor blog szerzőjétől. Köszönöm szépen ezúton is! És mivel ez az esemény szerencsésen egybeesett a balkoneprek érésével, úgy gondoltam megünneplendő elkészítem kedvenc teadélutános sütimet, az angol édespogácsát. Amikor évekkel ezelőtt Dél-Angliába kerültem dolgozni, az első hetem ismerkedéssel és sok-sok tréninggel telt. Egy ilyen okítós napon, kávészünetben szolgálták fel az addig általam még nem ismert scone nevezetű édes pogácsát. Temészetesen volt mellette bőségesen clotted vagy channel island cream, azaz sűrű tejszín és friss eper is. Annyira etette magát, hogy nem is értettem, hogyan élhettem addig nélküle. Aztán meg csodálkoztam, hogy pillanatok alatt felcsúszott tőle, leginkább a krémtől néhány kiló (kb 60%-os a zsírtartalma), bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy nálam nagy szerepet játszott a csokis Cadbury keksz is. Mindenesetre, az ezt követő néhány évben rendszeres fogyasztója lettem, és az angol teadélutánokon elsőnek ezt pusztítottam el mindig. Itthon kicsit nehézkes az angol tejszín beszerzése, bár nem lehetetlen, de mascarponeval, vagy végső esetben vajjal és valamilyen piros lekvárral megkenve is elsőrendű.

Scone, az angol édespogácsa

Agatha Christie kivételével a scone két táborra osztotta a teázó briteket, az egyik szerint a félbevágott scone-ra először a tejszín majd a lekár kerül (devon-i elmélet), az ellentábor szerint pont fordítva (cornwall-i iskola). A krimikirálynő azért volt kivétel, mert ő legszívesebben magában szürcsölte el a krémet, minden egyéb nélkül. Tudott élni, az biztos... A fent említett vitában, a magam részéről a devoni elgondolást támogatom. Bár ez egy igazi angol klasszikus, a teadélutánok elengedhetetlen része, mégis apró különbségek létezenek az elkészítésében. Én a mazsolás verzióra tettem le a voksomat... azt hiszem örökre...

 
Hozzávalók (kb 15 db pogácsához):
450 g sütőporos liszt (1 kg liszthez 1 zacskó sütőpor az arány)
1 teáskanál szódabikarbóna
60 g kristálycukor
1 jó csipet só
60 g vaj
200-210 ml tej
két kis marék mazsola
 
Lekenéshez
1 tojás
1 teáskanál tej

 
A mazsola kivételével először az összes hozzávalót egy gömbbé dolgozom össze, csak a végén gyúrom bele a mazsolát. Lisztezett felületen kb 2 cm vastagra nyújtom és egy 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A tojást gyengén felverem a kevéske tejjel és a sütőpapíros tepsire átpakolt pogácsákat lekenem vele. 220 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsülnek, rácson jó, ha kihűlnek.
 
 

2013. máj. 7.

A HAMIS GÖRÖG: SALÁTA

Egy nagyon egyszerű, de roppant módon finom saláta a mai menü. Nyaranta gyakran készítette Anyukám a kertből frissen szedett zöldségekből. Mivel a "görög saláta" fantázianévvel illette, nagy meglepetés volt számomra, amikor évekkel később megtudtam, hogy azt fetával és olívaolajos öntettel készítik... Ez mit sem változtat a tényen, hogy ez maradt az egyik kedvenc salátám azóta is! Még volt medvehagyma, így az is került bele, de anélkül is remek a végeredmény. Dupla adagot kellett készítenem, mert Mimi is rákapott a salira, ami azért furcsa kicsit, mert gyerek... nem baj, csak tartsa meg jó szokását!

Hamis görög saláta angolszalonnával

Hozzávalók:
1 csomag salátalevél
1 csomag retek
fél csomag újhagyma
néhány levél medvehagyma (szezonban)
fél tv paprika
pár szem paradicsom
kb 4 szelet angolszalonna
tejföl
zöldbors


A zöldségeket megtisztítom, felaprítom és rögtön el is keverem tejföllel. Az angolszalonnát felkockázom és saját zsírján lesütöm. Még melegen, a zsírjával együtt, a salátára öntöm és alaposan összekutyulom az egészet. Egy kis zöldborsot tekerek rá és fogyasztás előtt legalább fél órára hűtőbe teszem.

2013. máj. 5.

ÉN, MINT DÍJAZOTT

Első alkalommal kaptam díjat... Igazán nagy meglepetés ért amikor Bori, az Ízek és ötletek blog írója rám is gondolt, és megajándékozott ezzel az elismeréssel. Bori szemrevaló képekkel illusztrált klassz recepteket ír, szívesen időzöm Nála! Még egyszer köszönöm szépen! Ezzel együtt külön öröm, hogy nemcsak kaptam, de tovább is adhatom, méghozzá négy másik blog szerzőjének!

 
A díj továbbadásakor három szabályt kell betartani:

-Meg kell említeni a beszámolóban, kitől kaptuk a díjat.
-4 olyan bloggernek kell továbbadni a díjat, akiket kedvelünk, és akiknek 200 főnél kevesebb feliratkozott, rendszeres olvasójuk van.
-A díjazottakat értesíteni kell a jó hírről.

Én most Nekik szeretném elküldeni:

2013. máj. 3.

BALATONI TAVASZ

Gyerekes bortúra? Mármint, bortúra egy kisgyerekkel? Nem feltétlenül kell, hogy tortúra legyen! Az idei tavaszi kirándulást a Balatonhoz szerveztük. Különlegessége, hogy ez alkalommal már egy kis, katicás biciklivel kiegészülve, összesen három kerékpárral indultunk útnak! Talán a korosztályom többségének nyári - gyerekkori emlékei leggyakrabban a Balatonhoz kötődnek, az én retró élményeim inkább Harkányhoz. Már felnőttként töltöttem el hosszabb időt először a "magyar tengernél", de azóta is bármikor szívesen megyek. 
  


Ilyenkor még híre - hamva sincs a nyári dömpingnek és a kellemesen langyos idő is a tavaszi időpontválasztás előnye. Balatonfüred még békés, a sétányon nincs emberáradat, a pisztáciás és nutellás fagyiért sem kell  sorban állni. Tihanyban a levendulaillat még csak a Levendula boltot lengi körbe, de a szelíd lankákon elnyúló bokrok végeláthatatlan sora már ígéretesen kerekedik.



Ha azt mondom, hogy ez a néhány nap a télvégi feltöltődésről szól, azt nem csupán a klasszikus testi - lelki értelemben gondolom, de a  hasunk "szemszögéből" is. A végtelenül ízletes fogások újabb és újabb ötleteket adtak, és tudtam, hogy itthon majd újult erővel fogom belevetni magam a főzésbe. Ilyenkor semmi diétázás, jöhetnek a kiadós, magyaros ételek: harcsapaprikás, vadpörkölt, barna sörrel pirított fokhagymás mangalica, juhsajtos galuska, ropogós kemencében sült csülök, házi baracklekvárral töltött palacsinta, dödölle és a csülkös-káposztás tejfölös bableves, amit biztosan ki fogok próbálni a minikonyhában is. Ééés természetesen, a BOR!



Nem az első alkalom, hogy ebben a Füred környéki pincészetben járunk és úgy vélem nem is ez volt az utolsó. A Bocsár dűlőn közvetlen, barátságos, segítőkész emberek és gyerekbarát környezet fogad. Még "Malac", a nagy kövér macska is jámboran somfordál felénk. Az emeleti tágas, évszázados bútorokkal berendezett szobánkból igazán megnyugtató reggel a Balaton és az azt körülölelő szőlőskertek látványa. Már a bőséges reggelinél elkezdődik a napi gasztro-élmények sora: házi disznószalámi, kandírozott narancshéjas - csokoládés kalács és a saját készítésű birsalmasajt, ha már a birs úgyis ott nő a kertben... Jó bor, ízletes fogások, takaros ház, csak azt sajnálom, hogy átmenetileg hiányzott az étlapról az egészben sült süllő, így azt hiszem kénytelenek leszünk ismét ellátogatni ide...