2013. jún. 30.

HABOS CSERESZNYÉS PITETORTA

Citrusos cseresznye, csokis ricottakrém, omlós mandulás pitetészta... és a tetején habcsók, habcsók és még több habcsók... Kell ennél több egy tortában? Miután Mimi modellt állt a tortatállal, rögtön neki is kezdett a "kupola" lebontásának. Nem rossz ötlet, én mégis azt javaslom, hogy minden egyes falatba az összes rétegből jusson! Így lesz egyszerre krémes és roppanós! A torta a Nagykörű Cseresznyetortája versenyen is indul, akit érdekelnek a részletek, az látogasson el a Nagykörű Tortája Facebook oldalára!
 


Habos cseresznyés pitetorta


Hozzávalók:
Tészta:
115 g vaj
225 g liszt
csipet só
40 g kristálycukor
20 g darált mandula
1 gyengén felvert tojás
fél tojáshéjnyi hideg víz


Ricottás réteg:
250 g ricotta vagy túró
2-3 evőkanál mascarpone
40 g kristálycukor
fél citrom reszelt héja
1 evőkanál csokicsepp (ét)


Citrusos cseresznyekrém:
250 g cseresznye (maggal mérve)
fél narancs + fél citrom lehártyázott húsa és leve (együtt kb 50 g)
100 ml víz
20 g kristálycukor
2 db zselatinlap
 
 
Habcsók:
3 tojás fehérje
150 g kristálycukor




A tésztához a tojás kivételével az összes hozzávalót morzsás állagúra gyúrom, majd csak utána dolgozom bele a tojást plusz egy fél tojáshéjnyi hideg vizet. A tésztát kis gömbbé formázom, ellapítom és legalább fél órára hűtőbe teszem. Lisztezett felületen kör alakúra nyújtom, kibélelek vele egy 18 cm-es kapcsos tortaformát és még fél órára visszateszem hűlni.

A túrókrémhez az első három hozzávalót krémesre keverem, majd a végén hozzáadom a citromhéjat és a csokit is. A pitetésztában elsimítom a ricottakrémet és 180 fokra előmelegített sütőben kb fél órát sütöm.

Közben készítem a cseresznyekrémet: Kimagozom a cseresznyét. Ebből az adagból nekem 200 g lett. Egy lábosba borítom a magozott cseresznyét, a citrusok húsát és levét, hozzáadom a vizet és a cukrot. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett addig főzöm, míg a narancs és a citrom darabjai a cseresznyével el nem főnek és az egész krémes, lekvár állagúvá nem válik. Ekkor beleteszem a két lapzselatint, elkeverem és félreteszem.

A tojások fehérjét elkezdem felverni, miközben a kristálycukrot folyamatosan adagolom hozzá. Addig dolgoztatom a robotgépet, amíg a hab szép fényes, krémes állagúvá nem válik.

Összeszerelés:
Az elősütött ricottás tésztán elkenem a csersznyeréteget végül ráhalmozom a tojásfehérje habot. Kanállal mindenféle rakoncátlan hullámot készítek és kis fokozaton, kb 100 fokon inkább csak "szárítom" a sütőben amíg a hab roppanóssá és kicsit aranyszínűvé nem válik. (Legalább másfél órát vesz igénybe.) A tortaformában hűtöm ki, majd hűtőben pihentetem, csak ezután szeletelem fel.
 

Habos cseresznyés pitetorta




Habos cseresznyés pitetorta


 

2013. jún. 28.

PISKÓTATEKERCS CSERESZNYE CURDDEL

A baracklekváros piskótatekercs alternatívájaként ajánlom Nektek ezt a cseresznyekrémes változatot! A kakaós piskóta pikk-pakk elkészül... pár pillanat alatt megtölt és felteker... Ennyi!


Kakaós piskótatekercs cseresznyekrémmel


Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál kristálycukor
6 evőkanál liszt
1 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 adag cseresznye curd


A tojások sárgáját és fehérjét különválasztom és a fehérjét habverővel elkezdem felverni. Pár perc után fokozatosan hozzáadom a cukor felét és kemény habbá verem.
 
A sárgákat fehéredésig habosítom a cukor másik felével, majd belekeverem a lisztet és végül a kakaóport is.
 
A kakaós masszába óvatosan beleforgatom a tojásfehérje habot és kivajazott, sütőpapírral bélelt tepsire öntöm. A felületét szépen elegyengetem és kb 180 fokon negyed óra alatt megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.
 
Enyhén nyirkos konyharuhára borítom, feltekerem és így hagyom kihűlni. Ezek után már csak megkenem a krémmel és megszórom porcukorral.

Kakaós piskótatekercs cseresznyekrémmel
 
 

2013. jún. 27.

EDDMEGLEVES: MEGGYLEVES

11 évvel ezelőtt, amikor, még ha albérletben is, de saját konyhám lett, az olasz paradicsomszószos tészta mellett életem első "főzött" étele volt ez a tejszínes hideg meggyleves! Percenként hívtam fel a Nagyit, hogy megerősítést kérjek minden lépésről... Ma már lényegesen egyszerűbbnek tűnik! Sőt! Jó nagy adag meggyet fagyasztok is le mindig, hogy kitartson őszig. Egész nyáron képes vagyok megállás nélkül szürcsölni, de szerintem nem vagyok ezzel egyedül! Kezdők, ne ijedjetek meg, ez csak egy meggyleves, senki sem tudja elrontani! Itt a szezonja, főzzétek meg!
 
Tejszínes hideg meggyleves


Hozzávalók:
kb 500 - 600 g meggy, magozatlanul
4 evőkanál kristálycukor
reszelt citromhéj
egész fahéj
csipet só
1 dl tejszín esetleg tejföl
1 kávéskanál liszt



A meggyet a cukorral és a csipet sóval egy lábosba öntöm és kb 1 liter vízzel felengedem. Ebben a cukros vízben párolom meg a meggyet, majd egy rúd fahéjjal és citromhéjjal ízesítem. Nem rajongok a fahéjért, ezért egyet elegendőnek tartok, citromból egy közepes méretű gyümölcsnek viszont felhasználom a héját.
 
A tejszínből és a lisztből habarást készítek és folyamatos kevergetés mellett a levesbe szűröm. Felforralom és vízzel hígítom fel, amennyiben kevés lenne a leve. Jól lehűtve fogyasztjuk.


Tejszínes hideg meggyleves




2013. jún. 26.

CSERESZNYE CURD

Megtévesztő lehet, de a képen látható kis csészébe nem baracklekvárt kanalaztam , hanem cseresznye krémet, pontosabban "curd"-öt. A lehíresebb curd talán az angolszász receptekből ismert "lemon curd", vagyis citromkrém. De curd-öt nem csak citrusfélékből lehet készíteni, amint azt az alábbi példa is mutatja, hanem akár cseresznyéből is. Ennek a citromkrémnek a mintájára terveztem, és bár elképzelésem szerint piros színű lett volna, meglepetésemre az élet másként hozta. Talán a turmixolás lehet a magyarázata annak, hogy "kifakult", mindenesetre kellemes kis kence lett belőle. Legközelebb turmixolás helyett csak kipréselem a gyümölcs levét, hátha akkor sikerül a pirosas színt is előállítanom. Reggeli péksütihez, pite megtöltésére teljesen alkalmas, ez az adag nálunk konkrétan piskótatekercsbe került.

Cseresznye curd - cseresznye krém

Hozzávalók:
200 g cseresznye (magozatlanul mérve)
80 g kristálycukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
csipet só
60 g vaj
fél citrom frissen facsart leve (kb 15-20 ml)
3 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja



A cseresznyét megmosom és kimagozom. Kéziturmix segítségével elpürésítem és gyorsan átpasszírozom. Kb 1 dl cseresznyesűrítmény-szerűség lesz belőle.
 
Egy lábosba öntöm a cukrot, keményítőt, sót, vajat és a citromlevet. Miután a vaj elolvadt, hozzáadom a sűrű cseresznyelét és néhány perc alatt összefőzöm. Félrehúzom a gázról és kicsit hűlni hagyom.

A tojássárgákat krémesre keverem egy villával és kanalanként adagolom a langyos, vajas krémhez, hogy a nyers tojás akklimatizálódhasson kicsit. Minden kis adagot alaposan elkeverek, nehogy kicsapódjon a tojás. A lábost visszateszem a tűzre és kislángon, állandó kevergetés mellett besűrítem a tartalmát.

Egy kisebb dobozba öntöm ki, belereszelem a citrushéjakat, összekeverem és amikor már nem forró, felhasználásig hűtőbe teszem.
 

Cseresznye curd krém



 

2013. jún. 24.

CSOKIS - NARANCSOS ZEBRAKENYÉR

Avagy reggeli a "hűvösebb" napokra. Most már én is jobban bekapcsolom a sütőt, szorgoskodok a konyhában. Mimi kedvence, a pizza mellett édes is sült. Ez a kis édeskenyér napokra megoldja a reggelinket. Márványosságának egyetlen titka, hogy nem szabad túlkeverni. Ez azért Miminek majdnem sikerült, ezért egy idő után el kellett kobozzam a kis fa grillpálcát, amivel ezt a mutatványt végrehajtotta. A teteje ugyan megrepedt, de ez ne riasszon el senkit, kitűnő "kávé mellé való". Mi nem bírtuk kivárni, hogy teljesen kihűljön, de ha Ti igen, akkor még szépen fel is lehet szeletelni...

Csokis narancsos édes zebrakenyér

Hozzávalók:
225 g puha vaj
225 g kristálycukor
4 közepes méretű tojás
200 g sütőporos liszt (1 kg liszthez 1 zacskó sütőpor az arány)
25 g darált mandula
2 evőkanál natúr joghurt
2 evőkanál tej
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 narancs finomra reszelt héja
fél citrom finomra reszelt héja
1 evőkanál frissen facsart narancslé
40 g magas kakaótartalmú csokoládé apróra darálva (nálam 70%-os)
40 g apróra vágott kandírozott narancshéj



A vajat a kristálycukorral robotgép segítségével habosra keverem, majd egyenként beledolgozom a tojásokat is. Aztán mehet hozzá a liszt, a mandula és a joghurt is.
 
A masszát két részre osztom: Az egyikbe a tej és a kakaópor megy, a másikba a citrushéjak és a narancslé. A kakaós masszába az apróra darált csokit keverem, a narancsoshoz a kandírozott héjat.
 
A kenyérformát (az enyém kb 21cm x 11cm) kivajazom, sütőpapírral bélelem és evőkanalanként felváltva belekanalazom a masszákat. Egy kis grillpálcával egy két hullámot rajzolok bele és előmelegített sütőben 180 fokon kb 1 óra 15 percet sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm és rácson hűtöm.


Csokis narancsos édes zebrakenyér



Csokis narancsos édes zebrakenyér

2013. jún. 23.

KÁNIKULA SALÁTA

Az elmúlt napok tikkasztó hőségében épp elég volt egy puritán saláta ebédre. A levelekre csupán kevés öntet és sajt került. Minimál saláta, minimál recept, még a hozzávalók mennyiségével sem érdemes foglalkozni. Nemrég Füreden jártunk és kiszaladtunk a szombat délelőtti tihanyi piacra is. Egy Veszprém környéki tanya házi készítésű sajtjaiból is vettünk kóstolót, ebből volt még a hűtőben. Ez az orda jellegű sajt nem csak jól, de gyorsan is grillezhető, ennyit még ebben a hőségben is kibírtam a konyhában...
 
Saláta grillezett sajttal

Hozzávalók:
grill sajt
olívaolaj
jégsaláta
natúr joghurt
balzsamecet
bors


A sajtot feldarabolom. A grillserpenyőt épp csak megkenem olívaolajjal és néhány perc alatt megsütöm a sajtszeletek mindkét oldalát.
 
A natúr joghurtot pár csepp balzsamecettel elkeverem, sózom, borsozom és a salátára öntöm. A sajt pedig jöhet a tetejére.


Saláta grillezett sajttal




2013. jún. 18.

SÜLTPAPRIKÁS JUHTÚRÓS BOURSIN - MAGYAR FINOMSÁGOK

A Szalámiboltban nem csak húskészítményeket találtok, hanem sok más finomságot is, mint például sajtokat vagy éppen juhtúrót! Ez alkalommal Ildikó egy guszta kis csomagot készített nekem az egyik új termékükből, a Racka juhtúróból. Nagyon ízletes, igazán minőségi juhtúró, csak kenyérrel és friss paradicsommal is ideális választás egy gyors, nyári vacsorának! Egyből rengeteg ötletem támadt, mi mindent lehetne készíteni belőle, de mivel időközben a meleg is gőzerővel beköszöntött, így egy kis tunki készült belőle. A boursin egy krémsajt féleség, amely Normandiából, Franciaországból származik. 1957 óta készítik különböző ízekben, nevét pedig megalkotójáról, Francois Boursin-ről kapta. Nagyon hasonló kencét otthon is kreálhatunk, összedobni egyáltalán nem starpás! Ezt a kis dagasztás nélküli kenyeret sütöttem meg hozzá, erre kenegettük a krémet. Keressétek a Racka juhtúrót a Szalámiboltban és próbáljátok ki a következő receptet!
 
 
Sültpaprikás juhtúrós boursin

Hozzávalók:
1 db közepes méretű, piros kaliforniai paprika
löttyintésnyi olívaolaj
tarkabors
tengeri só
100 g natúr krémsajt (nálam Philadelphia)
4 kávéskanál tejföl
1 pici gerezd fokhagyma, áttörve
kb 4 db friss bazsalikomlevél, felaprítva






Először a sültpaprikát készítem el. (Ha már sütöttem, én egyből négyet készítettem, hiszen hűtőben napokig eláll.) A paprikákat megmosom, félbe vágom és a magházat a magokkal együtt eltávolítom. Egy tálban összekeverem egy kis olívaolajjal, majd sóval borssal ízesítem. Vágott felükkel lefelé tepsire rakom és 220 - 240 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt meggrillezem. Visszaöntöm a tálba és átlátszó fóliával fedem le. Miután kihűlt könnyen lehúzható a héja. Egy "megkoppasztott" paprikát kis kockákra vágok és félreteszem.

A juhtúrót összetöröm, majd habosra keverem a krémsajttal és a tejföllel. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, a felaprított bazsalikomot, végül pedig a sültpaprika kockákat is. 1-2 óra alatt már szépen összeérnek az ízek, sózni viszont nem kell, a juhtúró épp eléggé sós.




Racka juhtúró lelőhely:
Szalámibolt: 1052 Budapest Vitkovics Mihály utca 3-5. www.szalamibolt.hu

Sültpaprikás juhtúrós boursin




2013. jún. 13.

GRILLEZETT ÚJRÉPA - KRÉMLEVES SONKÁVAL - MAGYAR FINOMSÁGOK

Ez alkalommal a Magyar Finomságok részben egy kis ismétlés következik. Pontosabban abban az értelemben, hogy a már korábban bemutatott szárított sonkát vettük elő ismét, szerencsémre, és krémlevessel párosítottuk. A leves mi másból is készülhetett volna ilyenkor, mint újrépából! Ha van alkalmunk rá, feltétlen zsenge, édes újrépából készítsük! Jellegében a karácsonyi pulykához használt narancsos vaj ízvilágát gondoltam nyáriasra formálni, a sonka pedig a leves tetejére került. Gondolkodtam, hogy kisebb vagy nagyobb darabokban készüljön a sonkafeltét. Mivel sonka téren nem külnösebben tudunk önfegyelmet gyakorolni, így attól félve, hogy azt magában felfalnánk, mielőtt a levesnek nekifognánk, nálunk a "sonkamorzsa" változat győzött, de akinél ez a probléma nem áll fenn, és nagyobb hidegvérrel rendelkezik, mint mi, az kis kockákra is vághatja, vagy ha hajszálvékonyra szeletelteti a Szalámiboltban, akkor pillanatok alatt chipsnek is megsütheti.


Grillezett újrépa - krémleves sonkával


Hozzávalók:
500 g újrépa
tarkabors
kis csokor friss zsálya, apróra vágva
olívaolaj
1 l húsleves
fokhagymagranulátum
egy csipet Erdészné konyhája őrölt fűszerkömény
fél narancs frissen reszelt héja
kb 7-8 evőkanál tejszín

 


A répát megmosom, ha kell kicsit megkapargatom, majd kisebb hasábokra vágom. Összekeverem egy kis olívaolajjal, az apróra vágott zsályával, sóval, borssal és egy sütőpapírral bélelt tepsire borítom. A sütőt grillfokozatra állítom és 220-240 fokon fél óra alatt meggrillezem. Ha végre vége lesz a "monszun"-évszaknak, biztos a kerti sütögetőn fogom megsütni.
 
A sült répát a húslevessel elturmixolom, fűszerezem a fokhagymaporral és a köménnyel. Hozzáadom a finomra reszelt narancshéjat és végül a tejszínt is. Néhány perc alatt összeforralom.
 
A sonkát késes aprítóba dobom, majd a végeredményt egy csepp olívaolajon megpirítom. Tálaláskor ezt szórom a krémleves tetejére.

 

Szárított sonka és fűszerkömény lelőhely:
Szalámibolt: 1052 Budapest Vitkovics Mihály utca 3-5. www.szalamibolt.hu
 
 
Grillezett újrépa - krémleves sonkával



 
 

2013. jún. 11.

"SPÁRGÁS - MINDENES" LASAGNE

Kifejezetten könnyed, nyári tésztaétel készült nálunk, ha már úgy tűnik, hogy végre beköszöntött ez az évszak is, "spárgás - mindenes" lasagnet ebédeltünk a teraszon. Amit itthon találtam, mindent egybe dobtam, és azt kell mondjam, a végeredmény meglepően finom lett. Bocz medvespesto is került bele, bár nem az volt a főszereplő. Ezt a kézműves pestot már korábban bemutattuk Nektek a Magyar finomságok sorozatban ebben a sós tortában. Előkészítés közben, a hűtőben pakolászva tűnt fel, hogy egy üveg, kevéske maradékkal az alján a hűtőpolc hátsó részébe csúszott, gondoltam akkor belekeverem azt is. Nem bántam meg, itt is jól szerepelt, nagyon kellemesen ízesítette ezt a rakott tésztát is.
 
Spárgás pestos besamel mártásos lasagne

Hozzávalók:
500 g spárga
olívaolaj
100 g bacon
600 ml tej
50 g vaj
50 g liszt
tarkabors
szerecsendió
250 g friss lasagne lap
1 doboz ricotta
kb 6-7 teáskanál Bocz diós medvehagymapesto
kis csokor friss bazsalikomlevél
darabka parmezán
1 nagy mozzarella gömb, felszeletelve
1 fürt koktélparadicsom


A spárgát megmosom, feldarabolom és egy kevés olívaolajon sóval, borssal megpirítom, majd félreteszem. Egy sütőtálat kivajazok, a bacont csíkokra vágom.
 
A besamell mártáshoz a vajat megolvasztom egy lábosban, a lisztet zsemleszínűre pirítom a vajon, fokozatosan, folytonos kevergetés mellett (kézi habverőt használok) adagolom hozzá a tejet és mártássűtűségűre főzöm. Ízesítem sóval, borssal és szerecsendióval.
 
Már kezdem is a rétegezést. Igyekszem a hozzávalókat egyenletesen elosztani  a rétegek közt úgy, hogy a tetejére mindenképp bőven jusson a mártásból. Egy réteg tésztát lerakok az edény aljára, kanalazok rá a besamellből, szórok rá spárgát, szalonnát, pestot és ricottát. (A pestot pár csepp tejszínnel szoktam néha hígítani, úgy csöpögtethetőbb az állaga.) Az utolsó tésztalapra nagyobb mennyiséget hagyok a tejmártásból, erre rátépkedem a bazsalikomleveleket, bőven megreszelem a parmezánnal és megrakom a mozzarella szeletekkel. A paradicsomfürtöt a közepére dobom és lefedve kb 40 percet sütöm, majd fedő nélkül pirítom a tetejét szép aranyszínűre.


Bocz medvepesto lelőhely még mindig:
Szalámibolt: 1052 Budapest Vitkovics Mihály utca 3-5. www.szalamibolt.hu
 




 

2013. jún. 6.

CSERESZNYE, CSOKI ÉS MOGYORÓ EGY TORTÁBAN

Egy torta, ami cseresznyés, csokis és még mogyorós is! Kell ennél több egy borús vasárnap délután? Vagy bármilyen más esős - szomorkás napon, amilyenből most akad bőven? Szomszéd nénink vidékről hozott ajándékba egy doboz gyönyörű, mosolygós cseresznyét, mondjuk leginkább Miminek szánta. Mivel semmi süti ötletem nem volt a hétvégére, ekkora adag pedig úgy is sok lett volna neki, ezért a csomag tartalma kis formás tortává alakult. Már nem bírtunk tovább várni, így még langyosan megbontottuk, ínycsiklandó csokis-cseresznyés-mogyorós illat lebbent ki a megvágott, ropogós tortakéreg alól. Senki nem panaszkodott a desszertre, az utolsó morzsáig elfogyott és már rendelésem van a következő adagra is... 

Cseresznyés csokis mogyorós torta

Hozzávalók:
160 g  puha vaj
160 g nádcukor
3 db "s" méretű tojás
160 g sütőporos liszt (1 kg liszthez 1 zacskó sütőpor az arány)
1 teáskanál sütőpor pluszban
1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
80 g darált pörkölt mogyoró
80 g darált mandula
45 g magas kakaótartalmú csokoládé (nálam 70%-os)
kb 450 g cseresznye (maggal mérve)
1 evőkanál egész pörkölt mogyoró a tetejére
 
1 evőkanál akácméz
pár csepp friss citromlé


A vajat a cukorral habosra keverem, majd mehetnek hozzá a tojások, a liszt, a sütőpor és végül a kakaópor. A csokoládét késes aprítóban megdolgozom és az eredményt a darált magvakkal együtt a masszához keverem. A cseresznyét kimagozom és egy marék kivételével ezt is a tésztához adom.

Egy 18 cm-es kapcsos tortaformát kivajazok, sütőpapírral bélelek ki, majd a tésztát beleöntöm. A tetejét megrakom a maradék gyümölccsel és megszórom az egész mogyoróval. Én 180 fokra előmelegített sütőben kb 1 és 1/4 órát sütöttem. Mindenképp tűpróbával ellenőrizzük! A mézet a citromlével összemelegítem, amíg szép, folyós nem lesz, és végül ezzel kenem meg a torta tetejét.
 

Cseresznyés csokis mogyorós torta



Cseresznyés csokis mogyorós torta

2013. jún. 3.

BODZA "FEKETÉN"

A korábban elkészített bodzaszörpöm bejegyzésének második része ez. Pontosabban néhány, a múltkor kimaradt képek közül... Mégiscsak elbűvöltek volna ezek a dús, illatos virágok? Egy szép csokor, virágporban bővelkedő bodzaernyő nemcsak beillatozta, de rendesen be is "porozta" a lakást. A belőlük "kiázott" szörp igazán aromás és persze csodás színű lett. A kis retrós-csatos üvegek még szépen sorakoznak egymás mellett a polcon. Igazi hűsítőnek ígérkezik a kánikulában, feltéve ha kitart nyárig, mert a család már túljutott a teszt-fázison és alig várják, hogy bőségesen töltögethessék a poharukba!

Bodzaszörp mentával és zöldcitrommal



Bodzaszörp mentával és zöldcitrommal




Bodzaszörp mentával és zöldcitrommal