2013. júl. 29.

NARANCSLIKŐRÖS FEKETESZEDER LEKVÁR

Kellemesen savanykás, fanyar ízű lett és a színe... Persze az sem mellékes, hogy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető. A szedret épp csak meg kell mosni, semmi magozás vagy szárról csipegetés, mint a meggy vagy a ribizli esetében!  Eredetileg ehhez a gyümölcsös pitéhez indultam friss, bogyós gyümölcsöt venni. Nagy kedvencemmel, a ritkán kapható feketeribizlivel terveztem. A vásárcsarnokban egy megbízható ribizli beszerzési pontom van, így egyenesen arra vettem az irányt. Sorra akadt meg a szemem a szebbnél szebb gyümölcsökön! Eszem ágában nem volt megint lekvárt főzni ebben a hőségben, pláne, hogy a héten már készült egy adag, de ezt a gyönyörű feketeszedret tényleg nem tudtam otthagyni! Tavaly a piaci árus javaslata alapján 300 g cukrot tettem hozzá, de az idei főzetben nekünk 220 g is elégnek bizonyult. A likőr már csak egy kis extra volt!


Narancslikőrös feketeszeder lekvár


Hozzávalók:
1 kg feketeszeder
220 g kristálycukor
1 zacskó Dzsemfix Szuper 3:1
fél citrom lehártyázott húsa és leve
50 ml narancslikőr (nálam Cointreau)


A megmosott szedret és a cukrot egy nagyobb tálba öntöm és lefedve egy éjszakára hűtőbe teszem pihenni. Másnap az összes többi hozzávalóval egy nagy lábosba öntöm, kb fél óra alatt megfőzöm, pár percig forralom és mehet is a steril üvegekbe.

5 percre fejre állítom őket és kész is a mutatvány! Nekem 4 db kisebb üveget töltött meg ez  a mennyiség.


Narancslikőrös feketeszeder lekvár





Narancslikőrös feketeszeder lekvár



2013. júl. 19.

EPRES TURMIX

Habár a hivatalos eperszezonnak vége, szerencsére a folytonérő balkoneprek nem adják fel, most is sikerült egy szép marékkal leszüretelni róluk! Ennyi pont elég is egy frissítő, gyümölcsös turmixhoz...
 
 
Epres turmix

Hozzávalók:
1 marék eper (kb 8-10 szem)
fél citrom frissen facsart leve
löttyintésnyi ananászlé (kb 1 dl)
1 marék jég


Az összes hozzávalót fél perc alatt összeturmixolom és már lehet is szürcsölni...



Epres turmix



Epres turmix

2013. júl. 9.

AVOKÁDÓKRÉMES TAGLIOLINI

Bár nagyon szeretek főzőcskézni, különösen mióta kis kuktám is van, mégis nyáron minden alkalmat megragadok, hogy minél kevesebb időt kelljen a konyhában töltenem. A kinti hőségtől függetlenül meleg ebéd mégiscsak kell! Ám a legtöbb szuper gyors receptről többnyire kiderül, hogy mégsem fér bele a 15 percbe... De ez garantáltan igen!

Avokádókrémes tészta


Hozzávalók:
250 g durumtészta (nálam citromos tagliolini)
2 db érett avokádó
fél citrom frissen facsart leve
2 kisebb gerezd fokhagyma
egy ágacska friss bazsalikom
egy darabka parmezán (nekem egy kb 40 g-os maradékom volt)
egy löttyintésnyi olívaolaj
egy löttyintésnyi tejszín
1 evőkanál darált madula
bors
Amíg a tésztavíz felforr, megterítek. Igen, ezzel kezdek, mert amíg megfő a tészta (az én esetmben 5 perc), bőven van időm a szósz elkészítésére. Tehát az általunk választott tésztát a csomagoláson található útmutató szerint megfőzzük.

Az avokádót és a fokhagymát megpucolom és az összes hozzávalóval együtt krémesre turmixolom. A frissen kifőtt tésztára halmozom a szószt és alaposan megintem pluszban még parmezánnal.


Avokádókrémes tészta



Avokádókrémes tészta


2013. júl. 5.

MACEDONIA - EPRESEN FINOM

Most nem mint országra, hanem "macedonia"-ra, mármint "macsedónia di frutta"-ra, vagyis az olasz gyümölcssalátára gondoltam. Az igazság az, hogy ez már egy annyira letisztult saláta, hogy nem is recept kategória. Valamiért sosem gondoltam a gyümölcssalátában ilyenféle párosításra, amíg olasz pótapukáméknál meg nem kóstoltam. Képzeld el, hogy a nyár közepén a tengerre néző balkonodon ülsz, egy könnyű, parmezános - paradicsomszószos tésztaebéd után vagy és a sziesztád előtt még egy kis desszertre vágysz... És ekkor eléd teszik ezt a "salátát"! A váratlan felismerés: ez ennyire jó? És ennyire egyszerű? De hát egy délolasz família már csak tudja... Edit, egysoros recept... tudsz még ezen rövdíteni?


Epres narancsos gyümölcssaláta - Macedonia di frutta


Hozzávalók:
eper
frissen facsart narancslé


 
A gyümölcsöket megmosom. Az epret felszeletelem és a frissen facsart naranccsal nyakon öntöm...
 

Epres narancsos gyümölcssaláta - Macedonia di frutta



Epres narancsos gyümölcssaláta - Macedonia di frutta

2013. júl. 2.

MEXIKÓI "CSIKOS" TÖLTÖTT TORTILLA - MAGYAR FINOMSÁGOK

A Kocsis Manufaktúráról és a CSIKOS lekvárokról már olvashattatok itt korábban. A bazsalikomos erdeigyümölcs lekvárból két édességet is megtaláltok nálunk: az anyák napi tortát és a minifánkokat. Most itt az ideje egy sósat is kipróbálni, méghozzá a paradicsom chutneyt! Ennek a zöldséglekvárnak a különlegességét a rozmaring és a körömvirág adja, ugyanis ezekkel kombinálták a friss paradicsom ízét. Amint kibontottam az üveget, egyből a salsa jutott eszembe, a salsa - ról pedig mi más, mint Mexikó! S hogy mi is készüljön belőle a nyár közepén? Hát legyen akkor quesadilla, de persze magyarosan! Ez végeredményben egy töltött tortilla, ami pillanatok alatt elkészül és tökéletesen passzol a chutneyhoz. Tölteléknek az enyhén füstölt sajt mellé, jó ismerősünket, a Granduca sonkát választottam, amit a CSIKOS lekvárokkal együtt természetesen a Szalámiboltban és a Berkenye Magyar Finomságok Web áruházban keressetek! 
 
 
Sonkás quesadilla paradicsom lekvárral
 
 
 
Hozzávalók:
8 db tortilla
80-100 g reszelt sajt (nálam Füredi füstölt trappista)
1 csokor zsenge rukkola
 
 
Olaj nélkül felforrósítok egy serpenyőt. Az aljára helyezek egy tortillát, megszórom két evőkanál reszelt sajttal, rátépkedek egy szelet sonkát, rászórom a rukkolát, majd ismét egy adag sajt következik. Befedem a másik tortillával és egy kis lapáttal lenyomkodom. Egy percet sütöm, majd megfordítom és a másik oldalának is adok egy percet. Ennyi idő bőven elég, hogy teljesen összeragadjanak az olvadt sajtnak köszönhetően.
 
A nyolc tortillalapból 4 töltött korongot kapunk. A ropogós kis korongokat felszeletelem, mint egy tortát és már mártogathatjuk is a chutneyba.
 
 
 
Paradicsom chutney és sonka lelőhely:
Szalámibolt: 1052 Budapest Vitkovics Mihály utca 3-5. www.szalamibolt.hu
 
 
Sonkás quesadilla paradicsom lekvárral
 
 

Sonkás quesadilla paradicsom lekvárral