2013. aug. 26.

EGY KISMAJOM TORTÁJA

A lumbágó kicsit hátráltatott ugyan, de végül így is sikerült még a nyaralás előtt elkészítenem Mimi majmos szülinapi tortáját! Már hónapokkal ezelőtt kitaláltam és alig vártam, hogy nekikezdhessek a kivitelezésnek! A dizájn ötlet a kedvenc majmos pizsamájáról jött, a belső az alább látható tavalyi "virágos rét" tortánál már bevált csokis-lekváros töltelék lett. A piskóta receptje innen származik, azzal a különbséggel, hogy a nyers tésztát 3 db kivajazott, sütőpapírral bélelt 18 cm - es kapcsos tortaformában osztottam szét és bő fél óra alatt sütöttem meg. (Tűpróba ellenőrzés erősen ajánlott!) A rácson kihűtött lapokat a fent említett recepthez hasonlóan én is házi lekvárral, majd csokikrémmel kentem meg. Nálunk a marcipánbevonat miatt a krém mennyiségét 150 ml tejszínre és 150 g 70 % - os kakaótartalmú csokoládéra csökkentettem. A megtöltött tortát picit hűtőben pihentettem, mielőtt nekifogtam volna a bevonatnak. A marcipán alá 100 g nagyon puha, de nem folyós vajat habosra kevertem 200 g átszitált porcukorral és egy-két kávéskanál tejszínnel vagy tejjel. Ezzel a krémmel először nagyon vékonyan bekentem a tortát, betömítve az apróbb hézagokat is, majd a krém teljes mennyiségét szépen elkentem a tetején és körben az oldalán is. Ismét egy kis hűtés következett, majd a marcipán bevonat elkészítése. A kék alaphoz kb 500 g marcipánt festettem be előző nap természetes kék festékkel, a pöttyökhöz egy kis rózsaszínt, a majom fejéhez holland kakaóport használtam színezésnek. Épp elfogyott, mire bepakoltuk a bőröndöket...


Majom torta marcipános csokis lekváros


A tavalyi torta a "virágos rét torta" fantázianevet kapta...


Majom torta marcipános csokis lekváros


Az első szülinapi tortánál már annak is örültem, hogy a torta tetejét be tudtam borítani marcipánnal. Azóta e téren sikerült a problémát elhárítani... Olasz cassata tortát gondoltam ki a kis Egyévesnek, aszalt gyümölcsös-csokidarabos ricottakrém csokis piskóták közt egy kis marcipánnal és egy szál gyertyával... mintha csak ma lett volna!


Majom torta marcipános csokis lekváros

2013. aug. 6.

TÖPÖRTYŰKRÉMES "FONOTTKENYÉR" - MAGYAR FINOMSÁGOK

Azon gondolkodtam, hogyan történhetett meg az, hogy a Magyar finomságok rovatban eddig még nem került elő a libatepertő, vagy ahogy mi hívjuk, a töpörtyű! Természetesen pótolnunk kellett ezt a hiányosságot! Meleg és kánikula ide vagy oda, mi a töpörtyűt magában kenyérrel és friss zöldségekkel bármikor szívesen elfalatozgatjuk. Most egy kis kenyérfonat készült belőle, de ha nem akarjátok bekapcsolni a sütőt, a krémet akkor is készítsétek el, mivel az egyik legjobb nyári vacsora hagymával és paradicsommal tálalva! Az elkészült kencének csupán a felét töltöttem a fonatokba, a másik adagot kenyérszeletekre kenegettük el. Feltétlenül nézzetek be a Szalámiboltba, ahol könnyedén beszerezhetitek a hozzávalót!


Töpörtyűkrémes fonottkenyér


Hozzávalók:
Töpörtyűkrémhez (dupla adag)
két marék (kb 150-160 g) libatöpörtyű
10 g vaj
4 teáskanál mustár
2 db kisebb fej lilahagyma
2 teáskanál tejföl
bors


Kenyértésztához
250 g liszt (BL80)
1/2 zacskó szárított élesztő (kb 3 - 4 g)
1 teáskanál só
kb 150 ml langyos víz, amennyit a tészta felveszElőször a krémet készítem el pillanatok alatt, merthogy egyszerűen mindent bedobok a késes aprítóba.

A tésztához a többi hozzávalót összekeverem és 5 percig dagasztom, míg ruganyos tésztát nem kapok, majd kelesztőtálban kelesztem másfél órát. A megkelt tésztagömböt elfelezem és három - három egyenlő részre osztom, aránylag vékony (de nem túlságosan vékony) téglalapokká nyújtom, rájuk kenem a tölteléket és a lapokat a hosszú oldaluknál összenyomkodom, kicsit megsodrom, majd két hármas fonatot készítek. Még egy óra pihentetés után sütőpapíros tepsin 220 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt megsütöm őket.

Nálunk ebből a mennyiségből két kis fonott kenyérke lett.


Libatöpörtyű lelőhely:
Szalámibolt: 1052 Budapest Vitkovics Mihály utca 3-5. www.szalamibolt.hu


Töpörtyűkrémes fonottkenyér
Töpörtyűkrémes fonottkenyér