2013. szept. 22.

MEDITERRÁN SCONE

Nálunk ezek a kis pogácsák (scones), akár édesen akár sósan, bármikor jöhetnek. Ez speciel egy sajtos-mediterrán fűszerezésű verzió... Kirándulás, piknik, reggeli, vacsora... mindegy, mert meglehetősen univerzális! Mi csak egy kevés vajjal kentük meg és friss paradicsommal fogyasztottuk. A receptet a Kifőztük magazin szeptemberi számában is elolvashatjátok.




Hozzávalók:
250 g sütőporos liszt (1 kg liszthez 1 zacskó sütőpor az arány)
1 teáskanál szódabikarbóna
tarkabors
25 g reszelt parmezán
50 g hideg vaj
másfél doboz kefír (kb 195 g)
1-2 szál újhagyma, vékonyra karikázva
egy ágacska friss bazsalikom, felaprítva
1 mozzarella gömb, felkockázva
10 db nagyobb aszaltparadicsom, apróra vágva


Az első öt hozzávalót alaposan elkeverem és morzsás állagúra dolgozom a vajjal, majd amint a kefírt is beleöntöm egy aránylag ragacsos masszát kapok. Ezután minden mást belekeverek és gömböt formázok a masszából.

A tésztagömböt és a deszkát is alaposan megszórom liszttel és pár mozdulattal 2-3 cm vastagra nyújtom. Ebből az adagból egy 6 cm-es pogácsaszaggatóval 10 db közepes méretű pogácsát lehet kiszaggatni. Sütőpapíron, 220 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranyszínűre sülnek.







2013. szept. 17.

SEGÍTSÜTI - 2013 ŐSZ

2009 óta figyelemmel kísértem a Segítsüti tevékenységét. Persze akkor még nem létezett a Minikonyha, de még Mimi sem! Hihetetlen volt számomra már akkor, hogy milyen ereje van a Sütinek! Itt ugyanis tényleg a SÜTI segít! És hogyan? 30 gasztroblogger szülő felajánlásaira lehet licitálni három napon át, a befolyt összeget pedig rászoruló gyermekek megsegítésére fordítják. Akkor még nem gondoltam volna, hogy egyszer én is aktív résztvevője lehetek az akciónak! Hát eljött a nagy pillanat, és most, az immáron kilencedik alkalommal útjára indított jótékonysági sütiárverésen sütisütőként is részt veszek/veszünk Mimivel. Az őszi kampányban a Magyar Rett Szindróma Alapítványt és rajtuk keresztül ebben a ritka genetikai betegségben szenvedő kislányokat és családjaikat támogatjuk. Felajánlásnak ezt a krémes, igazán nem mindennapi, Amarula likőrrel ízesített sajttortát választottuk. Nagy családi kedvenc és reményeink szerint elnyeri a licitálók tetszését is, így minél többet tudunk majd gyűjteni a Rett Alapítványnak. A torta nem postázható, így a nyertes előre egyeztetett időpontban Budapesten, egy személyes találkozó alkalmával tudja majd átvenni.


Amarula sajttorta - Segítsüti


A sütilicit ma, 2013. szeptember 17-én kezdődik és három nap múlva, pénteken, szeptember 20-án 16 órakor zárul. A liciteket ITT a Segítsüti oldalán, a Sütiárverés menüpont alatt lehet megtenni.

Igazán szívet melengető érzés, hogy ennek a kampánynak a részesei lehetünk! Nagyon izgulunk, hogy minél nagyobb összeggel tudjuk a sütink által támogatni ezt a nemes célt. Tudjátok, jobb adni, mint kapni!

Gyertek és segítsünk együtt a Rett-szindrómás gyerekeknek!


Segítsüti


2013. szept. 15.

RAB - SZIGET 1

Ilyen esős és hideg szeptemberben jó visszatekinteni az augusztusi nyaralásra! Egy kis képes összefoglaló Rab-szigetről... 1.rész...


Rab - sziget



Rab - sziget



Rab - sziget



Rab - sziget



Rab - sziget



Rab - sziget



Rab - sziget



Rab - sziget

2013. szept. 6.

NARANCSOS FÜGELEKVÁR - DIDA BOŽA UTÁN SZABADON

A fügelekvár régen is nagy kedvencem volt. A Nagymamám minden évben a kertben nőtt fügéből befőtt mellett dzsemnek is befőzött. Ám a narancsos verzióval csak három évvel ezelőtt találkoztam. Mimi érkezése előtt sosem jártam a horvát tengerparton, de egy Egyévessel az Adria ezen fele tűnt a legésszerűbb választásnak. Akkor kóstoltam, az addig számomra ismeretlen Dida Boža lekvárcsaládot, melyek közül is a narancsos füge párosításba egyből bele is szerettem. Tavaly nekifutottam, hogy én magam is hasonlót állítsak elő, idénre pedig azt hiszem sikerült tökéletesítenem az arányokat. A receptet a szeptemberi Kifőztük magazinban is olvashatjátok!


Narancsos fügelekvár


Hozzávalók:
850 g aprított friss füge
3 narancs lehártyázott húsa és leve (kb 300 g)
1 citrom lehártyázott húsa és leve (kb 50 g)
300 g kristálycukor
1 zacskó Dzsemfix Szuper 3:1


A fügét megmosom és héjával együtt apróra vágom, majd a citrusokat is előkészítem. Az összes hozzávalóval egy nagy lábosba öntöm,  és kb fél órát főzöm. Amikor kezd krémes állagúvá válni még pár percig forralom majd steril üvegekbe töltöm. végül 5 percre fejre állítom őket. Nekem 4 db kisebb üveget töltött meg ez  a mennyiség.




2013. szept. 4.

DIÓS FÜGETORTA

Az örök őszi favorit nálunk: ragacsos fügetorta dióval! Tökéletes a reggeli kávé mellé, vagy akár egy szép, gömbölyű gombóc vanília fagyival ebéd utáni desszertnek... Most, hogy itt a füge szezon, nem győzöm készíteni! A receptet a szeptemberi Kifőztük magazinban is megtaláljátok, ahol most mutatkoztunk be első alkalommal!



Diós fügetorta



Hozzávalók:

200 g puha vaj
175 + 25 g nádcukor
4 tojás szétválasztva
125 g sütőporos liszt (1 kg liszthez 1 zacskó sütőpor az arány)
125 g darált mandula és dió (fele-fele arányban)
400-450 g friss füge, felezve (vagy fügebefőtt)
1 marék durvára vágott dió a tetejére
3-4 teáskanál narancsos fügelekvár (elhagyható)
1 zacskó vaníliás cukor

Egy tálban habosra keverem a vajat a 175 g cukorral, beledolgozom a tojássárgákat, hozzászitálom a sütőporos lisztet és végül a darált mandula - dió keveréket is.

A tojások fehérjét elkezdem felverni, miközben a maradék 25 g cukrot folyamatosan adagolom hozzá. Addig dolgoztatom a robotgépet, amíg a hab szép fényes, krémes állagúvá nem válik.

A habot óvatosan beleforgatom a vajas krémbe. Kivajazott, sütőpapírral bélelt 23 cm-es kapcsos tortaformába kanalazom a tésztát és a tetejét szépen elsimítom. A tetejét szorosan megrakom a félbevágott fügével, az esetleges hézagokat kitöltöm egy kevés lekvárral. Rászórom a vaníliás cukrot és a durvára darabolt diót. 180 fokra előmelegített sütőben kb másfél óra alatt megsütöm, tűpróbával ellenőrzöm.


Diós fügetorta



Diós fügetorta



Diós fügetorta