2013. okt. 22.

DIÓS DATOLYÁS SZELET

Még munkás hétköznapokon is összedobható ez a brownie - szerűség, olyan egyszerű... de tényleg! Legfeljebb a mosogatást átpasszoljuk másnapra - én legalábbis ezt tettem... Ha a datolya aprítását és előpuhítását letudtuk, a munka oroszlánrészével végeztünk is. Ezt követően lényegében mindent csak össze kell keverni. A diós datolyás szelet receptjét a Kifőztük magazin októberi számában is elolvashatjátok.


Diós datolyás szelet



Hozzávalók:
250 g magozott datolya
1 teáskanál szódabikarbóna
200 ml forró víz
125 g puha vaj
200 g nádcukor
2 tojás
100 g liszt
1/2 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1/2 mokkáskanál vanília kivonat
100 g dió durvára vágva
50 g magas kakaótartalmú csokoládé apróra vágva vagy darálva (nálam 70%-os)


A magozott datolyát apróra vágom, meghintem a szódabikarbónával, leöntöm a forró vízzel és 15 percig állni hagyom. Negyed óra után leszűröm.

Közben a puha vajat habosra keverem a cukorral és a tojásokkal. Hozzáadom a lisztet, fűszert és a vaníliát. Utolsó lépésben keverem bele a leszűrt datolyát, a durvára vágott diót és a csokoládét.

A masszát egy 20 cm x 30 cm -es kivajazott, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.

Vanília fagyi erősen ajánlott mellé.


Diós datolyás szelet


2013. okt. 14.

FÜGEKRÉMES TÖLTÖTT KEKSZ

Igazi őszi-téli hangulatú töltött keksz! Aszalt gyümölcsös, fűszeres, diós, csokis belső omlós tésztakéregben, hm, mit mondjak még? A krém készülhet féladagból is annak, aki nem szereti a töményebb tölteléket, de nekünk pont így volt jó. A receptet a Kifőztük magazin októberi számában is elolvashatjátok.


Fügekrémes töltött keksz



Fügekrémes töltött keksz


Hozzávalók:
Tésztához
150 g liszt
1/4 teáskanál sütőpor
20 g darált mandula
egy csipet só
50 g nádcukor
50 g puha vaj
1 tojás
1/4 teáskanál vaníliakivonat

Töltelékhez
250 g aszalt füge
50 g kandírozott narancshéj
25 g kandírozott citromhéj
40 ml narancslikőr (nálam Cointreau)
20 ml frissen facsart narancslé
1/2 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 nagy narancs reszelt héja
1 nagy citrom reszelt héja
100 g darált dió
100 g magas kakaótartalmú csokoládé (nálam 70%-os) apróra darálva
50 g méz


A tésztához az összes hozzávalót egy nagy tálba öntöm és összegyúrom. Gömböt formázok belőle és átlátszó fóliába csomagolva hűtőbe teszem. Akár egy éjszakát is pihenhet.
A töltelékhez az aszalt fügét apróra vágom és a cukrozott héjakkal egy tálba teszem. Ráöntöm a likőrt és a narancslevelet és egy éjszakára lefedve hűvösre rakom.

Másnap a megpuhított aszalványokat késes aprítóban krémesre dolgozom és hozzáadom a többi hozzávalót, amiből egy meglehetősen tömény masszát kapok.

A tésztát két részre osztom a könnyebb nyújthatóság kedvéért, és mindkét adagot egy-egy kb 35cm x 15cm-es vékony téglalappá nyújtom. A töltelékből hengert formázok és a tészta hosszabbik oldalán kb egy harmad magasságban ráteszem a kinyújtott lapra és beborítom a tésztával. Finoman lenyomkodom, a széleit is felhajtom és 2 cm-es kis darabokat vágok a hengerből. Sütőpapírral bélelt tepsin 200 fokon kb 15 perc alatt halvány arany színűre sütöm. Ha kihűlt, porcukorral hintem meg.





Fügekrémes töltött keksz


2013. okt. 11.

SÜTŐTÖKKRÉMES KOSÁRKÁK - VIRTUÁLIS BABAKÖSZÖNTŐ

"Nincsen a gyermeknek olyan erős vára,
mint mikor az anyja őt karjaiba zárja.
Nincsen őrzőbb angyal az édesanyánál,
éberebb csillag sincs szeme sugaránál.
Nincs is annyi áldás amennyi sok lenne,
amennyit az anya meg ne érdemelne."


A Virtuális Babaköszöntő, angolul „baby shower“ főleg Amerikában létező néhány éves hagyomány. Általában családi vagy baráti körben rendezik meg, egy születendő vagy már megszületett gyermek köszöntésére. Családonként változó, hogy a gyermek születése előtt nagy hassal, pocakosan ünneplik meg a kisgyermek érkezését, vagy a megszületés után. Az azonban minden családnál egyforma, hogy az ünnepséget egybekötik finom ételek, sütemények, italok elfogyasztásával. A hagyomány nem teljesen ismeretlen nálunk, Magyarországon sem, hiszen évtizedekkel ezelőtt még létezett az a bizonyos „komatál“, amit a leendő Keresztszülők vittek az újdonsült Édesanyának. A komatálban erőt, egészséget adó ételek lapultak, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy az Anyuka tejtermelése fokozódjon, és a kisbaba minél több tejet  kapjon, minél gyorsabban fejlődjön. A komatál tartalmát mindig az ajándékozók kóstolták meg először, jelezve hogy semmi ártalmas nem került bele. Másrészt ezzel is tehermentesítették az Anyukát, hiszen egy csecsemő mellett a mindennapi főzés bizony embert próbáló feladat, különösen ha a kisbabának van már esetleg egy-két nagyobb testvére… Ennek a virtuális babaköszöntőnek az alkalmával három nagyszerű, kreatív gasztrobloggert és gyermekeiket köszöntjük. 

bs.jpg

Erikának, a Dublin felett az Ég (http://dublinfelettazeg.blogspot.co.uk/) szerzőjének pár hete született meg második kislánya. Katuci, a Katucikonyha blog (http://katucikonyha.blogspot.hu/) szerzője pár hónapos csöppsége mellett fáradhatatlanul ajándékoz meg minket fantasztikus édességeivel. És Zita, a Zizi Kalandjai blog írója (http://www.zizikalandjai.com/), a húsmentes, valamint a vegán étkezés elkötelezett híve és konyhai nagymestere. Mivel mindannyian már hosszú ideje jobbnál jobb receptekkel lepik meg az olvasóikat, arra gondoltunk néhányan, ezúttal virtuálisan elindulunk hozzájuk, hogy gratuláljunk és jó egészséget kívánjunk a babáknak is és a mamáknak is.

Résztvevő bloggerek:

Ami http://www.colorsinthekitchen.com/
De nem indulunk üres kézzel, komatálunkat megraktuk… És hogy mivel? A blogokon megtaláljátok…
Nagyon örülünk, hogy mi is részesei lehetünk és köszönjük Anikónak a meghívást és a szervezést! Mi most ezekkel a kis sütőtökös kosárkákkal készültünk:


Sütőtökkrémes kosárkák



Hozzávalók:
Tészta
250 g liszt (BL55)
50 g durumliszt
fél teáskanál só
7 g szárított élesztő
1 tojás enyhén felverve
40 g olvasztott vaj
100 ml langyos tej

Töltelék
egy kis kocka vaj
löttyintésnyi olívaolaj
1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
250 g sütőtökpüré 
100 g ricotta
1 evőkanál reszelt parmezán
zsálya
bors


A tészta összes hozzávalóját egy nagy tálba öntöm, majd ruganyos tésztát gyúrok belőle. Liszttel vékonyan meghintve, kb 30 percig lefedve pihentetem.

A vaj - olívaolaj keveréken megdinsztelem a hagymát és a fokhagymát, sózom, borsozom és egy kevés zsályával is fűszerezem. Hozzáadom a sült tökpürét (a sütőtököt már előzőleg sütőben elkészítettem) és botmixerrel egy-két perc alatt átturmixolom. Belekeverem a ricottát és végül a reszelt sajtot is.

A tésztát enyhén lisztezett felületem vékonyra nyújtom, majd kb 16-17 db  10 cm átmérőjű kört szaggatok ki belőle. Egy tésztakörre olyan 2 teáskanálnyi töltelék fér, majd kis batyukat formázok belőlük és összecsippentem a tetejüket. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsülnek.



Sütőtökkrémes kosárkák