2013. nov. 24.

NAGYKÖRŰ - EGY TORTAVERSENY KÖVETKEZMÉNYEI...

Komoly elmaradásunk van, ugyanis eddig nem készült még beszámoló arról, hogy a nyár eleji nagykörűi tortaversenyre beküldött "pályázataink" közül (Csokis mogyorós cseresznyetorta és a Habos cseresznyés pitetorta) az egyik, méghozzá a habos, bizony nyert! Minden tehát ezzel a tortával kezdődött: 

Nagykörű habos cseresznyetortája

A versenyre szebbnél szebb, finomabbnál finomabb sütik érkeztek be. Így aztán különösen nagy volt az öröm nálunk, mikor megtudtuk, hogy a mi tortánk végzett az első helyen. Az "elsőhelyezettséggel" bizony különleges nyeremény is járt: amellett, hogy a receptjeink felkerültek a Kifőztük oldalára, egy meghívást is kaptunk a nagykörűi Cseresznyevirág Vendégházba. Egész nyáron készültünk, de az sajnos úgy röppent el, ahogy illik, és Nagykörűbe nem sikerült eljutnunk... Erzsike, a tulajdonos javaslatára megpróbáltuk szabaddá tenni október első hétvégéjét, mely egybeesett a nagykörűi Nagy befőzés napjával!

Szerencsések vagyunk, mert nagyon kellemes, meleg őszi hétvégénk volt. A Tisza vonalán eddig csupán Szolnokig jártunk, így aztán a várost elhagyva számunkra ismeretlen táj következett. Végig csendben a folyó mellett kanyarogtunk, míg meg nem érkeztünk Magyarország cseresznyéskertjébe. Mivel Mimi az út utolsó 15 percében aludt el, így megérkezésünkkor még egy kis nyugodt napfürdőzés is belefért a teraszon, mielőtt a falusi forgatagba vetettük volna magunkat. Erzsike és Péter nagy szeretettel fogadtak bennünket. A vendégház igazán hangulatos, a konyha imádnivaló, nem mintha a minikonyha nem felelne meg, de ezt azért bizony elfogadnám.

Nagykörű habos cseresznyetortája


Nagykörű habos cseresznyetortája


Nagykörű habos cseresznyetortája

A Nagy befőzés programja a központi téren zajlott, ahová mi a jó időre való tekintettel gyalog indultunk ki. Ennyi cseresznyefát még életemben összesen nem láttam, mint útközben... A délután folyamán a lekvárfőzés mellett volt tökverseny és tökárverés, házi sütemények vására, ahol még a mi tortánkat is megsütötték... Torta ide vagy oda, Mimi abszolút favoritja a csörögefánk volt, amiből 5 körben kellett vennem neki, annyira ízlett! Hegyekben állt a sok finomság: házi szalámik, tiszai olajos hal, savanyúságok, zöldségkrémek, sajtok (a sétáló sajttálat nem hagyhattuk ki), mézek, pálinkák és persze lekvárok.

Nagykörű habos cseresznyetortája


Nagykörű habos cseresznyetortája

Természetesen a folyópartra is legyalogoltunk. A Tisza nyugodt volt, az utolsó esti "komp" pedig egy lovat még áthozott a túloldalról mielőtt bezárt.

Nagykörű habos cseresznyetortája


Nagykörű habos cseresznyetortája

Az egész napi séta után kiéhezve vártuk a vacsorát. Vendéglátóink mindenféle finomsággal megrakott asztallal készültek: szarvasgerinc "Péter módra", vagyis dióval és lestyánnal, juhtúrós sztrapacska, tormás céklasaláta... Kísérőnek olyan gyógynövénypálinka is járt, melynek a színe és selymessége olyannyira meglepett, hogy bár nem voltam pálinkakedvelő, de azt hiszem most az lettem.

Nagykörű habos cseresznyetortája

Reggelire ismét egy csodás, mi mással, mint cseresznyés étkészlettel terített terülj-terülj asztalkámmal vártak: ínycsiklandó házikolbász, padlizsánkrém, Erzsike saját készítésű lekvárja várt, ismét azt sem tudtuk, mibe kóstoljunk bele.

Olyan nagy élmény volt, nemcsak ez a kirándulás, hanem az egész verseny, ezért ezúton is szeretnénk megköszönni a vendéglátást és azt, hogy ennek részesei lehettünk. Természetesen már gondolkozunk a jövő évi "pályamunkán", merthogy Nagykörűbe, akár minden hétvégén szívesen mennénk!

Nagykörű habos cseresznyetortája


CSÜLKÖS - KÁPOSZTÁS BABLEVES

Savanyú káposztás, csülkös, tejfölös bableves... Igazi téli leves, majdhogynem egytálétel! Még a tavasszal, egy Balaton melletti csárdában ettem ilyet. Akkor tudtam, hogy ezt nekem is meg kell próbálnom előállítani itthon, mert nem várhatok mindig arra, hogy a környéken kiránduljunk. Már első próbálkozásra egészen jó lett, de éreztem, hogy lehet még javítani rajta. Mivel ritkán főzök ilyen jellegű ételt, még konzultáltam a Nagymamámmal és Apukámmal is (mert ő is nagy kukta ám) és így másodjára ez lett a végeredmény. Igen gyorsan felkerült az állandó repertoárba, mert olyan jóízű lett, hogy ez most az aktuális téli kedvencünk. Az olajos rántásnak köszönhetően annyira mégsem nehéz, enyhén savanykás, kellemesen fűszeres, sűrű leves lett a végeredmény. Pont amire az elkövetkezendő borongós hónapokban szükség van! Mimi a képeket elnézve bejelentette, hogy jól tenném, ha megint főznék ilyen levest, mert ez nagggyon finom...


Csülkös savanyúkáposztás bableves tejföllel


Hozzávalók:
500 g vecsési savanyú káposzta
kb 350 g csülök
füstölt szalonna bőr (maradék)
3 szem közepes krumpli
3 közepes répa
1 vöröshagyma, finomra vágva
2-3 gerezd fokhagyma, finomra vágva
napraforgó olaj
3-4 teáskanál őrölt pirospaprika
kb 1+1 evőkanál liszt
1-1,5 dl tejföl
2 db babkonzerv
löttyintésnyi házi paradicsomszósz
kevés piros arany paprika
1 kis doboz sűrített paradicsom
4-5 db babérlevél
őrölt kömény
frissen őrölt tarkabors


A káposztát kétszer gyengén átöblítettem, de tényleg épp csak. Egy nagy lábosban felöntöttem egy jó nagy adag vízzel. Aztán szépen sorban elkezdtem beledobálni a többi hozzávalót is: a kockára vágott csülköt, a maradék szalonnabőrt, a feldarabolt répát, majd kicsit később a felkockázott krumplit is.

Elkészítettem a rántást. Ehhez egy kevés napraforgóolajon megpirítottam egy evőkanál lisztet, rádobtam a hagymákat egy pillanatra, a tűzről levéve megszórtam pirospaprikával és felengedtem egy kevés vízzel. Ezt is a levesbe kevertem.

Kicsit később a másik evőkanál lisztből és a tejfölből habarást készítettem és ez is ment a fazékba.

Amikor, leginkább a káposzta, a hús és a répa már majdnem megpuhult, hozzáöntöttem a lecsepegtetett babot és az összes többi hozzávalót. A fűszerezéskor először inkább kevesebbet tettem mindenből, és kóstolgatással igazítottam az ízeken. De őszintén, elrontani nemigen lehet...


Csülkös savanyúkáposztás bableves tejföllel


Csülkös savanyúkáposztás bableves tejföllel


2013. nov. 17.

TÖLTÖTT SÜLT SÜTŐTÖK

Sütőtökből sosem elég... így aztán elkészült a töltött verzió is. Kifejezetten egyszerű és tényleg nagyon finom. Az egész művelet legkritikusabb része a tök félbevágása, legalábbis szerintem. Valahogy mindig félrecsúszik a dolog, de ez most kivételesen pofásra sikerült...

Töltött sült sütőtök


Hozzávalók:
1 kisebb sütőtök
150 g lágy kecskesajt
1 kis marék dió, darálva
pár evőkanál reszelt parmezán
frissen őrölt tarkabors
tengeri só
zsályalevél
1 löttyintésnyi juharszirup
1 löttyintésnyi dióolaj


A sütőtököt félbevágjuk, a magokat kikaparjuk és 180 fokon megsütjük. A húsát kikanalazzuk úgy, hogy egy kevés azért maradjon a héjban.

Ezt a kikapart sült tököt összekeverjük a puha kecskesajttal, a darált dióval és bőven reszelünk rá parmezánt is. Fűszerezzük sóval, borssal, zsályával. Egy löttyintésnyi juharszirupot és kb ugyanennyi dióolajat is keverünk bele, majd visszatöltjük a tök héjába. A tetejére reszelünk még egy kevés parmezánt, teszünk rá pár takaros zsályalevelet és meglocsoljuk egy kevés sziruppal és még egy kis olajjal. Visszatoljuk a sütőbe és aranyszínűre sütjük.


Töltött sült sütőtök


Töltött sült sütőtök

2013. nov. 15.

(FOOD)PANDA PRÓBA

Nemrégiben kellemes meglepetés ért, a Foodpanda keresett meg, hogy vállalnék-e egy tesztevést, egészen pontosan tesztrendelést náluk. Tesztelni mindig jó, így örömmel elfogadtam a meghívást. A Foodpanda a legnagyobb online ételrendeléssel és kiszállítással foglalkozó cégek egyike, mely immár 4 kontinens 28 országában van jelen és több ezer étteremből igyekszik széles választékot nyújtani az internetes ételrendelés segítségével. A cég Ázsiában kezdte a terjeszkedését, így különösen szellemes a névválasztás, hogy pont, a köztudomásúlag napjának felét evéssel töltő, panda lett a logójuk...

Sokáig úgy gondoltam az ételkiszállításra, mint leginkább a szingli és agglegény életforma egyik sajátságára, akik egymagukra, még ha szeretnének is, egyszemélyes adagokat nem gyakran főznek. Aztán ez a tézisem lassan megdőlt. Szerintem a legtöbb dolgozó anyuka egyetért velem abban, akár vezet gasztroblogot, akár nem, bizony vannak napok, amikor sem erő, sem idő, esetleg még kedv sincs még egy egyszerű, szupergyors ételt is összedobni. Meleg étel pedig minden nap kell, pláne ha egy törpe (nálunk speciel törpilla) is van a családban. A kiegyensúlyozott, rendszeres étkezés a helyes táplálkozás alapja, mely sokszor a rohanó életvitelünkből adódóan borul fel. Ezért fontos, hogy az ilyen hektikus napokon se sanyargassuk testünket és ne hagyjunk ki egy étkezést sem időhiányra fogva. Legyen akár stresszes, munkás hétköznap vagy éppen egy jól megérdemelt, láblógatós hétvége, amikor főzés helyett inkább a gyerekkel töltenénk a délelőttöt az Állatkertben, megéri "rendelős" napot tartani. Itthon szerencsére már nem csak a budapestiek élvezhetik ennek az előnyét, hanem több, mint 50 vidéki városban is. Egy egészséges és finom ebéd vagy vacsora, amit az ajtódig visznek, olykor bizony életmentő lehet.


Foodpanda


A Foodpanda oldalán  böngészve az én választásom, tesztrendelés címén, a közel-keleti konyhára esett. Az étlapon található ételek nem voltak teljesen ismeretlenek számomra, hiszen néhány évvel ezelőtt volt szerencsém a térségben megfordulni. Szóval nekikészültem a rendelésem leadásának, a várható hosszas regisztrációnak, azonban az egész művelet valójában nem tartott tovább pár percnél. Mivel a szokásosnál is nagyobb rohanásban voltam, így különösen örültem, hogy egyszerű és letisztult a rendszer. A főoldalon megadtam a "pozíciómat", mire az már listázta is az összes elérhető éttermet. Az ételek kiválasztása csupán néhány kattintás volt, a számlát pedig átvételkor a futárnak rendeztem.

Ezen felbuzdulva, gyorsan le is töltöttem a telefonomra a Foodpanda mobil alkalmazást (de nem én találtam fel a spanyol viaszt, ugyanis ennek előnyét a bevezetése óta már százezrek ismerték fel), mert van egy olyan érzésem, hogy még jól fog jönni a jövőben.


Foodpanda


A Foodpanda kínálatában mindenki megtalálhatja az étrendjének, ízlésének leginkább megfelelő ételeket kínáló éttermeket, a világ különböző konyháinak ajánlatait, számos ízvilágból. A felhozatal tehát meglehetősen sokszínű. Ha világkonyha kedvelők vagytok, akkor tegyétek próbára Ti is a Pandát!

A Panda próbáért köszönet a Foodpandának! (www.foodpanda.hu)

2013. nov. 6.

RUSZTIKUS RÁCSOS

Nem mondom, hogy ez lett a világ legszebb rácsos sütije, de azt igen, hogy nagyon is finom. Ezért a magam megnyugtatására elneveztem rusztikus rácsosnak... Az omlós tésztakéreg egy ricottakrém réteget és a tetején saját készítésű likőrös feketeszeder lekvárt rejt. A pitét megtaláljátok a novemberi Kifőztük magazin hasábjain is.


Lekváros ricottás rácsos pite


Hozzávalók:
Pitetészta
330g liszt
50g kistálycukor
2 ek darált mandula
csipet só
1 citrom reszelt héja
fél tk vaníliakivonat
1 tojás enyhén felverve
20 ml tej
170g vaj

Ricottakrém
450g ricotta
1 citrom reszelt héja
65-70g kristálycukor
1/2 zacskó vaníliás cukor
1 tojás

porcukor


A lisztet, cukrot, mandulát a csipet sóval, citromhéjjal, vanília kivonattal elkeverem, majd a vajjal morzsás állagúra dolgozom, majd ezek után hozzáadom a tojást és a tejet. Amint a tészta összeállt, 1/3-2/3 arányban szétosztom, két gombócot formázok és kissé ellapítom őket, majd legalább fél órára hűtőbe teszem

A túrókrémhez az összes hozzávalót tálba öntöm és krémesre keverem.

Amint a tészta szépen lehűlt, először a nagyobb darabot lisztezett felületen kinyújtom. Egy 23 cm-es kapcsos tortaforma aljába és oldalára illesztem, kicsit elegyengetem.

A pitetésztában elsimítom a ricottakrémet, majd a lekvárt kenem rá. Az 1/3 tésztát lisztezett felületen kinyújtom, és csíkokra vágom. Ezzel díszítem a pite tetejét. a lelógó széleket pedig felhajtom és kissé lenyomkodom. 180 fokon kb 45-50 perc alatt megsütöm. Porcukorral meghintve tálalható.


Lekváros ricottás rácsos pite


Lekváros ricottás rácsos pite


2013. nov. 2.

SÜTŐTÖKÖS PITE

Itt a november és vele együtt a Kifőztük is! Mi mással is készülhettünk volna az ősz közepén megjelenő magazinba, mint ezzel a sütőtökös pitével! Amíg szezonja van, addig nálunk majdnem mindenbe kerül, annyira szeretjük. Jelszavunk tehát: "Éljen a sütőtök!"


Sütőtökös pite


Hozzávalók:
Tésztához
200 g liszt
100 g vaj
csipet só
frissen őrölt tarkabors
4 ek víz

Töltelék
250-270 g sütőtök
1 fej lilahagyma
zsálya
tengeri só
tarkabors
kakukkfű
rozmaring
bazsalikom
oregánó
olívaolaj
100 g feta

2 tojás
150 ml tejszín
50 ml tejföl
tengeri só
frissen őrölt tarkabors
reszelt parmezán


A tészta hozzávalóit egy tálba öntöm és összedolgozom. Gömböt formázok belőle, ellapítom, átlátszó fóliába csomagolom és legalább fél órára hűtőbe teszem. Felhasználáskor lisztezett felületen nyújtom ki és belesimítom a piteformába (kb 22 cm átmérőjű). Villával megszurkálom az alját, a tetejére sütőpapírt és nehezéket teszek. (Én speckó Le Creuset sütőgolyókat használok, de egy marék szárazbabbal helyettesíthető.) 200 fokra előmelegített sütőben sütöm 15 percet.

A zöldségeket megtisztítom, a hagymát felszeletelem, a tököt felkockázom. A fűszerekkel egy kevés olívaolajon serpenyőben megpirítom, majd az elsősütött tésztakéregbe borítom. 

A tojásokat felverem, hozzáadom a tejszínt, a tejfölt, majd fűszerezem. Ráöntöm az elősütött tésztában váró zöldségekre, rámorzsolom a fetát, alaposan megszórom reszelt parmezánnal, 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt aranyszínűre sütöm.


Sütőtökös pite