ARANYMAZSOLÁS ÓRIÁSKEKSZ, A 100-IK
A múltkor szülinap, most meg a 100-ik bejegyzés! Bizony! Ebből az alkalomból pedig keksszel készültünk. Az omlós vajas pitetészta átváltozása ez, egy óriási keksszé. Narancsos fűszeres illat, aranymazsola... mi kell még a kávém mellé egy morcos, januári reggelen? Hát, mondjuk lenne ötletem, több is... De kezdetnek ez is megteszi, nem is akárhogyan. A receptet a januári Kifőztükben is megtaláljátok.
Hozzávalók egy 23 cm-es óriáskekszhez:
22,5 dkg liszt
csipet só
1/2 teáskanál mézeskalácsfűszer keverék
3 dkg nádcukor
2 dkg darált mandula
1 narancs reszelt héja
11,5 dkg vaj
75 ml frissen facsart narancslé
15 dkg aranymazsola
Tetejére:
kevés tej
porcukor
Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, sót, fűszert, cukrot és a mandulát. Belereszeljük a narancs héját is, majd a vajjal morzsás állagúra dolgozzuk. Folyamatosan beledolgozzuk a narancslevet, a végén pedig a mazsolát. A tésztát gömbbé formázzuk és lisztezett felületen 1 cm vastag kb 23 cm átmérőjű körré nyújtjuk. A tetejét egy kevés tejjel kenjük meg és sütőpapírral bélelt tepsin 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Csilla, gratulálok a 100. recepthez! Nagyon klassz kekszet sütöttél, olyat, amihez körbe lehetne ülni az asztalt, és mindenki törhetne belőle egy darabot. :)
VálaszTörlésDe jó ötlet, Gabi! Köszi :)
TörlésGratulalok a 100 ik recepert meg a tobbi 99 ert is !!!!
VálaszTörlésKerek en is egy darabot ebbol a finom oriaskekszbol!!
puszi, szia
Köszi Eni :) Persze, már küldöm is!!! P
Törlés...hmmm... olyan finom lehet ez a keksz! Már érzem is az illatát! :D Jövök én is körbeülni az asztalt és gratulálni a 100. bejegyzéshez! :D ...meg persze majszolni a kekszet! ;)
VálaszTörlésGyere-gyere Ági, van hely :) Köszi Neked is!
Törlés