MOGYORÓKRÉMES RICOTTATORTA

A sütés nélkül torta kategóriában ez az egyik legjobb és leggyorsabb is talán. Csokis keksz alapon egy ricottás - krémsajtos réteg üldögél, amit egy kis nutellás csoki fed be. Kapcsos tortaformában készül, ebben hűtjük be, és akár egy éjszakát is pihentethetjük. Tálaláskor forró vízbe mártott (majd szárazra törölt) kést óvatosan végigfuttatunk a torta és a tortakeret között, így szépen lebonthatjuk azt a tortáról. Az alja nálam mindenképpen marad, mert szerintem lehetetlenség a tortát leemelni róla. Szeletelni is ilyen felmelegített késsel érdemes.

Mogyorókrémes ricottatorta

Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformához:
Az alaphoz és a túrós réteghez
15 dkg csokoládés zabkeksz
5 dkg olvasztott vaj
15 dkg ricotta
20 dkg mascarpone
1 evőkanál átszitált porcukor
1/2 citrom finomra reszelt héja
1 dl tejszín, habbá verve

Tetejére
50 ml tejszín
5 dkg magas kakaótartalmú csoki (nálam 70%-os)
5 dkg mogyorókrém

Díszítésként pár szem málna


Az alaphoz a kekszet morzsásra törjük és elkeverjük az olvasztott vajjal. A kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk és fél órára a hűtőbe tesszük. A fehér réteghez a ricottát és a mascarponet habosra dolgozzuk a cukorral és a citromhéjjal, végül a felvert tejszínhabot óvatosan belekeverjük. A krémet a kekszalapra öntjük és egy órára ismét visszatesszük a hűtőbe.

A csokis krémhez a csokoládét apróra daraboljuk, és a felforrósított tejszínbe szórjuk. Egy percet állni hagyjuk, simára keverjük, végül a mogyorókrémet is beletesszük. Ekkorra már kihűl annyira, hogy rácsorgathatjuk a torta tetejére. Egyenletesen elkenjük, jól behűtjük és málnaszemekkel díszíthetjük.

Megjegyzések

  1. Mindent preciizen betartva 16 óra hûtés után folyik a fehér krém, alig tudtam rátenni a csokiréteget, hogy rajtamaradjon és ne csorogjon be közé, elegyengetni ilyen alapon lehetetlen volt. Most iigy együtt még van pár órájuk a hûtôben, de este szülinapra viszem és nagyon félek, hogy életemben elôször, de nem jön össze a meglepi. :-( Nagyon nekiállnék egy másiknak, de sajnos nem maradt rá idôm :-( . Iigy maradt a reménykedés és csodavárás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eszti, nagyon sajnalom h nem sikerult a torta. Nekem zselatin nelkul is osszeallt es ahogy a kepen latod kulon maradtak a retegek. Szeletelessel sem volt gond. Azert is furcsa mert a ricotta es a mascarpone onmagaban sem olyan folyekonyak, a felvert tejszinhab ugyancsak nem. Ha a krem nem turmixgeppel van atdolgozva (mert akkor valoban folyos kremturo allagu lesz) csak kikeverve, akkor nem hiszem h szabadna folynia. Remelem osszeall estig a sutid es sikerul a meglepetes megis!

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések