2014. nov. 9.

VÖRÖSBOROS LILAHAGYMA - LEKVÁR

Lekvár... már megint... Általában ez a hagymalekvár a kísérője a sajtvacsoráinknak, persze nem véletlenül. Az elkészítése nem két perc ugyan, de megéri, mert eszméletlen jó. Fél évig biztosan eláll, ha sterilizált üvegben hűvös helyre tesszük. A recept a Kifőztük magazin novemberi számában is megjelent.

Vörösboros lilahagyma-lekvár


Hozzávalók:
60-65 dkg megtisztított lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
1/3 dl olívaolaj plusz kevés a lekvár tetejére
frissen őrölt tarka bors
1,5 teáskanál só
1/2 teáskanál kakukkfű
4 evőkanál nádcukor
60 ml száraz vörösbor
2 evőkanál balzsamecet


A hagymát félbevágjuk, vékonyan felszeleteljük, a fokhagymát finomra aprítjuk. Egy teflon edényben kis lángon, lefedve az olajon dinsztelni kezdjük. Időnként megkeverjük, majd kb 45 perc múlva, amikor a hagyma összeesik, ízesítjük a fűszerekkel és a nádcukorral. Negyedóra elteltével hozzákeverjük a bort meg a balzsamecetet, és fedő nélkül további negyedórát főzzük, amíg krémes nem lesz. Steril üvegekbe töltjük, vékony réteg olívaolajat locsolunk a lekvár tetejére, majd légmentesen lezárjuk.


Vörösboros lilahagyma-lekvár


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése