DIÓS - VANÍLIÁS KISKIFLIK

Annak idején nagyon könnyen hozzászoktunk az angol karácsonyi szokásokhoz, ételekhez. Olyannyira, hogy a mai napig az ünnep első napján klasszikus angol pulykát készítek, természetesen töltve és egyben sütve. Asztalra kerül a hagyományos angol karácsonyi torta és egy tetemes adag mince pie is, de valljuk meg őszintén, hogy nincs karácsony diós-vaníliás kiflik, tojáslikőr és zserbó nélkül. A likőrről Anyukám gondoskodik, a zserbó elkészítése pedig mindig a Nagymamám feladata. Szóval maradtak a kiflik... Így aztán Mimivel lesütöttünk egy hadseregnek való adagot. Lehetne rajta variálni, de végül maradtam az Anyósom bevált receptjénél, tényleg csak egy csipetnyi módosítással. A gyerek pedig szívesen asszisztált, mivel nincs nagy különbség a kifli formázás és a hétköznapi gyurmázás között. 


Diós-vaníliás karácsonyi kiflik

Hozzávalók kb 45 darabhoz:
20 dkg vaj
5 dkg átszitált porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
10 dkg darált dió
30 dkg liszt


A vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a darált diót és végül a lisztet is. A tésztát gömbbé formázzuk és fél órára hűtőbe tesszük. Mikor a tészta lehűlt, d
iónyi gombócokat gyártunk, melyekből kis rudakat sodrunk, kicsit meghajlítjuk és sütőpapíros tepsire tesszük az így elkészült kifliket. Pár percre visszapakoljuk a hűtőbe, hogy visszahűljön a tészta, aztán 10-12 percre 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Amint kisültek, még melegen meghintjük a tetejüket porcukorral.


Diós-vaníliás karácsonyi kiflik

Diós-vaníliás karácsonyi kiflik

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések