2014. febr. 24.

PÓRÉHAGYMÁS KRUMPLIKRÉMLEVES

Téli hónapokban gyakori vendég nálunk a krémleves. Igazán praktikus, szinte minden zöldségből finom, laktató, melengető és ami ugyancsak fontos, kitűnően fagyasztható. Ez a krémleves hetekkel ezelőtt készült, amikor az oviban megláttam kiplakátolva, hogy megkezdődött a bárányhimlő járvány... Mivel tudtommal még én sem estem át rajta, jól rákattantam a dologra, gyorsan nekikezdtem a levesfőzésnek, hogy a fagyasztót is töltsem. Mert a leves mindig jól jön, nem igaz? Akkor pedig pláne, ha himlő üti fel a fejét a családban... Persze ami megtörténhet, az meg is történik, ahogy nagy bölcsen szokás mondani. Hát én most készültem!

Póréhagymás krumplikrémleves


Hozzávalók:
1 nagyobb póréhagyma
5-6 szem közepes krumpli
egy darabka vaj
kb 1,5 liter húsleves
kb 4 csík bacon vagy füstölt virsli, feldarabolva
bors
ételízesítő (lehetőleg adalékmentes)
löttyintésnyi tejszín


A pórét karikára vágjuk és kevés vajon megpároljuk. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, majd ezt is a fazékba dobjuk. Leöntjük a húslevessel és a bacont vagy a virslit is hozzáadjuk. Fűszerezzük és összeturmixoljuk, krémesítés után pedig még visszatesszük a gázra. Hozzáadjuk a tejszínt, kicsit összefőzzük és ha kell, ízlés szerint hígítjuk.


Póréhagymás krumplikrémleves

2014. febr. 16.

HÉT TITOK RÓLAM...

Egy ismerkedős játékba kaptam invitálást két konyhatündér társamtól is, Vöröskaktusztól és Ottíliától, a Répatorta írójától. Köszönöm az érdeklődést, és a felkérésnek, kicsit késve ugyan, de talán immár az elmúlt hetek betegeskedéseit magunk után hagyva, most sikerül eleget tennem. 

Mimi és Mama Minikonyhája

Az "Ismerjük meg egymást..." játékot Szera indította útjára, melynek szabályai szerint be kell linkelni azt, aki kiválasztott, majd hét, eddig nem ismert dolgot kell megosztanunk magunkról. És természetesen választani is lehet, hogy kinek szeretnénk továbbadni a stafétát. 

Akkor jöjjön az én "hetesem":

  1. Kevesen tudják, de 2007-ben kezdtem blogot írni. Persze nem ezt, hanem egy másikat, akkor angol nyelven. Sajnos nem volt kitartásom hozzá...
  2. Gasztronómiai vonatkozásban, és ezzel nem keveseket döbbentek meg valószínűleg, de nem szeretem a mákot, bodzát, céklát, bárányt. Ez a magyarázata annak, hogy ilyen jellegű ételekkel miért nem nem találkoztatok eddig nálam. Kivéve mondjuk a bodzát, mert a saját szörpömet már megiszom.
  3. Előző életemben egér lehettem, mert bár "húsevő" vagyok, de ha választanom kellene a hús és a sajt között, akkor biztosan az utóbbit választanám.
  4. Nagyon szeretek utazni. Eddig 4 kontinens 16 országában jártam, és egy interaktív térkép szerint 50142 mérföldet utaztam összességében, innen a személyes tapasztalatok és az inspirációk.
  5. Elképesztő tériszonyom van, a létra második fokáról is képes vagyok leszédülni. A sors iróniája, hogy ennek ellenére rengeteget repültem és repülőtéren is dolgoztam. 
  6. Kiskoromban balerina akartam lenni... na akkor ezt a blogot most biztosan nem írnám :)
  7. Ez nem hiszem, hogy titok, de Mimi, a lányom, akire a legbüszkébb vagyok...
Mimi és Mama Minikonyhája

Akiket én választottam:

2014. febr. 12.

DIÓVAJAS CSOKIS SZÍVTORTA

Nem mondanám, hogy túlzásba vinnénk a Valentin-napi ünneplést, mivel azt gondolom, hogy az év bármely napján, pontosabban minden napján, ugyanúgy kellene figyelnünk szeretteinkre, nem csak egy kiválasztott napon. De tény, hogy a külföldön töltött évek alatt ez az "ünnep" is úgy vált életünk részévé, mint a karácsonyi tömeges képeslapírás... Persze mindkettő lekopott mostanra, de mégis természetesnek vesszük, hogy ilyen is van, és más országban hagyománya van ennek.

Dióvajas - diókrémes csokis szívtorta Valentin-napra

Így aztán persze mindig kell valami készüljön erre az alkalomra is. Vagyis alap esetben... Jelenleg sajnos nem a megszokott kis életünket éljük, mivel mindannyian az ágyat nyomjuk, úgyhogy idén legfeljebb Valentin-napi leves fog készülni, és azt sem hiszem, hogy én fogom elkövetni. De visszatérve a tortára, minden alkalom jó alkalom arra, hogy süteményt süssünk. Így van vagy így van? Ez a szívtorta a februári Kifőztük magazinba készült, és az előző bejegyzésben található dióvaj teljes mennyiségét felhasználtam hozzá.

Dióvajas - diókrémes csokis szívtorta Valentin-napra


Hozzávalók: egy szív alakú tortaformához (ami kb 25 cm-es körformának felel meg)

Hozzávalók:
24 dkg liszt
2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
1,5 teáskanál sütőpor
3/4 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
15 dkg nádcukor
50 g kristálycukor
2 tojás
100 ml tejföl
10 dkg olvasztott vaj
1/2 dl napraforgó olaj
150 ml víz
1 teáskanál vanília kivonat
50 g magas kakaótartalmú csoki (70%

16 dkg mascarpone
20 dkg dióvaj
20 dkg csoki 60 %
2 teáskanál vanília kivonat
fél evőkanál porcukor (vagy tetszés szerint)


A tortaformát alját , vajazzuk, lisztezzük.sütőpapírral kibéleljük

Először a szárazanyagokat keverjük össze, tehát a lisztet, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát és a sót. Aztán a kétféle cukrot a tojásokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, az olvasztott vajat, az olajat, vizet és végül a vanília kivonatot is. A csokit gőz fölött megolvasztjuk és ezt is belekeverjük, ha szükséges a porcukorral édesíthetjük.

A tésztának valót a tortaformába kaparjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 55 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. 10 percet a formában pihentetjük, majd rácson hűtjük ki teljesen.

A krém elkészítéséhez először a mascarpone sajtot habosra keverjük. A csokit gőz fölött megolvasztjuk, majd elkeverjük benne a diókrémet. A csokis masszát a krémsajthoz keverjük és kicsit hűlni hagyjuk.

Összeállításkor a krémet rákenjük a piskóta tetejére, amit porcukorral díszíthetünk.

Dióvajas - diókrémes csokis szívtorta Valentin-napra

2014. febr. 6.

PIRÍTOTT DIÓVAJ

A mogyoróvaj mintájára készült a dióvaj, amit inkább krémnek neveznék. Nem sokból tart összedobni, és egészen különleges, karakteres ízű kis masszát kapunk. Az egyetlen dolog, amire nem árt odafigyelni, hogy nehogy megégjen a dió. Tényleg csak néhány perc kell, nem több, és amikor már illatozik, vehetjük is ki a tepsit a sütőből. A dióvaj receptjét a Kifőztük magazin februári számában is elolvashatjátok.


Pirított dióvaj - diókrém


Pirított dióvaj - diókrém


Hozzávalók: (kb 180 ml-hez)
20 dkg dióbél
csipet só
2 teáskanál dióolaj
3 teáskanál  (vagy tetszés szerinti mennyiség) juharszirup


A diót egy tepsibe szórjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb 6-8 perc alatt illatosra pirítjuk úgy, hogy félidőben kicsit megrázogatjuk. 

Amint kihűlt, késes aprítóba tesszük, majd 2 perc után levesszük az aprító tetejét és az oldalára ragadt diót belekapargatjuk. Ismét 2 percig aprítjuk, ami után ismét bekapargatjuk a szélére ragadt masszát. Újabb 2 perc krémesítés után sózzuk, majd hozzáadjuk az olajat és a szirupot is. Végül még 2 perc krémesítés következik. Elkészítés után hűtőben tároljuk. Tehát összesen 8 perc, nem több, és elkészül.

(Juharszirup helyet mézzel is édesíthetjük.)


Pirított dióvaj - diókrém


És így néz ki... kétpercenként:


Pirított dióvaj - diókrém

2014. febr. 4.

SÜTŐTŐTÖKÖS LILAHAGYMÁS GALETTE

Galette, vagyis francia pite, ha nem akarunk flancolni. A sima vajas tésztát fűszereztem egy kevés kakukkfűvel, megtöltöttem és piteforma helyett csak felhajtogattam a szélét. Ilyen egyszerű. És ilyen finom is. Ja, és még másnap is...

Sütőtökös lilahagymás galette - francia pite


Hozzávalók:
Tésztához
160 g liszt
80 g vaj
1 tojás
2 evőkanál víz
bors
kakukkfű


Töltelékhez
300 g sütőtök
1 nagyobb lilahagyma
löttyintésnyi olívaolaj
80-100 g feta
bors
bazsalikom
kakukkfű
parmezán
3-4 teáskanál tejszín
2 kis ág rozmaring


A tészta hozzávalóit egy tálba öntjük és összedolgozzuk. Kettéosztva két gömböt formázunk belőle, ellapítjuk, átlátszó fóliába csomagoljuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük őket.

A tököt kockára vágjuk, a hagymát vékonyra szeleteljük. Egy nagy serpenyőben egy kevés olívaolajon megsütjük. Alaposan fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal és kakukkfűvel is.

A tésztát elővesszük a hűtőből. Az első gömböt lisztezett felületen kinyújtjuk és egyből a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A közepére halmozzuk a sült zöldségek felét, rámorzsoljuk a feta felét, kevés tejszínt is csepegtetünk rá. Parmezánt reszelünk a tetejére, majd ráteszünk egy rozmaring ágacskát és felhajtogatjuk a széleit. Ugyanezt elvégezzük a másik tésztagömbbel is.

180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsülnek.

Sütőtökös lilahagymás galette - francia pite


Sütőtökös lilahagymás galette - francia pite