2014. márc. 30.

VÖRÖSBOROS KARAMELLIZÁLT LILAHAGYMA LEVES

A hagymalevesek, úgy globálisan, nem éppen a  leggyorsabban elkészíthető ételek közé tartoznak. Bár munka olyan sok nincs velük, de mégis időt kell szánni az elkészítésükre, hiszen a hagymát, fajtától függetlenül kis lángon, lassan kell megdinsztelni. A fáradtságot viszont abszolút megéri, nagyon ízletes és különleges leves kerekedik ki belőle. A klasszikus francia hagymaleves mellett a vegyes hagymából készült, a tejszínnel dúsított vagy a krémlevesként elkészített is kelendő nálunk bármikor. Én most vörösborral kísérleteztem, aminek a receptjét a márciusi Kifőztük oldalán is megtaláljátok.



Hozzávalók:
4 db nagy lilahagyma
1-2 evőkanál olívaolaj
kakukkfű (ízlés szerint)
60 g nádcukor
2 evőkanál balzsamecet
60 ml száraz vörösbor
őrölt tararkabors
1,5 l húsleves

A megtisztított hagymát vékonyan felszeleteljük. Egy felforrósított olívaolajon kakukkfűvel megszórva, kis lángon kb 40 perc alatt puhára dinszteljük. Ekkor sózzuk, borsozzuk, majd a nádcukrot is hozzáadjuk. Ízesítjük a balzsamecettel és a vörösborral. 10-15 percig tovább pároljuk, és amikor a hagyma szépen karamellizálódott, felöntjük a húslevessel és néhány perc alatt összefőzzük. Sajtos pirítóst tálalhatunk mellé.

2014. márc. 23.

MEDVEHAGYMAKRÉMES TÉSZTA PIRÍTOTT DIÓVAL

Egy lusta, szombati napon ebédre készítettem ezt a medvehagymás tésztát. Méghozzá egy olyan szombaton, amit egy elképesztően sűrű és fárasztó hét előzött meg. Aznap az ebéd is csak 11 órakor jutott eszembe, mikor az is tudatosult bennem, hogy a heti rohanásban még a bevásárlás is lemaradt. A hét közepéről volt még egy fél csokor medvehagyma a hűtőben, úgyhogy mindenképp ilyen alappal kellett gondolkodnom. Persze gyorsan. Tészta mindig van itthon, meg tejszín, és sajt is, így aztán készen állt a terv. Ha valamit megtanultam Olaszországban az az, hogy sokszor a legfinomabb dolgok a legegyszerűbb alapanyagokból készülnek. Természetesen tésztával... 

Medvehagymakrémes tészta pirított dióval


Hozzávalók (2 és fél személyre)
250 g durum tészta
egy marék dió
4-5 tk vaj
fél csomag medvehagyma (kb 50 g)
2 dl tejszín
pár ek reszelt pecorino sajt
frissen őrölt tarka bors


A tésztának való sós vizet feltesszük forrni. Amíg melegszik, a diót egy serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül néhány perc alatt megpirítjuk és félretesszük. Amikor forr a víz, beleöntjük a tésztát és nekikezdünk a szósznak.

A dióhoz használt serpenyőben megolvasztjuk a vajat. Felcsíkozzuk a megmosott medvehagymát, rádobjuk a vajra, egy-két perc múlva pedig felöntjük a tejszínnel. Hozzáreszeljük a sajtot és fűszerezzük. A tésztát leszűrjük és a szószt ráhalmozzuk, majd megszórjuk a pirított dióval.


Medvehagymakrémes tészta pirított dióval




2014. márc. 18.

AFRIKAI TEJTORTA

Ismét egy afrikai desszert készült nálunk, méghozzá a tejtorta, ami az egyik legismertebb édesség Dél-Afrikában. Vajas tésztakéregben sült vaníliás krém. Bár az eredeti tejtorta jó sok fahéjjal készül, az én verziómban likőrrel ízesítettem. Aki nem jut hozzá az Amarulához, az Baileys likőrrel is helyettesítheti. A recept a Kifőztük magazin márciusi számában jelent meg.

Afrikai tejtorta


23 cm-es kapcsos tortaformához
Hozzávalók:
Vajas tésztához
115 g vaj
225 g liszt
csipet só
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál darált mandula
1 gyengén felvert tojás
fél tojáshéjnyi hideg víz

Krémhez
8 dl tej
2 dl tejszín
125 ml Amarula krémlikőr
1 vaníliarúd
3 db M méretű tojás
70 g liszt
20 g kukoricakeményítő
200 g kristálycukor
csipet só
cukrozatlan kakaópor a tetejére


A tésztához a tojás kivételével az összes hozzávalót morzsás állagúra gyúrjuk, majd beledolgozzuk a tojást és fél tojáshéjnyi hideg vizet. A tésztát kis gömbbé formázzuk, ellapítjuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük. Ezután lisztezett felületen minél nagyobb körlappá nyújtjuk, és kibéleljük vele a kapcsos tortaformát. Villával megszurkáljuk az alját és még fél órára vissza tesszük hűlni. Sütőpapírral és nehezékkel lefedve (agyag sütőgolyók) 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.

A krémhez a tejet, a tejszínt és a likőrt összeöntjük, a félbe vágott vaníliarudat is beledobjuk. Lassan felforrósítjuk és 15 percet lefedve pihentetjük, ezután leszűrjük egy másik edénybe.

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd a lisztet, a sót és a kukoricakeményítőt is hozzáadjuk. A likőrös tej harmadát fokozatosan belekeverjük és szép simára dolgozzuk. Ezt a masszát átöntjük az üres tejes lábosba és kisebb adagokban beleöntjük a maradék tejet. Kis lángon - habverővel folyamatosan kevergetve - lassan puding sűrűségűre főzzük. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel! A krémet az elősütött tésztakéregbe öntjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Ekkor belül még kicsit rezgős marad, de mire kihűl, szépen összeáll. Tálaláskor megszórjuk kakaóval.


Afrikai tejtorta

2014. márc. 15.

ASZÚS ARANYMAZSOLA LEKVÁR

Ez a lekvár a márciusi Kifőztük magazinba készült. Mivel jó néhány üveg tokaji gyülemlett fel nálunk még az ünnepek alatt, így úgy gondoltam, hogy kísérletbe kezdek. Az aranymazsolából tokaji aszúval és narancslével együtt sikerült ezt a nagyon különleges (legalábbis számunkra) lekvárt összehozni. Nemcsak reggelire briósra, de májpástétomos pirítósra és brie sajtos vajas baguettre kenve is kipróbáltuk már, és mindegyik alkalommal igencsak megállta a helyét. Annyira egyszerű, annyira gyorsan elkészül, és annyira abbahagyhatatlan...

Aszús aranymazsola lekvár


Hozzávalók:
200 g aranymazsola
100 ml frissen facsart narancslé
100 ml Tokaji aszú


A hozzávalókat összeforraljuk, majd kis lángon kb 10 percet főzzük. Amikor a mazsola már szépen megpuhult, a lekvárt átturmixoljuk. Pár percre még visszatesszük a tűzre, majd tiszta üvegbe töltjük. Hűtőben tároljuk.


Aszús aranymazsola lekvár

Aszús aranymazsola lekvár

2014. márc. 4.

PARADICSOMOS VÖRÖSLENCSE LEVES

Rendhagyó módon ismét leves következik... de hát ha még csak most hagytuk magunk után a telet! A vöröslencséről bőven találni irodalmat az interneten. Amellett, hogy egészséges, nagyon finom is. Nálunk most levesbe került, méghozzá egy paradicsomos verzióban. Áztatni nem kell, és így is gyorsan megpuhul. Mimi simán bevágott egy tányérral, úgyhogy ez azért jelent valamit...

Paradicsomos vöröslencselves


Hozzávalók:
kevés olívaolaj
1 vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
3-4 közepes répa, felkarikázva
2-3 szem kisebb krumpli, kis kockákra vágva
kb 2 l húsleves
1/2 kg vöröslencse, (átmosva, de áztatni nem kell)
tengeri só
őrölt tarka bors
kevés oregánó
egy marék friss bazsalikom
1 tk ételízesítő (lehetőleg adalékmentes)
néhány szem paradicsom
egy löttyintésnyi házi paradicsomlé
1 kis doboz sűrített paradicsom
2 löttyintésnyi balzsamecet
egy darab kolbász, karikára vágva
tálaláskor tejföl a tetejére (opcionális)


A hagymákat kevés olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a répát, valamivel később pedig a krumplit is. Felengedjük a húslevessel és bőven fűszerezzük. Amikor a zöldségek félig átpuhultak, a megmosott lencsét is belekeverjük.

A paradicsomot, a különböző paradicsomleveket és sűrítményeket is az összes többi hozzávalóval a leveshez adjuk és az egészet összefőzzük.

Paradicsomos vöröslencselves