2014. ápr. 25.

FEHÉRBOROS TEPSIS LAZAC

És lám, van élet a sonka után... A főzőcskézős, készülődős napokat  magunk mögött hagyva, ha egyszerű és gyors hétvégi ebédre vágytok, dobjátok össze ezt! Mint a legtöbb tepsis, körettel együtt sülő húst elég egyszerű összeállítani. Sőt, ez például több lépcsőben is elkészíthető, mivel a krumpli akár már előző nap előfőzhető. Nem kell mellette állni, folyamatosan kevergetni, szóval ideális. A tepsis lazac receptje az áprilisi Kifőztük magazinban is megjelent.

Fehérboros tejszínes tepsis lazac


Hozzávalók:
4 szelet lazacfilé
kb. 70 dkg krumpli
3 dkg vaj
2 dl tejszín
1 dl fehérbor
1-2 gerezd fokhagyma
néhány evőkanál reszelt parmezán
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
néhány rozmaringág


A krumplit megpucoljuk, felkarikázzuk, és bő, sós vízben félpuhára főzzük. Miután leszűrtük, a vaj felével kikent sütőedény aljára szórjuk.

A halszeleteket sózzuk, borsozzuk, és elrendezzük a krumpliágyon. A rozmaring letépkedett leveleit egyenletesen a hal és a krumpli tetejére szórjuk.

Az öntethez a tejszínt elkeverjük a borral, a reszelt sajttal, a zúzott fokhagymával, ízesítjük még sóval és borssal. Az étel tetejére locsoljuk úgy, hogy mindenhová jusson belőle.

A maradék vajat rámorzsoljuk, és 180 fokon 20 percig fóliával lefedve, majd 30 percig fedetlenül sütjük. Azonnal tálaljuk.


Fehérboros tejszínes tepsis lazac

2014. ápr. 14.

MÁLNÁS-MOGYORÓS BROWNIE KOCKÁK

A következő brownie nálunk nemcsak hétköznapi sütinek, de még "ünneplősként" is megállja a helyét. Csokis, málnás, és a tetejében még mogyorós is! Fagyasztó ürítésre ugyancsak kiváló lehetőség, mi is mélyhűtött málnát használtunk. De akár húsvétra is megsüthetik még azok is, akik nem gyakorlottak a konyhában, mivel semmilyen buktató nincs benne. A tetejére a fagyi opcionális, de inkább kötelező...


Az alábbiakban megadott mennyiségekből egy kiadós adag süti sül ki, összeállítani pedig igazán nem tart sokból. Mi ezzel kívánunk nyugodt készülődést és kellemes ünnepet minden kedves Olvasónknak! A receptet az áprilisi Kifőztük magazinban is elolvashatjátok.



Hozzávalók egy kb 37cm x 25cm-es tepsihez:
15 dkg magas kakaótartalmú csoki (itt 60%-os)
20 dkg vaj
4 tojás
40 dkg nádcukor
30 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 tk vaníliakivonat
3 dkg cukrozatlan kakaópor
16 dkg mogyoró (fele darálva, fele egészben
16 dkg fagyasztott málna

A tepsi kikenéséhez pluszban kevés vaj
Tálaláshoz vanília fagylalt


A csokoládét a vajjal gőz fölött megolvasztjuk és félretesszük hűlni. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd a málna és az egész mogyorók kivételével minden hozzávalót beledolgozunk. A legvégén adjuk hozzá a langyosra hűlt vajas csokoládét. 

Kivajazunk egy tepsit, aminek az alját sütőpapírral béleljük. Beleöntjük a masszát és a tetejét megszórjuk a gyümölccsel valamint az egész mogyorószemekkel.

180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsütjük és vaníliafagylalttal tálaljuk.



2014. ápr. 12.

DUBAI - 2. RÉSZ

Az "ezt ettünk Dubaiban" gasztronómiai körkép után jöjjön most maga a város, képekben. Azt mondják a félelem legyőzésének egyetlen módja, ha szembenézel vele. A világ legtériszonyosabb embereként, most úgy érzem, túlléptem önmagamon. Már napokkal előtte kisebb gyomorgörccsel ezzel keltem, és ezzel feküdtem, ugyanis a világ legmagasabb épületébe váltottunk belépőt. A Burj Khalifa 828 méter magas, a kilátó pedig a 124. emeleten 452 méteres magasságban található. Mondanom sem kell, hogy a világ leggyorsabb liftje 10 m/sec sebességgel repít fel, kevesebb mint 1 perc alatt. Természetesen nyitott terasza is van, ami az élményhez tartozik. A látvány valóban lenyűgöző, megérte az erőfeszítést! Azt nem mondom, hogy a fóbiámat sikerült legyőznöm, de én igazán mindent megtettem...

Dubai, Egyesült Arab Emírségek látnivalók

Dubai híres zenélő szökőkútja, mármint annak kiépítése ilyen aprócskának látható a magasból:

Dubai, Egyesült Arab Emírségek látnivalók

A Pálma-szigetre is érdemes időt szánni és "kivonatozni" a legtávolabbi csücskéig. A pálmalevelek tetjén épült fel a híres Atlantis hotel.

Dubai, Egyesült Arab Emírségek látnivalók

Az Atlantis szálloda, szórakoztató központ, aquapark, bevásárlóközpont, akvárium... vagyis minden az egyben.

Dubai, Egyesült Arab Emírségek látnivalók

A Perzsa-öböl vize márciusban is kellemes, és a felhőkarcolók is jól néznek ki a háttérben.

Dubai, Egyesült Arab Emírségek látnivalók

A Burj Al Arab-ban elfogyasztott délutáni tea alkalmával volt lehetőségünk kicsit körbejárni a hotelt. A 27. emeleti Skyview Bar-ból 360 fokos panorámában gyönyörködhetünk.

Dubai, Egyesült Arab Emírségek látnivalók

Csodálatos kilátás nyílik a városra, gyönyörűen látni a Pálma-szigetet és a jelenleg is épülő Világ-szigeteket.

Dubai, Egyesült Arab Emírségek látnivalók

Ezek az arany liftek visznek fel 200 méterre a tenger fölé, a Skyview Bar-ba.

Dubai, Egyesült Arab Emírségek látnivalók

Az épület kivitelezése valóban lenyűgöző. A Vitorla belülről nézve pedig talán még lélegzetelállítóbb, mint kívülről. 

Dubai, Egyesült Arab Emírségek látnivalók

Az arany városa...

Dubai, Egyesült Arab Emírségek látnivalók

Piaci hangulat turistáknak, turista áron...

Dubai, Egyesült Arab Emírségek látnivalók

A téli sportok kedvelőire is gondoltak a várostervezők. A bevásárlóközpontokban, síelni és korcsolyázni is lehet.

Dubai, Egyesült Arab Emírségek látnivalók

Deira és Bur városrészek... Az abra-val, vagyis kis vízitaxival izgalmas az átkelés.

Dubai, Egyesült Arab Emírségek látnivalók

Felhőkarcolók éjjeli pompában...

Dubai, Egyesült Arab Emírségek látnivalók

A Jumeirah Mecset...

Dubai, Egyesült Arab Emírségek látnivalók

2014. ápr. 7.

DUBAI - 1. RÉSZ

Régóta tervezett utazás valósult meg márciusban, az Egyesült Arab Emírségekbe látogattunk el. Így ezúttal, recept nélkül, egy kis élménybeszámolóval készültem. Nagy kedvencem volt eddig is az arab konyha, de úgy érzem, hogy most minden más dimenzióba helyeződött át. A teljesség igénye nélkül következzék egy kis fényképes összefoglaló arról, mit is találhat itt az idevetődő, enni szerető turista. Függetlenül attól, hogy a Dubai Food Festival megrendezésének ideje alatt érkeztünk, egyébként véletlenül, itt bármikor gazdag kulináris élmény vár ránk. Kezdjük is talán mindennek az alapjával, a datolyával... Hm, szeretem a datolyát. Vagyis eddig azt hittem, hogy szeretem, mert csak most világosodtam meg, hogy milyen is a jó datolya. Hihetetlen, de több, mint 20 féle datolya létezik! A Bateel-ben a legjobb helyen járunk, hogy megismerjük a legfinomabb fajtákat. Itt minden a datolyáról szól, egy igazi kis datolyaparadicsom.

Egyesült Arab Emírségek, Dubai, Burj al Arab - gasztronómia

Dubaiban valahogy minden olyan hatalmasnak tűnik (és az is egyébként), nem csak az épületek, az utak, a távolságok de az ételadagok is: a fagylalt, a kávé, egy koktél stb. Így aztán hol máshol lenne a világ legnagyobb édességboltja is, mint itt. Ez nem más, mint a Candylicious. Felnőtt fejjel is óriási élmény, csak a nézelődéstől éreztem, hogy jönnek fel a kilók.

Egyesült Arab Emírségek, Dubai, Burj al Arab - gasztronómia

Nemcsak a csillogó-villogó felhőkarcolók közt érdekes bóklászni, de a  régi városrészben is érdemes egy sétát tenni. A fűszerpiac roskadásig tele illatosabbnál illatosabb alapanyagokkal.

Egyesült Arab Emírségek, Dubai, Burj al Arab - gasztronómia

Tradíció és modernitás egyben... Az Al Khaima étterem a tengerparton, a Le Royal Meridien hotel kertjében, a felhőkarcolók lábánál található. Vicces, de egy golfautó jön értünk a kerti bejárathoz és visz minket be az étteremig. Ebben a környezetben egészen káprázatos érzés, amikor megpróbálom listába szedni azt a rengeteg finomságot, amit felszolgálnak nekünk az arab vacsora során. Előételnek az elmaradhatatlan zöldségkrémek és olívabogyó válogatás arab kenyérrel. Főételnek grillezett bébicsirke házi fokhagymás majonézzel, salátával. Egy specialitás, a Shish barak (bárányhús tészagombócban, joghurtos öntettel) és arab rizzsel. A desszert arab kenyér pudding és datolyafagylalt. Az étel pazar, a hotel mesés és úgy egyébként is az egész olyan valószerűtlennek tűnik, de mégis igaz!


Gasztronómiai kalandjaink fénypontja nem lehet más, mint a Burj Al Arab-ban (Arabok tornya) elfogyasztott délutáni tea. A 7 csillagos hotel 27. emeletén található a Skyview Bar, ahonnan valóban 7 csillagos még a kilátás is. Mit is mondhatnék... Egy üvegfalú lift repít fel 200 méterre a tenger fölé. Pezsgővel és datolyával indítunk, aztán szépen sorban következnek a finomságok. Könnyed kezdésként bogyós gyümölcsök krémmel egy kis keksz talapzaton. Aztán a hét specialitása, a marhasült következik. Alaphangon nem kedvencem, de egy olyan vajpuha, omlós hússzeletet tesznek le elém (egy guszta kis körítéssel), hogy ezt a tényt még azelőtt elfelejtem, mielőtt eszembe juthatna. Aztán érkeznek a szendvicsek, egészen változatos formában. Hozzá persze maracujás jeges tea jár. (Ekkorra már teljesen el vagyok ájulva, és biztos vagyok benne, hogy ha az indiai pincér egy szöcskelábat tenne le elém következő fogásként, hát azt is szó nélkül, sőt örömmel rágcsálnám el.) Jön a sütiválogatás, ami a hagyományos teadélutáni összeállítás mellett datolya lekvárral, maracuja curd-del, narancsvirágvizes datolyás szelettel és tevetejes créme brulée-vel egészül ki. Ó! A sütemény mellé G egy különleges füstölt kínai tealevelekből készített teát én pedig datolyateát választok. Szülinapi extra csokis minitorta is landol az asztalunkon. Bár már alig kapunk levegőt, és a menü szerint még hátra van a sorbet és a Valrhona csokoládéval ízesített krémes kávé is, mégis muszáj megenni, mert annyira hihetetlenül finom.


És akkor elérkezünk a befejező fogáshoz, a rózsás licsi sorbethoz. Nem távoztunk üres kézzel, a kis ajándékdoboz bonbonválogatást rejt.


A Burj Khalifa lábánál található Wafi Gourmet-ban nemcsak felszolgálják az arab finomságokat, de sok alapanyagot is meg lehet vásárolni, azonban mi leginkább ebédelni jövünk. A fantasztikus citromos menta juice kötelező. Előételként egy arab tálacska megrakva minden földi jóval, aztán jöhetnek a grillezett húsok nyárson sok salátával és arab kenyérrel. Ezeket a tunkolós zöldségkrémeket bármikor elém tehetnék...


Az Arab Teaház rendkívül hangulatos kis hely. A szokásos citromos menta ital és egy szép tál csicseriborsós saláta is elég lehet vacsorára.


A gyors szendvicsebédek is nagyon tetszetősek. Finomak az arab fűszerezésű szendvicsek, különösen, hogy ha a világ legmagasabb épületében gyönyörködhetünk ebéd közben. A választásunk a halloumi sajtos, olívakrémes wrap-ra és a zaatar csirkemelles magvas baguett-re esett. A hideg évszak végén járva (még csak 33 fok van), amint látható, még a speciális téli menüről is lehet válogatni...


Persze jó néhány "ennivaló" hely van még. A dél-afrikai The Butcher Shop&Grill is megnyitotta üzletét és a Madinat is bővelkedik jobbnál jobb helyekben... A leghíresebbek azért mégis a Pierchic, az Armani, Gordon "kifőzdéje" vagy éppen a Burj al Arab víz alatti étterme, az Al Mahara. De a felsőkategóriás éttermek mellett a kisebb vendéglátó helyek is nagyon finom, különleges fogásokkal várnak, jóval elérhetőbb áron. Egy biztos, az itt szerezhető az élményeknek se szeri, se száma...

2014. ápr. 5.

CSUPA CSOKI TORTA

Már korábban kinéztem a Stahl magazin Csupa csoki különszámából a mexikói mogyorós csokitortát, ami Torta del Cielo néven lehet ismerős. Még karácsonyra terveztem, de betegség-hegyek miatt sajnos elmaradt. Végül persze csak elkészült, apróbb változtatásokkal...

Csupa csoki torta


Hozzávalók:
175 g törökmogyoró
225 g puha vaj
200+20 g nádcukor
3 közepes tojás
70 g cukrozatlan kakaó
1/2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
csipet só

70 g tejcsokoládé
70 g mogyorókrém (Nutella)

A forma előkészítéséhez kevés vaj és darált mandula pluszban


A kapcsos tortaformát (24 cm-es) kívülről beborítjuk egy réteg alufóliával, belül kivajazzuk és meghintjük a darált mandulával. A mogyorót pár perc alatt megpirítjuk, majd ha kihűlt, 20 g cukorral finomra daráljuk.

A vajat a cukorral habosra keverjük és beledolgozzuk a tojásokat, majd a darált mogyorót. Folytatásként hozzáadjuk a kakaót, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót is.

A tésztát az előkészített tortaformába simítjuk és kb 40 perc alatt 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük és ha átsült, a formában hagyva, rácson hűtjük ki.

A krémhez a csokit és a mogyorókrémet gőz fölött összeolvasztjuk. Ha kihűlt, a torta tetejére kenjük.


Csupa csoki torta