2014. jún. 30.

ZABPELYHES DATOLYÁS MADELEINE - 2. VIRTUÁLIS BABAKÖSZÖNTŐ

"Te vagy akinek életet adtam,
És Te vagy akitől éltetet kaptam,
Te vagy, akiért érdemes az élet,
És ha küzdenem kell, akkor sem félek
Angyalok serege vigyázza utad,
Ha biztonság kell karom megnyugtat,
A világnál jobban szeretlek Téged,
Életem értelme  benned Napról napra újra éled!"

A Virtuális Babaköszöntő, angolul „baby shower“ főleg Amerikában létező néhány éves hagyomány. Általában családi vagy baráti körben rendezik meg, egy születendő vagy már megszületett gyermek köszöntésére. Családonként változó, hogy a gyermek születése előtt nagy hassal, pocakosan ünneplik meg a kisgyermek érkezését, vagy a megszületés után. Az azonban minden családnál egyforma, hogy az ünnepséget egybekötik finom ételek, sütemények, italok elfogyasztásával. A hagyomány nem teljesen ismeretlen nálunk, Magyarországon sem, hiszen évtizedekkel ezelőtt még létezett az a bizonyos „komatál“, amit a leendő Keresztszülők vittek az újdonsült Édesanyának. A komatálban erőt, egészséget adó ételek lapultak, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy az Anyuka tejtermelése fokozódjon, és a kisbaba minél több tejet  kapjon, minél gyorsabban fejlődjön. A komatál tartalmát mindig az ajándékozók kóstolták meg először, jelezve hogy semmi ártalmas nem került bele. Másrészt ezzel is tehermentesítették az Anyukát, hiszen egy csecsemő mellett a mindennapi főzés bizony embert próbáló feladat, különösen ha a kisbabának van már esetleg egy-két nagyobb testvére…



Nagyon megörültem, amikor pár héttel ezelőtt Anikótól (Coffeinmentes blog szerzője) ismét virtuális babaköszöntőre kaptam meghívást. Édesanyává válni a legcsodálatosabb dolog a világon! Most Alízt köszöntjük (Selectfood blog írója), aki májusban adott életet a kis Helenának! Alíz blogján számos különleges receptet, étterem ajánlót olvashattok, de sok hasznos információt és érdekességet is találtok az ehető virágokról is. Nem mellesleg csodálatos házi kecskesajtokat is készít. Most egy ideig biztos anyai teendői fogják lekötni és kevesebb energiája marad a blogra, de mindig érdemes benézni hozzá, mert sok különlegességet tartogat. Mimivel ezzel a sütivel szeretnénk nagyon sok boldogságot és jó egészséget kívánni Mamának és Babának!



Hozzávalók 12 db-hoz:
4 dkg zabpehely
5 dkg datolya (kimagozva 4 dkg lesz)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
6 dkg vaj
2 "s"-s méretű tojás
3 dkg nádcukor
1 evőkanál datolyaszirup
1 teáskanál vanília kivonat
1 evőkanál görögjoghurt
6 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor
csipet só


A zabpelyhet pár perc alatt egy kis serpenyőben megpirítjuk, majd finomra őröljük és félretesszük. A datolyát kimagozzuk, egy tálba tesszük, megszórjuk a szódabikarbónával, majd kb 80 ml forró vízzel leöntjük, és 15 percet állni hagyjuk. A vajat mikróban felolvasztjuk és ugyancsak félretesszük.

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliát, a szirupot és a joghurtot is. Ezután keverjük hozzá a lisztet, a sütőport, egy csipet sót és az őrölt zabpelyhet. 

A beáztatott datolyát leszűrjük és krémesre turmixoljuk (vagy a zabpehelyhez használt aprítóba tesszük). A datolyamasszát a tésztához keverjük és a madeleine formákba kanalazzuk. 180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. Tálaláskor porcukorral szórjuk meg.



A bőségkosár további finomságait itt találjátok:
Ami - Colors in the kitchen: Zöldséges rizspite
Anikó- Coffeinmentes: Citromos vajas piskóta
Erika - Dublin felett az ég: Vöröslencsés spárgaleves
Gabi - Rakottkert: Kecskesajtos sült barack
Ildinyó - Hozzávalók: egy csipetnyi szeretet: Bazsalikomos, őszibarackos smoothie
Kata - Katuci konyhája: Sárgabarack örvényes vaníliafagyi - Alíz kisbabájának köszöntése
Kriszta - Orchidea a konyhában: Sárgarépa krémleves pácolt kecskesajttal
Zsuzsa - Gesztenyeblog: Jeges kávé

2014. jún. 27.

KISTÜCSKÖS-LEVENDULÁS SZÜLETÉSNAP

Aki olyan szerencsés, hogy a nyári napfordulón van a szülinapja, az a tihanyi levendula szüretet is egybekötheti minden évben az ünnepléssel. Mi egy három napos fiesztát terveztünk eredetileg, ami ugyan Mimi lebetegedése miatt hamarabb ért véget, de így is nagyon jól éreztük magunkat. A tihanyi levendulás most sem okozott csalódást! A virágok illatát már messziről lehetett érezni és az óriásira nőtt, dús virágú bokrok közt élmény volt sétálni. Már akinek sétálni volt kedve, másnak inkább körbe-körbe futkosni, megállás nélkül...

Kistücsök, levendula fesztivál, születésnap...

Kistücsök, levendula fesztivál, születésnap...

Kistücsök, levendula fesztivál, születésnap...

Kistücsök, levendula fesztivál, születésnap...

Kistücsök, levendula fesztivál, születésnap...

A már jól ismert csárdában ebédeltünk, és néhány tavalyi kedvenc mellé most pár újdonságot is választottunk a megújult étlapról: libamájkrémet mézes-diós aszalt gyümölcsökkel és pirított kalácsszeletekkel, szürkemarha pörköltet nokedlivel és kovászosuborkával. Vacsorázni a füredi sétányon szerettünk volna, ahol már javában tartott a hal és bor fesztivál, de Mimi a "malomhoz" szeretett volna menni, ezért egy "könnyű" vacsora erejéig visszatértünk, és pótoltunk pár, az ebédnél lemaradt finomságot. Így nem maradt el a halászlé, a harcsapaprikás és a serpenyős túrós-tejfölös palacsinta sem. 

Kistücsök, levendula fesztivál, születésnap...

Kistücsök, levendula fesztivál, születésnap...

Az, hogy nagyon finomak a balatoni borok, tény, de a borászok is nagyon kedvesek és közvetlenek. Ez alkalommal a Tamás pincében jártunk, Csopakon, bár most először, de biztosan nem utoljára. A vörösborzseléjük már tavalyról a kedvencünk (Budapesten a Szalámiboltban kaphatók a termékeik). A legfrissebb "főzet" még címkézésre várakozott a kosárban, de egy adagra így is rögtön lecsaptunk. Jó látni, hogy bővül a zselé választék is, a többi tartósítószer mentes, bio termék mellett. Igazi újdonság volt a levendulaital, amit ajándékba kaptunk. Ez az ugyancsak házi készítésű levendulás-citromos ital meglepően üdítő és kellemes, Mimivel teljesen rákattantunk.

Kistücsök, levendula fesztivál, születésnap...

Kistücsök, levendula fesztivál, születésnap...

Mivel Mimi nem érezte jól magát, így jobbnak láttuk, ha nem folytatjuk az utat tovább, inkább időzünk még kicsit a Balatonnál, és megyünk haza. Tihanyból áthajózunk a déli partra, és mivel Balatonszemes már ott van a szomszédban, így hát régi tervünket valósítottuk meg, és megálltunk a Kistücsökben ebédelni.

Kistücsök, levendula fesztivál, születésnap...

Kistücsök, levendula fesztivál, születésnap...

Szerencsénkre volt hely, de úgy tűnt, érdemes előre foglalni, ha biztosra akarunk menni. És hogy mi is vár ránk a Kistücsökben? Nem tudom, milyen szuperlativuszokban lehetne még jellemezni őket. Minden pont olyan első osztályú, mint amit olvasni lehet róluk. Mi ezeket választottuk: kezdetnek diós nyúlpástétom fűszeres cseresznye chutneyval, hideg kovászosuborka-leves kolbászos kenyérropogóssal (mekkora ötlet!) és csirkemájas, mi mással, mint levendulazselével párosítva. Gyerekkorom óta az egyik legnagyobb nyári kedvencem a kovászosuborka, ám levesnek eddig nem kóstoltam. Elképesztő, hogy mennyire frissítő a nyári melegben, így aztán biztos, hogy itthon is ki fogom próbálni, ha egyszer végre nekikezdek a kovászosuborka-gyártásnak. A májas ugyancsak kifogástalan volt, ami pedig most újabb lendületet adott az ilyen irányú, egyébként régóta dédelgetett elképzelésemnek, hogy bizony házi májpástétomot kell készíteni. Főételnek házi tésztát kértünk, amit vaddisznóhússal és vargányával tálaltak és pisztrángfilét csicseriborsós cukkinisalátával. Persze a desszertet sem hagyhattuk ki: egres torta levendula sorbeval és meggyes mákos rétes fűszeres meggy sorbeval... Kihagytam valamit? Talán a mennyei házi szörpöket...

Kistücsök, levendula fesztivál, születésnap...

Kistücsök, levendula fesztivál, születésnap...

2014. jún. 22.

MÉZES CSIRKE KÁPOSZTASALÁTÁVAL

Könnyű, gyors ebéd az édes, mézes csirke, salátával. Ez aztán olyan típusú étel, amikor a hozzávalókat "kisebb", "nagyobb", "löttyintésnyi", "csipet" és "amennyi épp van itthon" mennyiségben mérhetjük, és minden más maradék zöldséget is belevághatunk, mert úgysem rontja el.

Mézes csirke káposztasalátával


Hozzávalók:
Húshoz
1 nagyobb csirkemell
löttyintésnyi olívaolaj

bors
kevés fokhagymapor
kb 2-3 teáskanál akácméz

Salátához
jégsaláta
lilakáposzta
répa
snidling
(citromos) majonéz és tejföl (fele-fele arányban) összességében annyi, hogy jó krémes legyen a salátánk

bors

A húst felkockázzuk, fűszerezzük, majd az olajon addig sütjük, amíg a szaftja elsül. Ilyenkorra a húskockák megpuhulnak, így csak ekkor adjuk csak hozzá a mézet és pár perc alatt megpirítjuk.

A salátához a zöldségeket vékonyra szeleteljük. Az öntethez a hozzávalókat elkeverjük, majd az aprított zöldségekhez adjuk.


Mézes csirke káposztasalátával


2014. jún. 14.

DATOLYASZIRUPOS KEKSZ

Végre kicsit enyhült az idő, lehet kekszet sütni! Ez a datolyaszirupos keksz még a júniusi Kifőztük magazinban jelent meg, de bármikor aktuális. Egy pohár hideg tejjel mindenképpen ajánlatos kipróbálni. A fehérjét érdemes lefagyasztani vagy másnap reggel a rántottához adni, mert a reggeli ugyebár fontos...

Datolyaszirupos keksz


Hozzávalók kb 15 darabhoz:
6 dkg puha vaj
6,5 dkg nádcukor (plusz 0,5 dkg a szóráshoz)
1/2 teáskanál vanília kivonat
1 "s" méretű tojás sárgája
3 dkg datolyaszirup
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
11 dkg liszt
1/2 teáskanál szódabikarbóna
csipet só


A puha vajat robotgéppel habosra keverjük a nádcukorral, majd hozzáadjuk a vaníliát, a tojássárgáját és a szirupot is.

A többi hozzávalót kézzel gyúrjuk a tésztához, és amikor összeállt egy 10 cm-es kb 4,5-5 cm átmérőjű hengerré formázzuk, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük (legalább 1 órára, de lehet egész éjszakára is).

A tepsit sütőpapírral béleljük. A hengerből 15 darab vékony karikát szeletelünk, és kb 3 cm távolságra a papírra tesszük őket (hozzávetőlegesen 7 cm átmérőjűre nőnek meg). A maradék 0,5 dkg cukorral épp csak meghintjük a tetejüket, majd 180 fokon kb 10-12 perc alatt megsütjük. A tepsin hagyjuk pár percig pihenni, mert nagyon puhák még, majd rácson hűtjük ki.


Datolyaszirupos keksz

2014. jún. 10.

FÜSTÖLT SAJTOS PRÓSZA

A prósza egy somogyi specialitás, ami jó sok kefírből készül, a tetejét pedig eredetileg fanyar lekvárral (pl, áfonya vagy szilva) pöttyözik meg. Így valójában édes és sós is egyben. Persze lekvárosan is megsütöm, ha G nosztalgiázni szeretne, de most egy kis sajttal és csírával egészítettem ki inkább. Nyári melegben leves mellé ebédre, vagy könnyű vacsorának remek. Bár sütést igényel, de egyrészt nem sokat, másrészt az előkészítés nem vesz igénybe 5 percnél többet, úgyhogy szerintem nyáron is bőven bevállalható. Ennek a füstölt sajtos variánsnak a receptjét a júniusi Kifőztük magazinban is elolvashatjátok. Prószáljátok ki Ti is ;)

Füstölt sajtos prósza


Hozzávalók egy 35cm x 25cm tepsihez:
Az alaphoz
1/2 liter kefír
1 dl tejföl
1 közepes tojás
7-8 púpos evőkanál liszt
1 teáskanál só

Tetejére
2-3 evőkanál reszelt füstölt sajt (nálam füstölt Anikó sajt)
4-5 teáskanál tejföl
2 teáskanál napraforgóolaj
póréhagyma csíra a tálaláshoz


Az alap összes hozzávalóját addig keverjük kézi robotgéppel, amíg a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb, egynemű masszát nem kapunk. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A tetejét meghintjük a reszelt sajttal, meglocsoljuk a tejföllel és végül a napraforgóolajjal is megpöttyözzük. A prószát 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük. Póréhagymacsírával tálalhatjuk.

Füstölt sajtos prósza