2014. nov. 28.

ROZSOS - CSOKIS ZABKEKSZ

Most, hogy készül az adventi koszorúnk és a lakás is lassacskán kezdi átvenni az ünnepváró hangulatot, jól esik valami téliesebb keksz. A kedvenceinket: csokit, narancsot, vaníliát, diót és zabpelyhet is sütöttünk bele... Délutáni tea mellé, de akár reggel, ébredés után egy forró cappuccinohoz elropogtatni is nagyon megfelelő (Kifőztük december).  

Rozsos-csokoládés zabkeksz


Rozsos-csokoládés zabkeksz

Hozzávalók (kb 13-14 darabhoz):
9 dkg liszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 teáskanál sütőpor
11 dkg nádcukor
1 tojás
1 teáskanál vaníliakivonat
1 narancs reszelt héja
50 ml napraforgó olaj
5 dkg zabpehely
2 dkg durvára vágott dió
2 dkg étcsokoládécsepp


A hozzávalókat összedolgozzuk, majd a tésztából 1-1 evőkanálnyit gömbölyűre formázunk. Sütőpapíros tepsire helyezzük a gombócokat egymástól néhány cm távolságra, kissé lelapítjuk őket, majd 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. A kész kekszeket néhány percig a tepsin hagyjuk pihenni, majd rácsra téve kihűtjük.

Rozsos-csokoládés zabkeksz

2014. nov. 26.

MOGYORÓKRÉMES RICOTTATORTA

A sütés nélkül torta kategóriában ez az egyik legjobb és leggyorsabb is talán. Csokis keksz alapon egy ricottás - krémsajtos réteg üldögél, amit egy kis nutellás csoki fed be. Kapcsos tortaformában készül, ebben hűtjük be, és akár egy éjszakát is pihentethetjük. Tálaláskor forró vízbe mártott (majd szárazra törölt) kést óvatosan végigfuttatunk a torta és a tortakeret között, így szépen lebonthatjuk azt a tortáról. Az alja nálam mindenképpen marad, mert szerintem lehetetlenség a tortát leemelni róla. Szeletelni is ilyen felmelegített késsel érdemes.

Mogyorókrémes ricottatorta

Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformához:
Az alaphoz és a túrós réteghez
15 dkg csokoládés zabkeksz
5 dkg olvasztott vaj
15 dkg ricotta
20 dkg mascarpone
1 evőkanál átszitált porcukor
1/2 citrom finomra reszelt héja
1 dl tejszín, habbá verve

Tetejére
50 ml tejszín
5 dkg magas kakaótartalmú csoki (nálam 70%-os)
5 dkg mogyorókrém

Díszítésként pár szem málna


Az alaphoz a kekszet morzsásra törjük és elkeverjük az olvasztott vajjal. A kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk és fél órára a hűtőbe tesszük. A fehér réteghez a ricottát és a mascarponet habosra dolgozzuk a cukorral és a citromhéjjal, végül a felvert tejszínhabot óvatosan belekeverjük. A krémet a kekszalapra öntjük és egy órára ismét visszatesszük a hűtőbe.

A csokis krémhez a csokoládét apróra daraboljuk, és a felforrósított tejszínbe szórjuk. Egy percet állni hagyjuk, simára keverjük, végül a mogyorókrémet is beletesszük. Ekkorra már kihűl annyira, hogy rácsorgathatjuk a torta tetejére. Egyenletesen elkenjük, jól behűtjük és málnaszemekkel díszíthetjük.

2014. nov. 24.

NARANCSOS KACSAMELL

Közeledik az első adventi vasárnap, így lassan mi is megkezdjük az ünnepekre való készülődést. Ezért próbafőzést tartottunk és kacsát teszteltünk. Ez a narancsos kacsamell jó eséllyel pályázhat a karácsonyi asztalra, mivel egyszerű, ugyanakkor abszolút ünnepi, a mártásért pedig teljesen odavoltam és vissza is. Lehetőleg olyan serpenyőben süssük a húst, amit aztán a sütőbe is betehetünk. A pácolást és a köretet pedig akár már előző nap letudhatjuk, és bekészíthetjük a hűtőbe.


Hozzávalók:
2 x kb 20 dkg bőrös kacsamell
2 ágacska kakukkfű lemorzsolt levelei
tengeri só
tarka bors
2 teáskanál narancslekvár
50 ml frissen facsart narancslé
50 ml narancslikőr
1/2 evőkanál mascarpone

kb 70 dkg krumpli (pucolva)
tengeri só
tej
vaj


A kacsamellek bőrös felét éles késsel bevagdossuk, majd mindkét oldalukat bedörzsöljük a fűszerekkel. Megkenjük a lekvárral és egy tálba tesszük. Ráöntjük a narancslevet és a likőrt, majd egy órára vagy egy éjszakára is akár, hűtőbe tesszük.

A megtisztított krumplit sós vízben puhára főzzük, majd áttörjük. Egy szép darab vajjal és egy jó nagy löttyintésnyi tejjel habosra keverjük.

A bepácolt húst olívaolajjal kikent forró serpenyőbe tesszük bőrével lefelé és 4 percet sütjük. Majd megfordítjuk és a másik oldalát is ugyanígy hirtelen megpirítjuk. A húsokat a serpenyővel együtt 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 15-18 percig tovább sütjük.

Közben a narancsos páclét egy kis edénybe öntjük és forralni kezdjük. Pár perc után egy fél evőkanál mascarpone krémsajtot adunk hozzá és krémesre keverjük. Ezzel a mártás is elkészült.

Tálaláskor a burgonyapürére halmozzuk a felszeletelt húst és meglocsoljuk a narancsmártással.



2014. nov. 22.

ŐSZI GRANOLA

A reggelink változatosabbá tételét tűztem ki nemrégiben célul. Bár óriási lépéseket nem sikerült tennem, de azért azt gondolom, hogy egész jó úton haladok. Ennek a folyamatnak volt ugyanis a múltkori zabpelyhes muffin is az egyik állomása. Legutóbb pedig a granolaval bővült a reggeli választék. A granola tulajdonképpen borzasztóan egyszerűen elkészül, és akár egy hónapig is eláll a konyhaszekrényben, légmentesen záródó üvegben. Reggel krémes görög joghurtot és szőlőlekvárt kanalaztam mellé, és nem panaszkodtam.

Őszi granola

Őszi granola

Hozzávalók:
5 dkg tökmag
5 dkg napraforgómag
5 dkg szeletelt mandula
5 dkg durvára vágott dió
1 evőkanál szezámmag
12 dkg zabpehely
2 evőkanál dióolaj
2 evőkanál datolyaszirup
10 dkg aszalt gyümölcs (datolya, szilva, mazsola vegyesen)


A magokat a zabpehellyel egy nagyobb tepsibe szórjuk és az olajjal valamint a sziruppal elkeverjük, majd 10 percre 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb 3 percenként átmozgatjuk és amikor elkészült, kihűtjük. Az asztalt gyümölcsöket apróra daraboljuk és a sült magokhoz keverjük. Légmentesen záródó befőttesüvegben tároljuk.

Őszi granola

Őszi granola

2014. nov. 15.

REGGELI MUFFIN

Minden vasárnap igyekszem készíteni a következő hétre valami reggelifélét, nemrégiben ez a zabpelyhes muffin (Kifőztük november) került az asztalunkra. Én hat óriás muffint sütöttem, ami a 12-es formában szétosztva is megsüthető persze, így pár perccel hamarabb is megsülnek.

Reggeli zabpelyhes muffin

Hozzávalók 6 db megtermett muffinhoz:
14 dkg liszt
2,5 dkg zabpehely
2,5 dkg nádcukor
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
1 tojás
1 dl tej
5,5 dkg olvasztott vaj
1 narancs frissen facsart leve (kb 80 ml) és finomra reszelt héja
1 evőkanál méz
6 dkg durvára vágott dió
4 dkg étcsokoládécsepp

tetejére
1 evőkanál zabpehely
1/2 evőkanál nádcukor

A lisztet, a zabpelyhet és a nádcukrot elkeverjük, hozzáadjuk a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban eldolgozzuk a tojást a tejjel és az olvasztott vajjal. Beleöntjük a narancslevet és -héjat, valamint a mézet is. A két tál tartalmát lazán összekeverjük, végül a többi hozzávalót is a masszához adjuk. A tésztát 6 muffinkapszliba osztjuk, a tetejüket pedig zabpehellyel és kevés cukorral szórjuk meg. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.


Reggeli zabpelyhes muffin


2014. nov. 9.

VÖRÖSBOROS LILAHAGYMA - LEKVÁR

Lekvár... már megint... Általában ez a hagymalekvár a kísérője a sajtvacsoráinknak, persze nem véletlenül. Az elkészítése nem két perc ugyan, de megéri, mert eszméletlen jó. Fél évig biztosan eláll, ha sterilizált üvegben hűvös helyre tesszük. A recept a Kifőztük magazin novemberi számában is megjelent.

Vörösboros lilahagyma-lekvár


Hozzávalók:
60-65 dkg megtisztított lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
1/3 dl olívaolaj plusz kevés a lekvár tetejére
frissen őrölt tarka bors
1,5 teáskanál só
1/2 teáskanál kakukkfű
4 evőkanál nádcukor
60 ml száraz vörösbor
2 evőkanál balzsamecet


A hagymát félbevágjuk, vékonyan felszeleteljük, a fokhagymát finomra aprítjuk. Egy teflon edényben kis lángon, lefedve az olajon dinsztelni kezdjük. Időnként megkeverjük, majd kb 45 perc múlva, amikor a hagyma összeesik, ízesítjük a fűszerekkel és a nádcukorral. Negyedóra elteltével hozzákeverjük a bort meg a balzsamecetet, és fedő nélkül további negyedórát főzzük, amíg krémes nem lesz. Steril üvegekbe töltjük, vékony réteg olívaolajat locsolunk a lekvár tetejére, majd légmentesen lezárjuk.


Vörösboros lilahagyma-lekvár