2014. dec. 31.

ÚJÉVI LENCSELEVES

Íme egy hagyományosnak mondható lencseleves, mindenféle csavar nélkül. Az új évre mindig ilyet készítek, vagy főzeléket, de Mimi most erre szavazott. Ezt a levest szürcsölgetve szépen van idő átgondolni az elmúlt esztendő történéseit, és talán elkezdhetünk terveket is fabrikálni a jövőre, esetleg újévi fogadalmat tenni. A magam részéről inkább maradok a terveknél... Mindenkinek nagyon boldog és csodás új évet kívánunk!

Újévi lencseleves

Hozzávalók:
50 dkg lencse
20 dkg füstölt szalonna, kis kockákra aprítva
1 vöröshagyma, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
1,5-2 liter húsleves
2 szál sárgarépa
3 szem krumpli

bors
kevés ételízesítő (ha lehet bio)
kb 4 db babérlevél
3 teáskanál liszt
kevés tejföl
2 db füstölt virsli
5 teáskanál mustár


A lencsét már előző este megmossuk és egy nagyobb tálban bő vízbe beáztatjuk.

A szalonnakockákat a lábos aljára szórjuk, majd saját zsírjában sütjük pár percet. A finomra aprított hagymákat rászórjuk és megdinszteljük a kisült szalonnazsíron. Az előző nap beáztatott lencsét leszűrjük és a lábosba szórjuk, majd felöntjük a húslevessel.

A répát és a krumplit felaprítjuk és belekeverjük a levesbe, majd az egészet fűszerezzük ízlés szerint.

A lisztből és a tejfölből habarást készítünk, vagyis csomómentesre keverjük egy bögrében, aztán szűrőn keresztül a leveshez csorgatjuk. A füstölt virslit karikára vágjuk és a mustárral együtt a leveshez adjuk, mindent puhára főzünk. Tálaláskor tejföllel locsoljuk meg.

2014. dec. 22.

NARANCSOS - CSOKIS KEKSZ

Mit mondhatnék... Semmi extra alapanyagot nem igényel, így last minute karácsonyi rágcsálnivaló vagy saját készítésű ajándék is lehet ez a keksz. A reggeli kávézgatás közben csak azt vettem észre, hogy a második-harmadik darabért kotorászok már a dobozban! Szóval tényleg nagyon finom. Nekünk még bőven van tennivalónk, sütés, főzés, takarítás, így ezzel a keksszel jelentkezünk utoljára karácsony előtt. Mindenkinek békés, szeretetteljes ünnepet kívánunk és persze kitartást itt a hajrában! 


Hozzávalók (kb 20-21 db kekszhez):
5 dkg zabpehely
5 dkg tejcsokoládé
10 dkg puha vaj
10 dkg nádcukor
egy csipet só
1 tojás
2 nagy narancs reszelt héja
15 dkg liszt
1/2 teáskanál szódabikarbóna

díszítésnek plusz 5 dkg olvasztott étcsokoládé


A zabpelyhet serpenyőben 3-4 perc alatt enyhén megpirítjuk, kicsit kihűtjük, majd késes aprítóban megőröljük, aztán a csokit is apróra daráljuk. Habosra keverjük a puha vajat a cukorral és a tojással, majd egy csipet sóval és a narancshéjjal ízesítjük. Beleöntjük a zabpelyhet és a csokoládét. Hozzádolgozzuk a lisztet és a szódabikarbónát is, majd fél órára hűtőbe tesszük.

Diónyi gömböket formázunk, sütőpapírral bélelt tepsiben szétlapogatjuk őket kb 4 cm átmérőjű fél cm vastag korongokká, és 180 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt megsütjük. Pár perc pihentetés után rácsra tesszük és olvasztott csokival díszíthetjük.. Ebből az adagból 20-21 ropogósabb keksz lesz.


2014. dec. 13.

DIÓS - VANÍLIÁS KISKIFLIK

Annak idején nagyon könnyen hozzászoktunk az angol karácsonyi szokásokhoz, ételekhez. Olyannyira, hogy a mai napig az ünnep első napján klasszikus angol pulykát készítek, természetesen töltve és egyben sütve. Asztalra kerül a hagyományos angol karácsonyi torta és egy tetemes adag mince pie is, de valljuk meg őszintén, hogy nincs karácsony diós-vaníliás kiflik, tojáslikőr és zserbó nélkül. A likőrről Anyukám gondoskodik, a zserbó elkészítése pedig mindig a Nagymamám feladata. Szóval maradtak a kiflik... Így aztán Mimivel lesütöttünk egy hadseregnek való adagot. Lehetne rajta variálni, de végül maradtam az Anyósom bevált receptjénél, tényleg csak egy csipetnyi módosítással. A gyerek pedig szívesen asszisztált, mivel nincs nagy különbség a kifli formázás és a hétköznapi gyurmázás között. 


Diós-vaníliás karácsonyi kiflik

Hozzávalók kb 45 darabhoz:
20 dkg vaj
5 dkg átszitált porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
10 dkg darált dió
30 dkg liszt


A vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a darált diót és végül a lisztet is. A tésztát gömbbé formázzuk és fél órára hűtőbe tesszük. Mikor a tészta lehűlt, d
iónyi gombócokat gyártunk, melyekből kis rudakat sodrunk, kicsit meghajlítjuk és sütőpapíros tepsire tesszük az így elkészült kifliket. Pár percre visszapakoljuk a hűtőbe, hogy visszahűljön a tészta, aztán 10-12 percre 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Amint kisültek, még melegen meghintjük a tetejüket porcukorral.


Diós-vaníliás karácsonyi kiflik

Diós-vaníliás karácsonyi kiflik

2014. dec. 8.

SZARVASGOMBÁS SÜLT BRIE SAJT

A karácsonyi menü részeként különleges fogás lehet a szarvasgombakrémes sült sajt. A szarvasgombakrém nem a legolcsóbb alapanyag, de az ünnepi ételeket egy kevés is nagyon fel tudja dobni. És tényleg, nem is kell sok belőle, mert nagyon karakteres az íze, így aztán a pöttöm üvegecske szarvasgomba fele is elegendő két adag sült sajthoz, még marad is. Mi a "felesleget" tésztaszószhoz és tojáshoz használtuk el. A receptet a Kifőztük magazin decemberi számában is megtaláljátok.

Szarvasgombás sült brie sajt

Hozzávalók 2 főre:
20 dkg brie sajt
2 teáskanál  finomra vágott friss petrezselyemzöld
1 teáskanál friss kakukkfűlevél
4 kávéskanál szarvasgombakrém
kevés vaj


A sajtot kisebb kockákra vágjuk, majd a friss fűszerekkel elkeverjük. Két kis tűzálló tálkát kivajazunk. Az aljukra 1-1 kávéskanál szarvasgombakrémet teszünk, majd mindkettőre a fűszeres sajt negyedét halmozzuk. Erre ismét 1-1 kávéskanál szarvasgomba, végül a maradék sajt kerül.

A sajtos tornyokat 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Friss bagettel, melegen tálaljuk.

2014. dec. 5.

SÜTEMÉNYESKÖNYV - KÖNYVBEMUTATÓ

Nagy igazság, hogy szakácskönyvből sosem elég. Az persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyenből! Számomra a receptek mellett, nyilvánvalóan, a külcsín is  mérvadó, de szerintem nem vagyok ezzel egyedül. A terjedelmes kívánságlistámról a mai napon szerencsésen lekerült Bereznay Tamás Süteményeskönyve, melynek legfrissebb, második, újradizájnolt és kiegészített kiadása most került a boltokba.

Süteményeskönyv

A Kifőztük magazint képviseltem a sajtótájékoztatón, melynek során a könyvbemutató részeként nemcsak egy kellemes hangulatú, közös túrógombóc-készítésen vehettem részt, de még egy dedikált példány is ütötte a markomat. Juhé! 

Süteményeskönyv

A kötet 2010-es kiadása már elfogyott a könyvesboltok polcairól, ezért már az idei, legropogósabb példányokat találjátok az üzletekben. A Süteményeskönyv mostani kiadása a korábbi könyvben megjelent receptek mellett egy új fejezettel is gazdagodott, így a gesztenye-imádók olyan finomságokkal is találkozhatnak, mint például a gesztenye brulée. A könyv a fő hozzávalók szerint gyűjti fejezetekbe a süteményeket a gyümölcsöstől a csokoládésig. A klasszikus és közkedvelt édességek gyűjteménye ez, az elkészítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókkal megfűszerezve, így a gyakorlatlanabbak is bátran nekiállhatnak egy-egy desszertnek. És ha már rendelkezünk a működő recepttel, akkor már csak bátorságra van szükségünk, ahogy ezt Tamás az össznépi főzőcskézés keretében kifejtette.

Süteményeskönyv

Gergő és Péter nagy magabiztossággal kezdtek neki a túrógombóc-gyártásnak, és természetesen a díszítésre is komoly gondot fordítottak. Egy kis konyhai "sebesülés" következtében csak külső szemlélőként és lelki támaszként tudtam mellettük állni, de szerencsére kárpótlásként plusz kóstolót is készítettek. 

Süteményeskönyv

A vállalkozó kedvű résztvevők szorgosan dolgoztak és főzték a gombócokat Tamás utasításai szerint, amik egy közös asztalra kerültek végül. Már átlapoztam a könyvet és tudom is, hogy mit próbálok ki elsőnek. Természetesen a túrógombócnak fogok nekiállni, mivel a fiúk által készített gombócok olyan finomra sikerültek, annyira jó állagúak lettek, hogy ezt Miminek is fel kell tálalnom itthon.

Süteményeskönyv

Helyszín: Metro Gasztroakadémia - Budaörs

2014. dec. 2.

MANDULÁS - MÁLNÁS MUFFIN

Az első advent betegséggel érkezett, sajnos. Az ünnepi várakozás így kezdődött, de ennek ellenére Mimi nagy izgalommal állt neki az adventi kalendárium fiókjainak nyitogatásához. A kis betegnek amolyan Mikulás-várónak készült most ez a muffin. Nagyon tetszett, hogy a sütőben szépen megemelkedett a tészta, a teteje aranyszínűre sült, majd amikor kicsit megrepedezett, akkor mint egy kis édes vulkán, a belekevert málna leve a muffin mélyéről felbugyogott és lecsorgott az oldalára. A manduláról pedig még nem is beszéltem...

Mandulás-málnás muffin

Hozzávalók 12 db-hoz:
20 dkg liszt
10 dkg darált mandula
3 teáskanál sütőpor
egy csipet só
12,5 dkg nádcukor
3 tojás
14 dkg natúr joghurt
1 nagy narancs finomra reszelt héja
7,5 dkg vaj
5 dkg fehér csoki
15 dkg fagyasztott málna

tetejére 2 evőkanál szeletelt mandula


Először a száraz hozzávalókat keverjük el egy tálban. Majd egy másik tálban kézi habverővel eldolgozzuk a tojásokat a joghurttal és a narancshéjjal. Gőz fölött megolvasztjuk a csokit és a vajat, és pár perc hűtés után, lassan a tojásos masszához adjuk. A két tál tartalmát összeöntjük, majd a málnát is lazán hozzákeverjük. A tésztát egyenletesen szétosztjuk a muffin formákban, megszórjuk mandulával és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

Mandulás-málnás muffin