SÜTŐTÖKÖS - SONKÁS FÉLHOLDAK

Sütőtök, sonka és sajt nálunk mindig nyerő kombináció. Különösen, ha ilyen takaros kis táskákba rejtjük a keveréket. Vendégváró sörkorcsolyának is klassz, bár mi a múltkor egy egyszerű krémleves kiegészítőjeként ebédre tálaltuk... és jóllaktunk vele. A töltelék ízesítésekor mindenképp óvatosan sózzunk, mert a sonka és a feta már eléggé sós. (Megjelent: a Kifőztük februári számában)

Sütőtökös - sonkás félholdak

Hozzávalók:
20 dkg liszt
1/2 teáskanál só
9 dkg vaj
1 tojás
2 evőkanál tej

töltelékhez:
10 dkg sült sütőtökhús
8 dkg fekete - erdei sonka, apróra vágva
kevés só
őrölt bors
zsálya
2,5 dkg feta sajt

tetejére:
1 enyhén felvert tojás
szezámmag (elhagyható)


A tésztához a lisztet, a sót és a vajat morzsás állagúra dolgozzuk, majd hozzágyúrjuk a tojást és a tejet is. Amint a tészta összeállt, gömböt formázunk belőle és fóliába csomagolva kb egy órára hűtőbe tesszük.  

A töltelékhez a pürésített tököt a sonkadarabokkal elkeverjük, csipetnyi sóval, borssal és zsályával ízesítjük. 

A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd köröket szaggatunk ki belőle. A tésztakörök közepén elosztjuk a tölteléket, majd egy-egy darab fetasajtot is teszünk rájuk. A tészta szélét kevés tojással megkenjük, majd félhold alakúra formázzuk. Egy villa segítségével alaposan összenyomkodjuk a széleket, a tetejüket pedig megkenjük tojással. Kevés szezámmaggal is megszórhatjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Sütőtökös - sonkás félholdak

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések