2015. júl. 15.

CSERESZNYÉS KARAMELLÁS SAJTTORTA

Még jó, hogy szeretjük a cseresznyét és a cseresznyés süteményeket! Egyrészt ennek köszönhetjük, hogy két évvel ezelőtt a habos cseresznyés pitetortánk révén eljutottunk Nagykörűbe, Magyarország cseresznyéskertjébe, és egy fantasztikus hétvégét tölthettünk el a Cseresznyevirág Vendégházban. Szerencsések vagyunk, mert 2015-ben ismét mehetünk! Az idei versenyre ezzel a cseresznyés karamellás sajttortával készültünk...

Cseresznyés karamellás sajttorta

Cseresznyés karamellás sajttorta

Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformához:
Az alaphoz
10 dkg natúr zabkeksz
5 dkg darált pörkölt törökmogyoró
5 dkg olvasztott vaj

A cseresznyés réteghez
23 dkg cseresznye (maggal mérve)
1 citrom lehártyázott húsa és leve
1 dl víz
2 dkg kristálycukor
2,5 dkg apróra tört étcsokoládé (70%-os)
2 db zselatinlap

A krémhez
50 dkg mascarpone krémsajt
1,5 dl tejszín
2 ek átszitált porcukor
1 zselatinlap
1 ek meleg víz

A karamellhez
3 dkg vaj
3 dkg (nád)cukor
40 ml tejszín


Az alaphoz a kekszet morzsásra törjük majd elkeverjük a darált mogyoróval és az olvasztott vajjal. A kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk és fél órára a hűtőbe tesszük.

A cseresznyés réteghez kimagozzuk a cseresznyét, egy lábosba tesszük a citrommal együtt, hozzáadjuk a vizet és a cukrot is. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett addig főzzük, míg az egész krémes, lekvár állagúvá nem válik. Ekkor belekeverjük az apró darabokra tört csokoládét és felolvasztjuk a lekvárban. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a két lapzselatint is. Amikor langyosra hűlt, ráöntjük a kekszalapra és ismét hűtőbe tesszük.

A mascarponét habosra keverjük a porcukorral és a tejszínnel. A zselatinlapot feloldjuk  egy evőkanál meleg vízben és beledolgozzuk a krémbe, majd finoman a cseresznyés rétegre kenjük és visszatesszük a hűtőbe.

A karamell hozzávalóit kis lángon összemelegítjük (nem forraljuk) és amikor a cukor elolvadt és kissé sűrűbbé is vált, langyosra hűtjük, majd végül a torta tetejét ezzel locsoljuk meg. Egy éjszakát is állhat a hűtőben, így jól összeérik és szeletelhető is lesz.

Cseresznyés karamellás sajttorta


1 megjegyzés: