2015. jan. 17.

TONHALAS - CSÍRÁS SZENDVICS

A Bioháló segítségével folytatjuk a csíra-sorozatot, ezúttal egy szendviccsel, amelynek a receptjét a januári Kifőztük magazinban is megtaláljátok. Ebben a kellemetlen téli időben érdemes különös gondot fordítani az étkezésünkre. Mostanában kóros időhiányban szenvedek, így nem egyszerű, ezt az egyébként igen kézenfekvő dolgot, betartani. Ez a szendvics pikkpakk elkészíthető és  már azzal a pár kanál csírával is sokat tehetünk azért, hogy szervezetünk a megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájusson.


Tonhalas-csírás szendvics



Hozzávalók
10 dkg olajostonhal-konzerv
5 teáskanál majonéz
1 teáskanál paprikakrém
3-4 bazsalikomlevél
1 csipet szárított oregánó
őrölt bors
szeletelt kenyér

A tonhalat lecsepegtetjük, elkeverjük a majonézzel és a paprikakrémmel. Ízesítjük a fűszerekkel, majd a krémet a csírával 2 szelet kenyér közé kenjük, végül a szendvicset félbevágjuk.


2015. jan. 9.

SALÁTA PIRÍTOTT SZALONNÁVAL ÉS MUSTÁRCSÍRÁVAL

A csíra-témát folytatva itt a kettes számú friss és laktató saláta a Bioháló jóvoltából (Kifőztük magazin - 2015. január), most mustárcsírával. És nem mellesleg a M&M Minikonyhájának 2. szülinapja is elérkezett. Sütivel lett volna illendő készülni, de még nem állok/unk készen semmilyen édességre, annyira sok volt a süti az ünnepek alatt. Szóval salátás boldog szülinapot magunknak!


Hozzávalók 2 személyre:
6 vékony szelet füstölt, húsos szalonna
2 tojás
2 nagy marék madársaláta
4 evőkanál mustárcsíra
1 darabka puha kecskesajt
néhány koktélparadicsom

az öntethez:
2 teáskanál magos mustár
5 teáskanál tejszín
2 teáskanál olívaolaj
őrölt bors


Egy tepsit alufóliával kibélelünk, sütőrácsot helyezünk a tetejére. Elrendezzük rajta a szalonnaszeleteket, és 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt mindet ropogósra sütjük. A tojásokat enyhén sós vízben kb. 5 perc alatt félig lágyra főzzük. Az öntet hozzávalóit összekeverjük.

A salátát tálra halmozzuk, rászórunk néhány felaprított koktélparadicsomot és a mustárcsírát. A kecskesajtot a tetejére morzsoljuk, majd meglocsoljuk az öntettel. A sült szalonnával és a lágy tojással tálaljuk.


2015. jan. 4.

SÜLT SÜTŐTÖKÖS, CSÍRÁS SALÁTA

Az ünnepi lakomák után kevesebb húsra vágyunk, viszont több friss zöldségre, salátára. A saláták remek alapanyaga lehet a biocsíra. A Bioháló jóvoltából volt szerencsém kipróbálni néhány terméküket, így kísérleteztem kicsit. Elsőnek egy csíra keveréket választottam, ami mustár, brokkoli és édeskömény csírát tartalmaz. Amellett, hogy gyulladás csökkentő és vértisztító hatása van, nagyon kellemes, finom ízű is. A saláta receptjét a Kifőztük újévi számában is elolvashatjátok.

Sült sütőtökös, csírás saláta

Sült sütőtökös, csírás saláta
Hozzávalók:
1 evőkanál szezámmag
10 dkg sütőtök 
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál gránátalmaszirup
tengeri só
frissen őrölt bors
1-2 evőkanál csíravarázs
1/3 avokádó
egy kis darab puha kecskesajt
egy marék salátalevél

az öntethez:
2 teáskanál olívaolaj
1 teáskanál gránátalmaszirup
tengeri só
őrölt bors


A szezámmagot száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, majd tálba szórjuk. (Ügyeljünk rá, mert könnyen megég.) A sütőtököt 1 x 1 cm-es kockákra vágjuk, összevegyítjük az olajjal meg a sziruppal, serpenyőben megpirítjuk, ezután összeforgatjuk a szezámmaggal. Az öntethez az összes hozzávalót összekeverjük. 

Tálaláskor a sütőtököt, a salátalevelet, a csírát, a kevés feldarabolt avokádót és a puha kecskesajtot egy tányérra szedjük, és meglocsoljuk az öntettel.

Sült sütőtökös, csírás saláta