2015. nov. 27.

CSOKOLÁDÉS - FÜGÉS GARIBALDI

Nyakunkon az advent és a legutóbbi hidegfronttal azt hiszem a tél is, így mi mást is süthetnénk ilyenkor, mint kekszet. Még Angliában, a hotelben az egyik kolléganőm nagy kedvence volt a garibaldi, ami itthon nem kifejezetten ismert sütemény, ám ott igen népszerű. Állagra nem az a klasszikus, omlós vajas keksz, de szerintem érdemes kísérletezni vele. Ebben a verzióban (ami a Kifőztük novemberi számában is megjelent) csokoládéval és aszalt fügével készítettem. A sütőporos lisztet felesleges horror áron megvásárolni, csak 1 kg liszthez 1 csomag (12 g) sütőport keverjünk el és ugyanazt a végeredmény kapjuk. A megmaradt tojásfehérjét kisebb műanyag dobozban lefagyaszthatjuk, és később például habcsók készítéséhez használhatjuk, tehát az sem kerül a kukába. Ezek után már nincs is más dolgunk, mint egy jó kávét vagy teát főzni...

Csokoládés-fügés garibaldi

Hozzávalók 15-17 db-hoz:
3 dkg nádcukor + kevés a díszítéshez
3 dkg puha vaj (laktózmentes)
1 narancs finomra reszelt héja
1 tojás
12 dkg sütőporos liszt
1 evőkanál étcsokoládécsepp
5 dkg aszalt füge
5-6 teáskanál tej (laktózmentes)


A cukrot a vajjal, a narancshéjjal és a tojás sárgájával habosra keverjük. Hozzádolgozzuk a sütőporos lisztet, a csokoládécseppet és az apróra vágott aszalt gyümölcsöt is. A tejet teáskanalanként adagoljuk hozzá, amíg a tészta össze nem áll. 15 percre hűtőbe tesszük, majd lisztezett felületen kb 3 mm vastagra nyújtjuk. Köröket szaggatunk belőle, ezeket sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, és 15 percre ismét hűtőbe tesszük. A tojásfehérjéből 1-2 teáskanálnyit villával enyhén fellazítunk, lekenjük vele a kekszek tetejét, majd megszórjuk kevés nádcukorral. 190 fokon 10-12 perc alatt aranyszínűre sütjük, és rácson hagyjuk kihűlni.

Csokoládés-fügés garibaldi

2015. nov. 21.

GRANOLA 2.0, VAGYIS A GRAMARÁNT

Azt hiszem ebben az évben bőven kijutott a Márton - napi libából, először a Gellértben ebédeltünk, ahol megkóstoltuk a "pekingi libát" a liba sushival karöltve, aztán a Balatonnál folytattuk újbor kóstolással és egy évzáró minikirándulással egybekötve. Az ősz talán utolsó kellemes, igazi napsütéses, langyos napjait Csopakon, Füreden és Tihanyban töltöttük, sok sétával, piaccal és persze libával...



Bár a képek alapján úgy tűnhet, hogy vége a szezonnak és egy lélek sem jár már ilyenkor a Balatonnál, de a fotók csalnak, sokan indultak útnak és kirándultak még november közepén is. Mi piacoztunk Tihanyban, teszteltük a Márga bisztrót és a Koczor pincészetben "lúdvacsoráztunk", ahol már az újborral koccintottunk. Csak a diétámnak tett jót, hogy "a" csopaki csárdában az új étlap bevezetésével az én nagy kedvencem, a káposztás-csülkös bableves lekerült az étlapról, így ismét marad az itthoni előállítás, most épp szigorúan laktózmentes tejföllel...




Ezek után nem meglepő, hogy az elmúlt hetek hústúladagolása után jobban esik most néhány könnyedebb étel, leves és saláta, reggelire pedig egy kis joghurt vagy müzli. Eddig is készítettem granolát, ám ennek végre elkészült a továbbfejlesztett verziója (Kifőztük november), ami az amaránttól nem csupán gazdagabb és laktatóbb lett, de ropogósabb és izgalmasabb is.


Hozzávalók:
2 evőkanál amaránt
8-10 dkg zabpehely
1 marék mogyoró
1 evőkanál tökmag
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál napraforgómag
2 teáskanál dióolaj
2 teáskanál datolyaszirup

5 szem aszalt sárgabarack
1 marék mazsola

Az amarántot kisebb lábosba tesszük és kis lángon, lefedve 4-5 perc alatt kipattogatjuk, mint a kukoricát. Az aszalványok kivételével az összes hozzávalót beleforgatjuk és szétterítjük egy tepsin. 180 fokos sütőben 10 percig pirítjuk úgy, közben 3 percenként átkeverjük. Amint kihűlt, hozzáadjuk az asztalt gyümölcsöket, majd légmentesen záródó üvegbe töltjük. Reggelire natúr joghurttal és lekvárral, mézzel tálaljuk.


2015. nov. 8.

ZSÁLYÁS CSICSERIBORSÓ-KRÉMLEVES PIRÍTOTT SZALONNÁVAL

Az ősz beköszöntével most már hetente tényleg szorgalmasan készítem a leveseket, gyakran krémlevest. Ez azért is különösen praktikus, mivel igazán tartalmas és remekül fagyasztható, így később bármikor könnyen előkapható a hibernált állapotából. Az októberi Kifőztük magazinba a ragu mellett egy levest is készítettem csicseriborsó témában. Ezt a csicseriborsó.krémlevest egy salátával kiegészítve teljes értékű ebédet rittyenthetünk rövid idő alatt...


Eddig nem különösebben vertem nagydobra, de aki az instagram fiókunkon is nézelődik, az az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozhat a laktózmentes címkével. Nem véletlenül, mivel a közelmúltban laktózmentes étrendre kellett áttérnem, legalábbis egy időre. Egyelőre leginkább csak ismerkedek a termékekkel, kísérletezek, barátkozom a gondolattal és igyekszem ezt a változást átültetni úgy a hétköznapokba, hogy nekem, mint vérbeli sajt- és tejtermékkedvelőnek leginkább élhető legyen az új helyzet. Pillanatnyilag ez azt jelenti, hogy speciális tejtermékekkel vagy a hagyományos termékek kiiktatásával főzök, miközben Mimiék továbbra is kapnak hagyományos sajtokat, joghurtokat...


Hozzávalók:
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
80 dkg lecsepegtetett konzerv-csicseriborsó
1 kis csokor friss zsálya levelei
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
1,2 l húsleves
5 evőkanál tejszín (laktózmentes)
10 dkg füstölt, húsos szalonna


A hagymákat finomra aprítjuk és kevés olívaolajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a csicseriborsót, fűszerezzük. Felöntjük a húslevessel és puhára főzzük benne a zöldségeket. Turmixoljuk, majd a tejszínnel krémesítjük az ételt. Tálaláskor pirított, ropogós szalonnakockákat szórhatunk a tetejére.



2015. nov. 6.

CSÍRÁS LILAKÁPOSZTA-SALÁTA

Még valamikor az év elején kezdtem el a különböző csírák tesztelését a Biohálónak köszönhetően. Jó néhány féle csírát kóstoltam az elmúlt hónapok során és használtam fel különböző salátákhoz, krémekhez. Ez a sorozat érkezett most az utolsó részéhez, egyelőre. Az abszolút kedvencem a retekcsíra volt, ami, többek között, egy hummuszos sült paprikás lepényre került végül. Naggyon bevált!

Csírás lilakáposzta-saláta

Általánosságban azonban elmondható, hogy bármely fajta könnyen és egyszerűen beépíthető a hétköznapi étrendünkbe. Tekintve a csírák szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását, hogy könnyedén töltik fel testünket értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ami különösen az őszi-téli hónapok alatt különösen fontos, miért is ne használnánk belőlük egészségünk megőrzése érdekében. Most a vöröskáposzta-csírához hoztam ötletet, méghozzá egy "coleslaw" jellegű salátába kevertem belőle (megjelent a Kifőztük októberi számában). A vöröskáposzta-csíráról illetve a Biohálóról IDE kattintva olvashattok tovább és találtok részletes információt. Az alábbi saláta sült húsok vagy házi hamburger mellé kiváló, tényleg csillagos ötös...

Csírás lilakáposzta-saláta

Hozzávalók:
1/4 lila káposzta
2 sárgarépa
3 evőkanál vöröskáposzta-csíra
5 evőkanál majonéz
2 evőkanál tejföl
bors


A káposztát finomra vágjuk, a sárgarépát lereszeljük, majd összekeverjük a csírával. Hozzáadjuk a majonézt és a tejfölt, végül fűszerezzük.

Csírás lilakáposzta-saláta