2016. jan. 11.

MEDITERRÁN TÖLTÖTT CUKKINI

Épp január 9-én volt 3 éve, hogy megszületett a blog első bejegyzése. (Ééés dobpergés:) Bizony, hihetetlen, de így van! Az évek során annyi de annyi minden jó történt, amit ennek az oldalnak és ezáltal a hobbimnak köszönhetek! Mivel az elkészítendő és kipróbálandó ételek listája már-már a végtelenbe tart, megvannak a hosszútávú tervek. Köszönöm, hogy itt vagytok és remélem, hogy sokan velem tartotok majd a jövőben is! És bár tortával - vagy legalábbis valamiféle édességgel - illett volna készülni, most ez mégis elmarad és egy könnyedebb főételellel ünneplünk. A recept a Kifőztük magazin januári számában is olvasható...

Mediterrán töltött cukkini

Hozzávalók 3 db-hoz
3 gömbcukkini
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5-6 aszalt paradicsom
5-6 olajos szardínia
friss bazsalikomlevél
kevés tengeri só
őrölt tarka bors
1/2 citrom finomra reszelt héja
pár csepp friss citromlé
10 dkg feta (laktózmentes)
1 evőkanál tejszín (laktózmentes)
1 evőkanál reszelt parmezán
1 evőkanál dióbél
olívaolaj

a tálaláshoz:
kuszkusz (elhagyható)


A cukkinik tetejét levágjuk, és kiskanállal kikaparjuk a belsejüket (a héjon kb. 1/2 cm-es húsréteget hagyva). A megtisztított hagymákat apróra vágjuk, és dinsztelni kezdjük az olajon. A kikapart cukkinit is összevágjuk, és a hagymához adjuk. Az aszalt paradicsomot és a szardíniát finomra aprítjuk, ezt is hozzákeverjük. Fűszerezzük, ízesítjük a citromhéjjal és -lével. Végül a fetát, a tejszínt és a parmezánt is beledolgozzuk.

A cukkinikelyhekbe töltjük a masszát, a tetejüket durvára vágott dióbéllel hintjük meg, az oldalukat hústűvel megszurkáljuk. Sütőtálba rakosgatjuk, melléjük tesszük a levágott tetőket is, és az egészet meglocsoljuk kevés olajjal. Fóliával lefedve, 180 fokon kb. 45 perc alatt puhára sütjük, majd fólia nélkül 200 fokon tovább grillezzük, amíg meg nem pirul a tetejük. Kuszkusszal tálalhatjuk.

Mediterrán töltött cukkini

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése