2016. jún. 28.

A LEGEGYSZERŰBB MEGGYLEKVÁR

Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van egy alapfelszerelése a kamraszekrényben. Nálam az egyik ilyen mindenképpen a meggylekvár. Így aztán ha valamitől a legnagyobb meleg sem téríthet el, az a meggylekvár főzés. A friss adagból egy üveggel mindig elrejtek, hogy tutira legyen tartalék. Nálunk elég színes a befőzött dzsemek és lekvárok palettája, de bevallom ez az egyik kedvencem. Télen, a legnagyobb hidegben, ha a reggeli pirítóshoz kinyitok egy üveggel, akkor valóban a nyár köszön vissza benne. Csodás mélybordó szín és friss, kicsit savanykás íz! Ugyan általában csak nedves dunsztban tartósítom a lekvárokat, mint a sütőtöklekvárt is, de itt a dzsem fixet szoktam meg, így maradok ennél, punktum...




Hozzávalók (kb 5 db kisebb üveghez):
1,3 kg meggy (magozottan mérve)
30 dkg kristálycukor
1 nagy citrom frissen facsart leve
1 tasak Dzsemfix Szuper 3:1 (25 g-os csomag)


A meggyet megmossuk, megtisztítjuk és kimagozzuk. Egy nagyobb lábosba öntjük a cukorral együtt. Kb. fél órát főzzük, gyakran kevergetve. Egy krumplinyomóval kissé áttörjük, majd hozzáadjuk a friss citromlevet és a Dzsemfixet is. Pár perc forralás után sterilizált üvegekbe töltjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése