2016. júl. 2.

EREDEI GOMBÁS RISOTTO MÉZES SÜLT KACSAMELLEL


A risotto az egyik nagy kedvencem. Bár kicsit kell őrizni a lábast, de azért az a fél óra nem a világ vége. Ezer féleképpen variálható, nagyon-nagyon finom, és különösebben elrontani sem lehet. Bár valóban frissen a legjobb, de engem másnap sem lehet eltéríteni tőle, ha mégis maradna belőle. Most üveges, vegyes erdei gombát használtam hozzá, de friss vagy szárított gombával is készíthető, és úgy még talán finomabb is. Na és mit is mondhatnék a kacsáról? Csak annyit, hogy a mézes sült kacsamell a legjobb dolog, amivel megkoronázhatjuk a gombás risottónkat... ( Megjelent: Kifőztük június)


Hozzávalók 4 főre:
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
30 dkg risottorizs (nálam arborio)
1 dl száraz fehérbor
1 l húsleves
5 dkg reszelt parmezán
15 dkg üveges erdei gomba (sárga rókagomba, vargánya, shiitake)
4 bőrös kacsamell (egyenként kb. 20 dkg-osak)
1 csokor friss, citromillatú kakukkfű
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
kevés olívaolaj
2 teáskanál akácméz
 

A kétféle hagymát finomra vágjuk, és 3 dkg vajon dinszteljük. A rizst jól elkeverjük benne, majd ráöntjük a bort, és 2-3 percig sisteregni hagyjuk, amíg az alkohol elpárolog. Állandó keverés mellett, folyamatosan adagoljuk hozzá a húslevest, amíg a rizs meg nem puhul (ez kb. 1/2 óra). Az utolsó adag levest nem főzzük el teljesen, kicsit „szaftosra” hagyjuk az ételt. A gombát lecsepegtetjük, a rizshez adjuk, beleszórjuk a sajtot, sózzuk, borsozzuk. Pár perc alatt készre főzzük, majd a maradék vajkockát is a rizottóhoz vegyítjük. Lefedve 5 percet pihentetjük.

A rizs főzési idejének harmadánál-felénél kezdjük elkészíteni a húst. A kacsamellek bőrös felét éles késsel bevagdossuk, majd mindkét oldalukat bedörzsöljük sóval, borssal, olajjal, és bőrükkel lefelé sütőben is használható, forró serpenyőbe tesszük. Rászórjuk a kakukkfüvet, és kb. 4 percet sütjük. Megfordítjuk, és a másik oldalukat is hirtelen megpirítjuk, közben a felülre került, megpirult kacsabőrön elkenjük a mézet. A húsokat a serpenyővel együtt, bőrrel ismét lefelé fordítva 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és további 10 percet sütjük. Megfordítjuk, és a bőrös felükkel felfelé még 10 percet pirítjuk. Amint elkészült, félretesszük pihenni.

Tálaláskor a húst vékonyan felszeleteljük, a rizottóra halmozzuk, majd meglocsoljuk a pecsenyelével.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése