2016. aug. 21.

GRILLEZETT DATOLYA

Te szoktál datolyát enni? Szerintem sokan igennel válaszolnának a kérdésre, bár azt hiszem a datolya-fogyasztók többsége zömében müzliben, gyümölcskenyérben, de legalábbis édesen fogyasztja ezt a gyümölcsöt... Nyaranta, amikor csak tehetjük, grillezünk. A már jól bevált receptek, pácok mellett rendszeresen valami újdonságot is kipróbálunk. Van ami aztán beépül, de persze akad olyan is, ami többé nem szerepel az étlapon. A grillezett datolya (megjelent a Kifőztük magazin augusztusi számában) az előbbi csoportba tartozik, az első pillanattól kezdve. A datolya, csak úgy önmagában is nagy kedvencem, de sütéshez is sokat használom (pl. a diós datolyás szeletben, a zabpelyhes datolyás madeleine-ben, vagy a jóga szeletben). A datolyáról és a "datolyamennyországról" már írtam korábban itt. Itthon ugyan nincs akkora választék, de a medjool fajtát szerencsére már több helyen is be lehet szerezni. Számos jótékony hatása is ismert, bár én mostanság leginkább a vastartalmát értékelem. Grillezett formában, "sós" köretként sült húsok különleges körete lehet. Kívül füstös, a belseje pedig édes és ragacsos. Amíg lehet, grillezzetek sokat és süssetek datolyát!


Hozzávalók 10 db-hoz:
10 db (medjool) datolya
5 vékony szelet füstölt, húsos szalonna
1-2 csepp olívaolaj (elhagyható)


A szalonnaszeleteket félbevágjuk, mindegyikbe egy kimagozott datolyát tekerünk, és grillen megsütjük. Ha szükséges, közben 1-2 csepp olívaolajat csepegtethetünk rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése