2016. okt. 20.

VARGÁNYÁS - SPENÓTOS TORTIGLIONI

A szombat nálunk tésztanap. Ilyenkor igyekszem változatos tésztaszószokat készíteni, és szívesen variálom a különböző, különleges formájú tésztákat is. Az egyik kedvencünk a tortiglioni, amihez remekül passzol a vargányás-spenótos-krémes szósz. Legnagyobb sajnálatomra valójában felnőttként sem sikerült megszeretnem a spenótot. Pedig igyekeztem, mert Popeye kedvencével egyszerűen lehetne változatossá és színessé tenni az ételeket. A gyereknek is szeretnék jó példát mutatni, de hát ezen a spenót-témán valahogy nem sikerült felülkerekednem. Aztán tavaly a tavaszi szabadságunkat Villányban és környékén töltöttük. A Bock Pincészet Óbor éttermében köretnek kóstoltam parajt, amiről igazából fel sem ismertem, hogy az. Fokhagymával és a gombával keverték, amivel egészen megváltoztatták a spenót jellegét úgy, hogy az még nekem is elnyerte a tetszésemet, ez adta később az ötletet a most következő tésztaszószhoz. Az étterem egyébként szuper, a sok finomságból elég nehéz választani, pláne, ha a  jó borok mellé kezdésnek a "hideg libamáj kis piros lábasban" már eleve adott...


A lényeg, kedves spenótellenzők, javaslom, próbáljátok ki ezt a tésztaszószt, mert van rá esély, hogy megszeretitek, még ha csak ilyen verzióban is (megjelent: Kifőztük - október, háttér: Fotóhátterek)...


Hozzávalók 2 személyre
2 teáskanál vaj
kevés olívaolaj
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
15 dkg vargánya
12 dkg friss, zsenge bébispenót
pár csepp frissen facsart citromlé
2 dl főzőtejszín
1 evőkanál reszelt pecorino
2 evőkanál reszelt parmezán
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
22 dkg tortiglioni (durumtészta)

a tálaláshoz:
fekete Hawaii só
kevés reszelt sajt


A vajat az olívaolajjal serpenyőben felforrósítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a feldarabolt gombát. A spenótot megmossuk és lecsepegtetjük, majd ezt is a serpenyőbe tesszük. Ízesítjük sóval, borssal és citromlével. A tésztát a csomagoláson lévő útmutatás alapján forró, sós vízben roppanósra (al dente) főzzük, leszűrjük, keveset félreteszünk a főzővízből.

Amikor a spenótlevelek összeestek, ráöntjük a tejszínt, és belekeverjük a sajtokat is. A félretett főzővízzel hígítjuk. Tálaláskor a szószt a tésztára halmozzuk. Az ételt fekete sóval, reszelt sajttal díszítjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése