2016. nov. 27.

GESZTENYÉS-GOMBÁS RIZOTTÓ

A hűvösebb idő beköszöntével tartalmasabb, fűszeresebb ételekre vágyunk. Nálunk ilyenkor gyakrabban kerülnek elő olyan alapanyagok, mint a vörös húsok (bár a jelentős vastartalmuk miatt többször kellene fogyasztanunk és egyébként a következő rizottóban sincs...), a zöldségek közül a gomba, a zsálya vagy éppen a gesztenye. Egy rizottó (megjelent a Kifőztük novemberi számában, gesztenye a Maronitól) remek formát tud adni ezeknek az őszi hozzávalóknak és egy pohár jófajta vörösborral egy ilyen étel remekül átmelenget egy barátságtalan novemberi estén. A héten vidéken voltam a munkámból kifolyólag, így péntekre teljesen leeresztettem. De már annyira ettem volna egy jó rizottót, hogy nem volt semmi, ami megakadályozhatott volna a megfőzésében. Szerencse, hogy nem kell órákig pepecselni vele, így hétköznapi vacsorának is beleférhet...


Hozzávalók 4 személyre
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
30 dkg rizottórizs (pl. arborio)
1 dl száraz rozé
1 l húsleves
5 dkg reszelt parmezán
12 dkg füstölt szalonna apró kockákra vágva
15 dkg vargánya durvára aprítva
10 dkg hámozott, sült gesztenye elmorzsolva (Maroni)
1 csipet tengeri só
frissen őrölt tarka bors
kevés olívaolaj
4-5 friss zsályalevél


A kétféle hagymát finomra vágjuk, és 3 dkg vajon megdinszteljük. A rizst jól átforgatjuk benne, majd ráöntjük a rozét, és 2-3 percig sisteregni hagyjuk, amíg az alkohol el nem párolog. Állandó keverés mellett, folyamatosan adagoljuk hozzá a húslevest, amíg a rizs meg nem puhul (ez kb. 1/2 óra). Az utolsó adag levest nem főzzük el teljesen, kicsit „szaftosra” hagyjuk az ételt.

Közben a szalonnát serpenyőben, kevés olajon pirítani kezdjük, majd hozzáadjuk a gombát és a gesztenyét is. Fűszerezzük a sóval (óvatosan, mert a szalonna is sós), borssal és aprított zsályával. Amikor a rizs „al dentére” puhult, beleszórjuk a sajtot, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a gesztenyés ragut, és pár perc alatt készre főzzük, majd a maradék vajkockát is belevegyítjük. Lefedve 5 percet pihentetjük, majd tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése