2016. jan. 24.

FÜSTÖS - TORMÁS MAKRÉLAKRÉM

Igazi mártogatós és szendvicskrém rajongók vagyunk mindannyian. Lehet az olívabogyózöldség- és sajtkrém, hús rilette, hal vagy májas paté, szó szerint mindenevők vagyunk. Tehát van élet a majonézes tonhalkrémen túl, amit persze nagyon szeretünk, de kísérletezni is kell néha! Pláne ha tonhal épp nincs a kamrában, plusz a héten vettem már egy zacskó trikolor quinoát, amire a heti "zsebpénzem" többszörösét sikerült elköltenem :) Egyértelmű, hogy felesleges tonhal vásárlásba biztosan nem kezdek, ellenben olajos makrélából bespejzoltam kissé, így nem volt kérdés, ez lett a kiindulási alap.

Füstös - tormás makrélakrém

A halkrémek esetében általánosságban igaz, hogy a citrusok, friss zöldfűszerek és a különféle hagymák remekül illenek a hal ízéhez és még kellemesebbé teszik azt. Én most a füstösebb íz érdekében az édes pirospaprikából és a sóból is füstöltet használtam, de hagyományos alapanyagból is ízletes a végeredmény. Ha van lehetőségünk, mégis mindenképp szerezzünk be füstölt fűszert, mert az étel valóban aromásabb lesz, érdemes kipróbálni!

Füstös - tormás makrélakrém

Ebből a makrélakrémből remek kis vacsora lett, de "munkábacipelős" szendvicsebédnek is megéri elkészíteni. Egy pár salátalevél és csíra jól kiegészíti és tartalmasabbá is teszi.

Füstös - tormás makrélakrém

Hozzávalók:
20 dkg olajos makréla (konzerv)
3 teáskanál reszelt torma (csemege)
7 dkg natúr krémsajt (laktózmentes)
1 mokkáskanál darált édes pirospaprika (füstölt)
tengeri só (füstölt)
frissen őrölt tarka bors
néhány gerezd citrom


Az olajos makrélát lecsepegtetjük és a citrom kivételével az összes hozzávalóval együtt aprítógépbe tesszük és elkrémesítjük. Lefedve hűtőben tároljuk. Tálaláskor magvas kenyérrel és citromgerezddel kínáljuk.

Füstös - tormás makrélakrém

2016. jan. 17.

JÓGA SZELET

Vagyis egy zabpelyhes-csokoládés-datolyás szeletről beszélünk.... amiben persze van még sok más finomság is. Ezeket a laktató energia falatkákat könnyen magunkkal vihetjük munkába, iskolába vagy akár kirándulásra. Szuper jó uzsonna is lehet belőlük, különösen, ha még odébb van a vacsora, például az esti torna miatt. Az utóbbi időben pontosan ezzel a problémával szembesültem, mivel egy ideje ismét rendszeresen járok jógázni. - Egyelőre kitartok, bár néha másnap nem tudom megemelni a karomat és még a levegővétel is fáj :) 

Zabpelyhes-csokoládés-datolyás energiaszelet

Sportolás előtt legalább 2 órával már nem javasolt az evés, nem véletlenül, de nekem már az esti órakezdéskor kopog a szemem az éhségtől. És nem vicces ugye, ha az egész terem a mi gyomorkorgásunkat hallgatja... Viszont egy délutáni jóga szelettel gond nélkül bírom a késői vacsoráig. A klasszikus müzliszelettől azért más az állaga, sokkal szaftosabb és ragacsosabb, szerintem laktatóbb is...

Zabpelyhes-csokoládés-datolyás energiaszelet

Hozzávalók 10 szelethez:
1 kisebb érett banán, villával szétnyomkodva
1/2 dl natúr joghurt (laktózmentes)
1 tojás, enyhén felverve
2,5 dkg datolyaszirup
1 (bio)narancs reszelt héja
1/2 dl frissen facsart narancslé
5 dkg aszalt datolya, apróra darabolva
2,5 dkg darált mandula
5 dkg liszt
1/2 teáskanál sütőpor
12,5 dkg zabpehely
2 dkg dió, durvára vágva
5 dkg magas kakaótartalmú csokoládé, apróra vágva


Egy tálban elturmixoljuk a szétnyomkodott banánt a joghurttal, tojással és a datolyasziruppal. Hozzáadjuk a narancshéjat és levet is.

Egy másik tálban összekeverjük a datolyát, a lisztet, a sütőport és a zabpelyhet. Ezeket a szárazanyagokat hozzádolgozzuk a banános keverékhez és végül beleszórjuk a diót és a csokoládét is. Egy kb 15 x 20 cm-es kis sütőtálat vagy tepsit sütőpapírral bélelünk ki és a tésztát elegyengetjük benne. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. 10 szelet lesz belőle.

Zabpelyhes-csokoládés-datolyás energiaszelet

2016. jan. 11.

MEDITERRÁN TÖLTÖTT CUKKINI

Épp január 9-én volt 3 éve, hogy megszületett a blog első bejegyzése. (Ééés dobpergés:) Bizony, hihetetlen, de így van! Az évek során annyi de annyi minden jó történt, amit ennek az oldalnak és ezáltal a hobbimnak köszönhetek! Mivel az elkészítendő és kipróbálandó ételek listája már-már a végtelenbe tart, megvannak a hosszútávú tervek. Köszönöm, hogy itt vagytok és remélem, hogy sokan velem tartotok majd a jövőben is! És bár tortával - vagy legalábbis valamiféle édességgel - illett volna készülni, most ez mégis elmarad és egy könnyedebb főételellel ünneplünk. A recept a Kifőztük magazin januári számában is olvasható...

Mediterrán töltött cukkini

Hozzávalók 3 db-hoz
3 gömbcukkini
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5-6 aszalt paradicsom
5-6 olajos szardínia
friss bazsalikomlevél
kevés tengeri só
őrölt tarka bors
1/2 citrom finomra reszelt héja
pár csepp friss citromlé
10 dkg feta (laktózmentes)
1 evőkanál tejszín (laktózmentes)
1 evőkanál reszelt parmezán
1 evőkanál dióbél
olívaolaj

a tálaláshoz:
kuszkusz (elhagyható)


A cukkinik tetejét levágjuk, és kiskanállal kikaparjuk a belsejüket (a héjon kb. 1/2 cm-es húsréteget hagyva). A megtisztított hagymákat apróra vágjuk, és dinsztelni kezdjük az olajon. A kikapart cukkinit is összevágjuk, és a hagymához adjuk. Az aszalt paradicsomot és a szardíniát finomra aprítjuk, ezt is hozzákeverjük. Fűszerezzük, ízesítjük a citromhéjjal és -lével. Végül a fetát, a tejszínt és a parmezánt is beledolgozzuk.

A cukkinikelyhekbe töltjük a masszát, a tetejüket durvára vágott dióbéllel hintjük meg, az oldalukat hústűvel megszurkáljuk. Sütőtálba rakosgatjuk, melléjük tesszük a levágott tetőket is, és az egészet meglocsoljuk kevés olajjal. Fóliával lefedve, 180 fokon kb. 45 perc alatt puhára sütjük, majd fólia nélkül 200 fokon tovább grillezzük, amíg meg nem pirul a tetejük. Kuszkusszal tálalhatjuk.

Mediterrán töltött cukkini

2016. jan. 2.

HÁROMHAGYMÁS BABLEVES

Nem szeretek fogadalmat tenni, mert ismerem magam annyira, hogy tudom, nem tartanám be, inkább csak terveket szőni... Ilyenkor szilveszter környékén szívesen gondolom át az óévben történteket és igyekszem optimistán a jövőbe tekinteni. Remélem, hogy az új év sok élménnyel teli napot tartogat majd Mindannyiunk számára!

"Hiszek benne, hogy úgy fogom szemlélni ezt az új évet, mintha a következő 365 nap most peregne le először a szemem előtt - meglepetéssel és csodával fogom nézni a körülöttem lévőket, örömmel fedezve fel, hogy mellettem vannak, s megosztozunk a szeretet nevű valamin, amiről ugyan sokat beszélünk, de kevésbé értjük." (Paulo Coelho)

Háromhagymás bableves

Én személy szerint 2016-ot nagyon izgalmas évnek remélem és bízom benne, hogy több vágyamat, elképzelésemet is megvalósíthatom majd. Várom az idei kirándulásokat, utazásokat és friss élményeket, amiket az új év tartogathat. És a konyhai kísérletezéseket is persze: nem sütöttem még vadhúst, nem csináltam igazi macaront és házi sajtot sem... bár ez jelenleg sajnos hátrébb csúszott a listán... esetleg laktózmentes verzióban... Mindenesetre, biztos ami biztos, a hagyományokat követve együnk sok lencsét és babot! Ehhez hoztam egy leves ötletet, ami az idei első Kifőztükben jelent meg...

Háromhagymás bableves

Hozzávalók:
3 közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 kicsi póréhagyma
12 dkg füstölt, húsos szalonna apróra vágva
3 sárgarépa
30 dkg fejtett tarkabab (fagyasztott)
1,5 liter húsleves
3 evőkanál olívaolaj
tengeri só
1 friss rozmaringág
frissen őrölt tarka bors


A zöldségeket megtisztítjuk. A vörös- és fokhagymát apróra vágjuk, a pórét vékonyan felszeleteljük, és a szalonnával együtt az egészet dinsztelni kezdjük az olajon. Hozzáadjuk a felkarikázott répát és a leöblített, lecsepegtetett babot. Ráöntünk 1 l húslevest, majd sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt teljesen puhára főzzük. A zöldségekből 2 merőkanálnyit kimerünk, összeturmixoljuk, majd visszaöntjük a levesbe – ezzel sűrítjük valamelyest. A rozmaringot is beletesszük, a maradék húslevest is hozzáadjuk, és az egészet összeforraljuk.

Háromhagymás bableves