2016. márc. 24.

SZEZÁMOS CSOKOLÁDÉTORTA

Március elején elutaztunk, végre szabadságoltuk magunkat a Föld - szó szerint - túlsó oldalára, majd ropogósra sülve és némi gyomorbántalmak kíséretében tértünk vissza a régi kerékvágásba. Pontosabban tértünk vissza volna, mivel Mimi, aki kimaradt ebből a kirándulásból, egy nap óvodai jelenés után sikeresen benyelt egy vírust. Az utazás természetesen a mellékhatásokkal együtt is megérte, de hogy a gyerek március közepén dőljön ki, méghozzá ennyire, az felfoghatatlan. Ezek után nem meglepetés, hogy az ünnepi készülődés teljesen elmaradt, se tavaszi nagytakarítás, se tojásfestés, de még csak főzés sem jöhetett szóba. A Nagyimra persze mindig számíthatok, így lesz húsvéti sonka, tojás és süti is. Én a diétát a ma estével hivatalosan is befejeztem, talán vasárnapra már Mimi is elhagyhatja és teljes gőzerővel vethetjük magunkat a finomságok közé... mondom remélhetőleg... Addig is itt egy csokitorta ami Kifőztük magazin szülinapi, márciusi számában jelent meg, és amiről a "főtt krumpli-párolt rizs" időszak alatt csak ábrándozunk... Na, de a vasárnapi sonkáig már csak hármat kell aludni! Mindenkinek pihengetős, napsütéses ünnepi hétvégét kívánunk!


Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformához:
11 dkg csokoládé (70%-os kakaótartalmú)
1 dl tahini (szezámpaszta)
9 dkg puha vaj (laktózmentes)
20 dkg nádcukor
2 tojás
1 narancs finomra reszelt héja (lehetőleg bio)
1 csipet tengeri só
10 dkg liszt

Formához
kevés vaj

Tálaláshoz
cukrozatlan kakaópor
vaníliafagyi vagy tejszínhab

A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, hozzákeverjük a tahinit, és félretesszük kicsit hűlni. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat, a narancshéjat, a sót, végül fokozatosan adagolva a lisztet. A langyos csokoládés keveréket is beledolgozzuk, majd a vajjal kikent és sütőpapírral bélelt formába kanalazzuk. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük a tortát. Pár percig a formában pihentetjük, majd óvatosan rácsra tesszük. Kakaóporral meghintve, langyosan tálaljuk, tejszínhabot vagy fagylaltot kínálunk hozzá.