2016. júl. 3.

NARANCSOS - FÜGELEKVÁROS CROSTATA

Városlakók vagyunk. Pontosabban városlakókká váltunk, sok évvel ezelőtt. A fővárosba költözés fiatalon logikus választásnak tűnt. A pozitívumokat persze mindig könnyű megszokni, a hátrányokkal pedig egyszerűen kompromisszumot kell kötni. Számomra a legnehezebb a kert elvesztése volt. Mára már abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy városi emberként mégis a zöldben élhetünk, élvezhetjük a teraszt és a kertet. Nincs is jobb, mint a szabadban vacsorázni és elücsörögni, beszélgetni kicsit esténként. Vagy éppen reggelizni... Az olaszok tudják jól, mi is kell egy jó reggelihez! Ízletes forró kávé, frissen facsart gyümölcslé és egy ellenállhatatlan crostata. Vagyis egy rácsos pite, lekvárral töltve. Az én crostatamba (Kifőztük - június)a fügelekvár egy kis plusz citrusos beütést is kapott, így igazán izgalmas, mediterrán ízvilágú pite kerekedett ki az egész projektből. Ebből vittem ki egy szelettel a balkonra a cappuccinom és a reggeli madárcsicsergés mellé...


Hozzávalók
25 dkg liszt
8 dkg kristálycukor
15 dkg vaj
1 tojás enyhén felverve
1/2 teáskanál vaníliakivonat
1 (bio)narancs finomra reszelt héja
1-2 evőkanál tej
35 dkg fügelekvár
a tetejére:
porcukor


A lisztet elkeverjük a cukorral, majd a vajjal morzsás állagúra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást, a vaníliát, a narancshéjat és a tejet. Amint a tészta összeállt, 1/3-2/3 arányban szétosztjuk, 2 gombócot formázunk, kissé ellapítjuk, és fóliába csomagolva legalább 1/2 órára hűtőbe tesszük.

A nagyobb darabot lisztezett felületen kinyújtjuk, 23 cm-es piteformába simítjuk (fontos, hogy a pitének pereme is legyen), majd elkenjük rajta a lekvárt. A másik tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, ezzel díszítjük a pite tetejét. A lelógó széleket felhajtjuk, és kissé lenyomkodjuk. 180 fokon 30-35 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.


A piteformát keressétek a Berghoffnál:
http://edeny.hu/termek/187/berghoff-geminis-kerek-sutotal-28-5-cm

2016. júl. 2.

EREDEI GOMBÁS RISOTTO MÉZES SÜLT KACSAMELLEL


A risotto az egyik nagy kedvencem. Bár kicsit kell őrizni a lábast, de azért az a fél óra nem a világ vége. Ezer féleképpen variálható, nagyon-nagyon finom, és különösebben elrontani sem lehet. Bár valóban frissen a legjobb, de engem másnap sem lehet eltéríteni tőle, ha mégis maradna belőle. Most üveges, vegyes erdei gombát használtam hozzá, de friss vagy szárított gombával is készíthető, és úgy még talán finomabb is. Na és mit is mondhatnék a kacsáról? Csak annyit, hogy a mézes sült kacsamell a legjobb dolog, amivel megkoronázhatjuk a gombás risottónkat... ( Megjelent: Kifőztük június)


Hozzávalók 4 főre:
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
30 dkg risottorizs (nálam arborio)
1 dl száraz fehérbor
1 l húsleves
5 dkg reszelt parmezán
15 dkg üveges erdei gomba (sárga rókagomba, vargánya, shiitake)
4 bőrös kacsamell (egyenként kb. 20 dkg-osak)
1 csokor friss, citromillatú kakukkfű
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
kevés olívaolaj
2 teáskanál akácméz
 

A kétféle hagymát finomra vágjuk, és 3 dkg vajon dinszteljük. A rizst jól elkeverjük benne, majd ráöntjük a bort, és 2-3 percig sisteregni hagyjuk, amíg az alkohol elpárolog. Állandó keverés mellett, folyamatosan adagoljuk hozzá a húslevest, amíg a rizs meg nem puhul (ez kb. 1/2 óra). Az utolsó adag levest nem főzzük el teljesen, kicsit „szaftosra” hagyjuk az ételt. A gombát lecsepegtetjük, a rizshez adjuk, beleszórjuk a sajtot, sózzuk, borsozzuk. Pár perc alatt készre főzzük, majd a maradék vajkockát is a rizottóhoz vegyítjük. Lefedve 5 percet pihentetjük.

A rizs főzési idejének harmadánál-felénél kezdjük elkészíteni a húst. A kacsamellek bőrös felét éles késsel bevagdossuk, majd mindkét oldalukat bedörzsöljük sóval, borssal, olajjal, és bőrükkel lefelé sütőben is használható, forró serpenyőbe tesszük. Rászórjuk a kakukkfüvet, és kb. 4 percet sütjük. Megfordítjuk, és a másik oldalukat is hirtelen megpirítjuk, közben a felülre került, megpirult kacsabőrön elkenjük a mézet. A húsokat a serpenyővel együtt, bőrrel ismét lefelé fordítva 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és további 10 percet sütjük. Megfordítjuk, és a bőrös felükkel felfelé még 10 percet pirítjuk. Amint elkészült, félretesszük pihenni.

Tálaláskor a húst vékonyan felszeleteljük, a rizottóra halmozzuk, majd meglocsoljuk a pecsenyelével.