2016. okt. 31.

KARDAMOMOS - CSOKOLÁDÉS KEKSZ

Szeptember óta nem hoztam édességet, akkor is csak a Segítsüti kekszcsomagról írtam. A dobozba került kekszek közül kettőt a korábban már itt a blogon is megtalálható receptek alapján sütöttem, bár a shortbread kicsit extrább ízesítést kapott. A két "új" keksz közül most a kardamomos-csokis keksz receptjét mutatom meg. Ennek apropója egyrészt, hogy a legfrissebb novemberi Kifőztükben most jelent meg, másrészt a segítsütis nyertesem a héten vette át a csomagját, így itt volt az ideje, hogy ide is felkerüljön. Egy tündéri hölgyhöz és családjához kerültek a kekszek, akiknek ezúton is köszönöm, hogy csatlakoztak a kezdeményezéshez, és felajánlásukkal segítették gyűjtésünket a koraszülöttek támogatására. A keksz hozzávalói közül egyébként jó néhány a Bijó Szakáruházból származik. Érdemes felkeresni az oldalukat, mert a reform- és bioélelmiszerek széles választéka megtalálható és beszerezhető boltjukban és a webáruházukban is. A kardamom különben egy igazi szuperfűszer. Egészségre gyakorolt hatása jelentős, leginkább szívizomerősítő és gyulladáscsökkentő, de szinte felsorolhatatlan mennyi minden másra is pozitívan hat. Én zöld kardamom párti vagyok, ezt használtam az Eton mess-nél is. Szerintem egész kardamomot érdemes venni, és mindig csak annyit őrölni, amennyire épp szükségünk van. Jól lezárt üvegben a  zöld kardamomtokok korlátlan ideig megőrzik aromájukat...


Hozzávalók 30 db-hoz
12,5 dkg puha vaj
17 dkg nádcukor
1 tojás
1 csipet tengeri só
5 szem zöld kardamom
25 dkg liszt
8 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)


A vajat elkeverjük a nádcukorral és a tojással. A kardamom magjait kivesszük a terméstokból, és mozsárban finomra törjük. A vajas masszához adjuk a porított kardamomot, a sót, beledolgozzuk a lisztet és az aprított csokoládét. A masszából diónyi gömböket formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Mindet 7 cm-es körré lapítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.


2016. okt. 20.

VARGÁNYÁS - SPENÓTOS TORTIGLIONI

A szombat nálunk tésztanap. Ilyenkor igyekszem változatos tésztaszószokat készíteni, és szívesen variálom a különböző, különleges formájú tésztákat is. Az egyik kedvencünk a tortiglioni, amihez remekül passzol a vargányás-spenótos-krémes szósz. Legnagyobb sajnálatomra valójában felnőttként sem sikerült megszeretnem a spenótot. Pedig igyekeztem, mert Popeye kedvencével egyszerűen lehetne változatossá és színessé tenni az ételeket. A gyereknek is szeretnék jó példát mutatni, de hát ezen a spenót-témán valahogy nem sikerült felülkerekednem. Aztán tavaly a tavaszi szabadságunkat Villányban és környékén töltöttük. A Bock Pincészet Óbor éttermében köretnek kóstoltam parajt, amiről igazából fel sem ismertem, hogy az. Fokhagymával és a gombával keverték, amivel egészen megváltoztatták a spenót jellegét úgy, hogy az még nekem is elnyerte a tetszésemet, ez adta később az ötletet a most következő tésztaszószhoz. Az étterem egyébként szuper, a sok finomságból elég nehéz választani, pláne, ha a  jó borok mellé kezdésnek a "hideg libamáj kis piros lábasban" már eleve adott...


A lényeg, kedves spenótellenzők, javaslom, próbáljátok ki ezt a tésztaszószt, mert van rá esély, hogy megszeretitek, még ha csak ilyen verzióban is (megjelent: Kifőztük - október, háttér: Fotóhátterek)...


Hozzávalók 2 személyre
2 teáskanál vaj
kevés olívaolaj
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
15 dkg vargánya
12 dkg friss, zsenge bébispenót
pár csepp frissen facsart citromlé
2 dl főzőtejszín
1 evőkanál reszelt pecorino
2 evőkanál reszelt parmezán
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
22 dkg tortiglioni (durumtészta)

a tálaláshoz:
fekete Hawaii só
kevés reszelt sajt


A vajat az olívaolajjal serpenyőben felforrósítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a feldarabolt gombát. A spenótot megmossuk és lecsepegtetjük, majd ezt is a serpenyőbe tesszük. Ízesítjük sóval, borssal és citromlével. A tésztát a csomagoláson lévő útmutatás alapján forró, sós vízben roppanósra (al dente) főzzük, leszűrjük, keveset félreteszünk a főzővízből.

Amikor a spenótlevelek összeestek, ráöntjük a tejszínt, és belekeverjük a sajtokat is. A félretett főzővízzel hígítjuk. Tálaláskor a szószt a tésztára halmozzuk. Az ételt fekete sóval, reszelt sajttal díszítjük.


2016. okt. 18.

PARADICSOMOS PADLIZSÁNCURRY

Az idei őszbúcsúztató piknikeket és kisebb kirándulásokat már többször megismételtük, mert mindig visszatért a langyos, őszi idő, de az elmúlt hétvégén tényleg eljött az erre az évre tervezett utolsó utáni "kötetlen" kirándulásunk. Bár, ha úgy vesszük, hogy Márton-nap még előttünk áll... Nyakunkba vettük az országot és északra indultunk, Eger-Lillafüred-Miskolctapolca háromszöget jártuk be. Nem csupán a gyereknek volt igazi kaland, de a vadregényes tájak, a gazdag őszi színekben pompázó természet bárkit levesz a lábáról. A térséget meglátogatni fantasztikus gasztroélmény is egyben, az éttermek, bisztrók étlapja bővelkedik finomságokban, halakban, vadakban...

A hétvégi tartalmas, húsos, magyaros habzsidőzsi után egyszerűen zöldségre vágytunk, amilyen például egy keleti fűszerezésű curry. Egy ideje taktikát váltottam, a hétvégén kicsit előredolgozom, és nem csupán a hétfő-keddi ebédünket dobozolom be, de készítek egy nagyobb adag, leginkább valamilyen szaftos ételt, amihez a hét közepén csak friss köretet kell összedobni. Az ilyen curry-k jól tárolhatók dobozban, a hűtőben remekül elállnak néhány napig, nem áznak el és könnyen újramelegíthetők.  Vigyázat, a következő recepthez szükséges mennyiségből egy tetemes adag paradicsomos padlizsáncurry (megjelent Kifőztük - október) jön ki. A lassú főzés miatt ugyan időigényes, de miután feltettük, végül is már csak meg keverni olykor, komolyabb törődést nem igényel. A fűszereket most is Fűszerésztől szereztem be... 


Hozzávalók:
1 vöröshagyma finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma finomra aprítva
3-4 szál újhagyma zöldjével együtt, felkarikázva
kb. 4 evőkanál olívaolaj
3 közepes padlizsán
5-6 teáskanál Madras currypor
1 konzerv-paradicsompüré (7 dkg)
1 konzerv-daraboltparadicsom (40 dkg)

4 dl hús- vagy zöldségleves
a tálaláshoz:
párolt rizs
naan kenyér


Fedeles, lehetőleg vastag falú edényben felforrósítjuk az olívaolajat, majd kis lángon megfonnyasztjuk rajta a háromféle hagymát. Közben a padlizsánt 1-2 cm-es kockákra vágjuk, és a hagymához adjuk. Gyakori kevergetés mellett kb. 45 percig dinszteljük a zöldségeket. Ízesítjük sóval és curryporral, majd hozzáöntjük a sűrített és darabolt paradicsomot is. Felengedjük az ételt a levessel, és további 3/4 órán át lefedve főzzük, olykor megkeverjük. A padlizsáncurryt krémesre főzzük, és ha szükséges, sózzuk. Párolt rizzsel és naan kenyérrel tálaljuk.


Háttér: Fotohatterek.hu

2016. okt. 8.

ARAB RÁNTOTT CSIRKEMELL

Az elmúlt két hétben egy kezemen meg tudom számolni, hány délutánt, estét töltöttem itthon. A szeptemberben beindult gépezet nem állt le, csak pörgött tovább: szülői értekezlet, védőnői státuszvizsgálat, oltás - már nem nekem :), az elmaradhatatlan őszi egészségügyi szűrések, munkahelyi sütizés, na jó, ez utóbbi azért nem volt annyira fárasztó... és folytathatnám a sort. Így aztán az óvodai - kivételesen szülőkkel együtt megszervezett - táncház már megoldhatatlan volt részünkről, különösen, hogy hétfő délelőtt 10 órakor rendezték a programot. Mimi persze sopánkodott, mert X apukája és Y anyukája persze ott volt, míg hozzá senki nem ment... Aztán jött a Népmese Napja... hát igen, ezzel lehetne szépíteni az elmaradt táncházat, ugyanis az óvó nénik kezdeményezésére néhány héten keresztül most a szülők olvashatnak a gyerekeknek mesét a délutáni alvás előtt... fél 1-kor. Nem mintha ez az időpont annyira ideális lenne, de a lányomnak, nem tudom hogy, de sikerült rábírnia az apját, hogy tegnap bemenjen mesét olvasni. Így aztán G, akiről tíz éve nem gondoltam volna, most egy egész csoport gyereknek olvasott... mesét! Nekem az utolsó pillanatban alakult úgy, hogy futva, de épp odaértem. Látni Mimi arcán azt az őszinte örömöt, mindent megért!


És akkor mit is főzzünk egy ilyen mozgalmas és izgalmas hét után? Legyen valami klasszikus, ami kicsit érdekes és laktató is, de nem kell órákig pancsolni vele: a sütőben sült arab fűszerezésű rántott hús pont ilyen (megjelent: Kifőztük - szeptember). Csak egy kis saláta kell mellé. A fűszerkeverék, amit a zsemlemorzsába kevertem, tulajdonképpen a Közel-Kelet népszerű ízesítője, a zaatar. Ha már úgy is készítünk zaatart a panírozáshoz, nyugodtan csinálhatunk nagyobb adagot belőle, és légmentesen záródó üvegben tárolhatjuk. Felhasználható kencékhez, salátákhoz, sült húsokhoz, focacciahoz...


Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet csirkemellfilé, vékonyra klpofolva
kevés tengeri só
kb. 5 evőkanál liszt
2 tojás
kb. 8 evőkanál zsemlemorzsa
kevés olívaolaj

a fűszerkeverékhez:
1 teáskanál tengeri só
1 teáskanál szumák
1 teáskanál szezámmag
1 teáskanál kakukkfű


A hússzeleteket kiklopfoljuk, finoman sózzuk, a tojást enyhén felverjük. A fűszerkeverék hozzávalóit a zsemlemorzsába vegyítjük. A húst először lisztbe, majd a tojásba, végül a fűszeres zsemlemorzsába forgatjuk. A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, olívaolajjal megkenjük mindkét oldalukat. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük, félidőben megfordítjuk. Friss salátával tálaljuk.


A háttér még mindig a Fotohatterek.hu-tól, a fűszerek pedig természetesen a Fűszerésztől.

2016. okt. 4.

SÜLTPAPRIKA - SALÁTA PIRÍTOTT FENYŐMAGGAL

Az ősz, immár hivatalosan is, teljes gőzzel beköszöntött. A hétvégén még csodás, meleg időben volt részünk, amit ki is használtunk és Neszmély környékén kirándultunk. A Hilltop Borászat éttermében ebédeltünk, ahol szlovák és magyar finomságok mellé Kamocsay Ákos friss Pinot Noir Rosé mustját kortyoltuk. A szüreti szezonban a borvidékeken kihagyhatatlan a frissen préselt szőlőlé és a murci, amit a boréttermekben is felszolgálnak. Mimit, közel fél liter friss must elfogyasztása után, már "el kellett tiltani" az újabb pohár szőlőlétől. A vibráló őszi színek, a kellemesen langyos idő, a rosé mustról nem elfelejtkezve, igazán feltöltik az ember testét-lelkét. Mondjuk ma reggel, mikor felkeltem és kinéztem a kertbe, mintha ez az energia egy pillanat alatt reppent volna el... Na ilyenkor kell bevetni egy színes, melengető ételt, mint például ezt a sültpaprikából készült salátát (megjelent Kifőztük  - szeptember). A fűszerekért köszönet a Fűszerésznek!

Hozzávalók:
2-2 piros és sárga kaliforniai paprika
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1/2 evőkanál balzsamecet
frissen őrölt tarka bors
kis csokor citromillatú kakukkfű

a tálaláshoz:
1 marék fenyőmag


A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, majd 1-1,5 cm-es csíkokra vágjuk. A fokhagymát felszeleteljük. A zöldségeket a többi hozzávalóval elkeverjük, és egy alufóliával kibélelt tepsin eloszlatjuk. 160 fokra előmelegített sütőben 1-1,5 óra alatt megsütjük, közben többször átkeverjük. A fenyőmagot száraz serpenyőben átpirítjuk és tálalás előtt a salátára szórjuk.