2016. dec. 29.

SAJTOS - SNIDLINGES POGÁCSA

A karácsonyi cukor-kóma után felüdülés egy kis sós rágcsa végre. Nagyon egyszerű, hiszen csak össze kell gyúrni a hozzávalókat, majd formázni, ami nem több, mint 10 perc és negyed óra alatt meg is sül. (Megjelent: Kifőztük - december) Szilveszteri vendégvárónak is nagyon aktuális, ebben az esetben talán kisebbre érdemes szaggatni és rövidebb ideig sütni. A provolone sajt egészen különleges ízt ad ennek a pogácsának, de természetesen más, kevésbé karakteres sajttal is helyettesíthetjük, ami épp kéznél van. Mindenkinek nagyon jó ünneplést és boldog, sikeres új évet kívánok!


Hozzávalók 10 db-hoz
22 dkg liszt
1/2 teáskanál tengeri só
frissen őrölt tarka bors
2 teáskanál sütőpor
5 dkg vaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 csokor snidling apróra vágva
5 dkg provolone sajt finomra reszelve
kb. 1 dl tej
a kenéshez:
tej


Az első 4 hozzávalót elkeverjük, majd morzsásra dolgozzuk a vajjal. Hozzágyúrjuk a többi alapanyagot is. A tésztát 1,5 cm vastagra nyújtjuk, és kb. 6 cm átmérőjű kiszúróval 10 pogácsát szaggatunk belőle. A tetejüket megkenjük kevés tejjel, majd sütőpapírral bélelt tepsin, 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Frissen, langyosan a legfinomabb.


Fotóháttér:

2016. dec. 22.

MOGYORÓS, ASZALT FÜGÉS TORTA NARANCSOS CUKORMÁZZAL

Minden évben karácsony környékén megírom, hogy nálunk "hibrid", azaz angol-magyar, karácsonyi menü van érvényben. Ennek éveken keresztül része volt a klasszikus angol karácsonyi torta is, de mivel a súlya díszítéssel együtt (marcipán+icing) kb. 4 kg-ra rúgott, így tavaly ezt leváltandó próbáltam kitalálni egy olyan gyümölcstortát, ami kellően tömény, ugyanakkor súlya töredéke a megszokottnak. Így született meg ez a mogyorós, aszalt fügés sütemény (megjelent: Kifőztük - december), ami idén is az ételsor része, és ami most leginkább a Bijo termékeivel készült. Nagyon kellemes, szaftos sütemény, tele ízekkel és még elkészíteni is egyszerű. Ezzel a sütivel szeretnék nagyon békés, boldog ünnepet kívánni minden kedves Olvasómnak!


Hozzávalók 18 cm-es, kapcsos tortaformához
2 tojás
1 vaníliarúd kikapart magjai
5 dkg finomítatlan nádcukor
1,2 dl olaj
1 (bio)narancs reszelt héja
8 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 csipet tengeri só
3 evőkanál görög joghurt
8 dkg pörkölt mogyoró
18 dkg puha aszalt füge

a mázhoz:
15 dkg porcukor
kevés frissen facsart, szűrt narancslé

a forma kenéséhez:
vaj

a díszítéshez:
narancshéj (elhagyható)

A tojást a vaníliával és a nádcukorral habosra keverjük. Belevegyítjük az olajat, a narancshéjat, majd beledolgozzuk a lisztet, a sütőport és a sót, végül a joghurtot is. Késes aprítóban megdaráljuk előbb a mogyorót, majd a fügét, és mindkettőt a masszához adjuk. A tortaformát kivajazzuk, az alját sütőpapírral kibéleljük, és beleöntjük a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) Rácson kihűtjük.

A mázhoz az átszitált porcukrot elkeverjük a narancslével, és meglocsoljuk vele a tortát. Narancshéjjal díszíthetjük.

2016. dec. 18.

FORRÓ CSOKOLÁDÉ FELNŐTTEKNEK

A múltkor az ünnepi sütés-főzésről beszélgettünk az irodában, pontosabban, hogy ki mit készít karácsonyra. A többiek kisebb sokkot kaptak, mikor felsoroltam az ünnepi menüt, és hogy hányféle kekszet, süteményt sütök. (Mindenki kívánságát teljesíteni kell... ez van :) Nem csodálom, mivel az egész december nálunk a készülődésről szól. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a "karácsonyra hangolódás" közepette néha meg kell állni, mert az ünnep nem(csak) az ételekről vagy a tökéletes nagytakarításról szól, inkább az együtt töltött időről! Ezért ne őrüljünk meg a végső hajrában, hanem kortyoljunk el egy jó kis brandy-s forró csokoládét (megjelent: Kifőztük - december)...


Hozzávalók 2 személyre
4 dl tej
1 dl habtejszín
1 vaníliarúd
1/3 tonkabab
7 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú) apróra vágva
2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
2 teáskanál nádcukor
2 evőkanál brandy

a tetejére:
tejszínhab
cukrozatlan kakaópor


Kisebb lábosban felforrósítjuk – de nem forraljuk fel – a tejet és a tejszínt. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait a hüvellyel együtt, és belereszeljük a tonkababot is. A forró keveréket félrehúzzuk a tűzről, és 10 percet állni hagyjuk. Leszűrjük, visszatesszük a tűzre, elvegyítjük benne a csokoládét, a kakaóport és a cukrot. Ismét felforrósítjuk, majd hozzáöntjük a brandyt, és kézi habverővel simára keverjük az italt. Poharakba töltjük, a tetejüket tejszínhabbal, kakaóporral díszítjük. Azonnal tálaljuk.

Édesszájúak ízesíthetik több cukorral.


Fotóháttér: