2017. jan. 20.

MTABAL

Több, mint 10 évvel ezelőtt, Jordániában kóstoltam először arab ételt. Bár ez az utazás egy kisebb mérgezéssel és kórházzal végződött (csúnya történet...), mégis beleszerettem a konyhájukba. Azóta többször is volt szerencsém a Közel-Keleten megfordulni, és az a helyzet, hogy páratlan ízvilág, megunhatatlan ételek és az alapanyagok, fűszerek végeláthatatlan sora jellemzi. Eleinte, pont ezért is, kicsit bátortalanul fogtam neki ezeknek a fogásoknak itthon. Meg voltam győződve róla, hogy úgy sem sikerül reprodukálni az ízeket. Ma már viszont sok kedvencünket el tudom készíteni, és szerencsére fűszerek és hozzávalók hada áll itthon is rendelkezésre. Például a tahini nálunk alap a kamraszekrényben, mivel rengeteg ételbe, mártogatósba illik. A felbontott üveg sokáig eltartható a hűtőszekrényben és hosszú ideig kitart, mivel csak pár evőkanálnyi kell ízesítésként. A közel-keleti gasztronómia egyik alapját képezi a mártogatósokból, tunkikból, krémekből álló válogatás, vagyis a "mezze" tál. Ennek egyik szinte állandó szereplője a füstös padlizsánkrém, a mtabal (megjelent Kifőztük - január). A krém elég karakteres, van textúrája, mivel csak villát használunk a krémesítéshez, és minden falatban ott roppan egy apró gránátalmamag...


Hozzávalók:
2 nagyobb padlizsán
kevés tengeri só
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál tahini (szezámpaszta)
1/2 (bio)citrom frissen facsart leve
kb. 3 evőkanál görög joghurt
a tálaláshoz:
kevés olívaolaj
1 gránátalma
arab kenyér vagy pita


A padlizsánt megmossuk, szárazra töröljük, és a tűzhely nyílt lángja fölött barnára pörköljük a héját. 200 fokos sütőben addig grillezzük – kb. 30 percig –, amíg össze nem esik. A belsejüket kikaparjuk, és szűrőben hagyjuk lecsepegni. Ezután villával összetörjük, sózzuk, és ízesítjük a préselt fokhagymával, a tahinivel, a citromlével és a joghurttal. Tálba öntjük, és fóliával lefedve hűtőbe tesszük. Tálaláskor olívaolajjal meglocsoljuk, és friss gránátalmamagokkal díszítjük. Arab kenyeret vagy pitát kínálunk mellé.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése