2017. márc. 19.

ANGOL SAJTOS BURGONYAKRÉMLEVES

A visszaszámlálás elkezdődött, végre szabadságra megyünk, és megkezdjük a régen várt D-vitamin kúránkat. Addig is, amíg távol vagyunk, hoztam egy pofon egyszerű, de annál finomabb levest. Mivel ki kellett ennünk a hűtőt, így a maradék krumpliból és egy darab sajtból krémlevest készítettünk (megjelent a Kifőztük magazin márciusi számában is)...


Hozzávalók:
1 nagy vöröshagyma finomra aprítva
70 dkg burgonya kis kockára vágva (tisztítva mérve)
1 evőkanál vaj
2 evőkanál olívaolaj
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
1 kis csokor friss kakukkfű felaprítva
1 l hús- vagy zöldségleves
10 dkg cheddar sajt
1 dl tejszín


A vajon és olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a burgonyát. Fűszerezzük, és átpároljuk a zöldségeket. Felöntjük a húsleves felével, és puhára főzzük. Turmixoljuk, majd hígítjuk a maradék levessel. A sajtot finom lyukú reszelőn lereszeljük, és kisebb adagokban a levesbe olvasztjuk. Végül a tejszínnel krémesítjük, és azonnal tálaljuk.


2017. márc. 15.

FÜSTÖS, PULYKÁS CHILI CON CARNE

Egy igazi klasszikus érkezik most... a chili con carne! Gyerekkoromban imádtam Mexikót, faltam a maja és azték indiánokról szóló könyveket, később pedig a térség régészeti leleteit bemutató írásokat. Az egyik nagy vágyam volt, ebből következően, eljutni ebbe a csodás országba. Évekkel ezelőtt végre eljött ez a pillanat! Az ország fantasztikus tengerpartjai, az elképesztő természeti adottságai, a gazdag növény- és állatvilága, valamint az indián romterületek mellett felfedeztem a mexikói konyha sokszínűségét is. Szerencsére Mimi is szereti a mexikóit, így gyakran készül nálunk quesadilla, korianderes saláta vagy éppen chili con carne. Ez a füstös, fűszeres, melengető komfortétel nem a szuper gyors kategóriába tartozik, de megéri a fáradtságot. Bár lényegében sok dolgunk nincs vele, mindent az edénybe öntünk és lassan rotyogtatjuk a tűzhelyen. Nem csupán egy nagy fazéknyi lesz belőle, de fagyasztható is (megjelent a Kifőztük magazin márciusi számában). És igen, nem tagadom, még mindig imádom a Fűszerész fűszereit...

Hozzávalók:
2 nagy vöröshagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 evőkanál olívaolaj
25 dkg darált pulykahús
1 doboz sűrített paradicsom (7 dkg)
1 doboz konzervparadicsom (40 dkg)
1 doboz konzervkukorica (kb. 30 dkg)
1 doboz konzervvesebab (kb. 25 dkg)
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
4 teáskanál chili con carne fűszerkeverék
7 teáskanál füstölt, édes pirospaprika
1 teáskanál édes pirospaprika
3-4 dl víz
a tálaláshoz:
tejföl
tortilla


Magasabb falú, tapadásmentes edényben az olívaolajon megfonnyasztjuk a kétféle hagymát. Hozzáadjuk a darált húst, és lepirítjuk. Amikor a hús már kifehéredett, fűszerezzük, majd a paradicsomkonzerveket is belekeverjük. Kevés vizet öntünk hozzá, és kb. 1 órát kis lángon, lefedve főzzük. Ezután beletesszük a lecsepegtetett kukoricát és babot, valamint – ha szükséges – még egy kis vizet adunk hozzá. Lefedve további 1/2 óra alatt készre főzzük. Tejföllel és tortillával tálaljuk.

2017. márc. 4.

ZÖLDSÉGÁGYON SÜLT NYÚLCOMB

Kissé feltornyosultak mostanában a teendőim (és még meg is betegedtünk - velem az élen), így ezzel arányosan nőtt a blogra feltöltésre váró receptek száma is. Főzni szoktam természetesen, teljes gőzzel, korábban bevált és újdonságnak számító ételeket is, de jelenleg idő hiányában leginkább csak az Instagramra töltögetek fel képeket.. Így aztán most vettem észre, hogy még mindig nem sikerült feltennem, ezt a már kb. három hete tervezett egyszerű, de nagyszerű nyúlcombot (megjelent Kifőztük - február), amit az  Edény.hu-tól kapott sütőtálamban készítettem. Nagyon szeretem ezt a BergHOFF tálat, mert nem csupán mutatós, de tartós, masszív és még tisztítani is könnyen lehet. Szóval itt a nyuszicomb recept végre...


Hozzávalók 2 személyre
2 nyúlcomb
4 szelet füstölt, húsos szalonna
2 gerezd fokhagyma szeletelve
4 burgonya 
1 cukkini
1 lila hagyma
1 kápia paprika
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
1 kis csokor kakukkfű
kevés olívaolaj


A combot megtűzdeljük a fokhagymával: a húsba kis zsebeket készítünk, ezekbe dugjuk a fokhagymadarabokat. Sózzuk, borsozzuk, és a szalonnaszeletekbe tekerjük. A zöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk, majd a sütőedénybe rétegezzük, közben sózzuk, borsozzuk. Rátesszük a betekert combokat és a kakukkfüvet, meglocsoljuk olívaolajjal. 180 fokon, lefedve kb. 40 percig sütjük, majd fedő nélkül ropogósra pirítjuk.