TÁRKONYOS RAGULEVES SÜLT KACSAHÚSSAL

Minden héten főzök levest. Vagy legalábbis igyekszem. Ezekben a hideg hónapokban még fontosabb levest enni, mivel ez a laktató komfort étel nagyban hozzájárul a folyadékbevitelhez és szuperül átmelegít. Nálunk az idei tél slágerlevese egyértelműen a tárkonyos kacsa raguleves. Legjobb és leggyorsabb sült kacsahúsból elkészíteni, és az sem baj, ha a lefejtett csontot is - ha már egyébként is ott van - belefőzzük az intenzívebb íz érdekében. Szeretjük az egészben sült kacsát, jól csomagolható másnapi ebédnek. Ilyenkor pedig mindenképp betervezem ezt a ragulevest, mert az apróbb, maradék sült hús szinte újjászületik ebben a tartalmas ételben. (Megjelent: Kifőztük - január)


Hozzávalók:
1 vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma préselve
4 evőkanál olaj
1 kis csokor petrezselyemzöld
tengeri só
őrölt tarka bors
2-3 teáskanál szárított tárkony
3-4 sárgarépa felkarikázva
3 burgonya felkockázva
20 dkg laskagomba vagy barna csiperke felkockázva
2 l húsleves
10 dkg sült kacsaaprólékhús a csontokról (korábban megsült kacsáról)
3 evőkanál liszt
1 dl tejszín

a tálaláshoz:
frissen facsart citromlé


2 evőkanál olajon megfonnyasztjuk a kétféle hagymát, majd a répát is belekeverjük. 10 perc párolás után hozzáadjuk a burgonyát és a gombát. Rászórjuk a fűszereket, és felöntjük a levessel. A kacsahúsdarabokat is hozzáadjuk. Kisebb lábosban a maradék olajon megpirítjuk a lisztet, és a leveshez adjuk. Beleöntjük a tejszínt, és az egészet összefőzzük. Tálaláskor citromlével ízesítjük az ételt.

Tipp: a sült kacsáról a maradék apró húsokat még frissen leszedjük, és félretesszük a leveshez. A megmaradt csontot is belefőzhetjük, de mielőtt berántjuk a levest, érdemes eltávolítani.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések