2015. ápr. 18.

HUMMUSZOS, SÜLT PAPRIKÁS LEPÉNY

Annyira gyors és egyszerű még úgy is, hogy a hummuszt is magunk készítjük. Mert bizony messze finomabb, mint a készen kapható változat és ráadásul tényleg bárki össze tudja dobni. Miután a lepényre halmoztuk az összes hozzávalót, akár wrapnak is feltekerhetjük (Kifőztük - március). A csíra pedig már csak "hab" a tetején... így még mutatósabbak a lepények, plusz ne feledkezzünk meg arról a sok értékes vitaminról és ásványi anyagról sem, amit ezek a csöppségek rejtenek. A kiváló minőségű retekcsírát a Bioháló jóvoltából teszteltük ismét.

Hummuszos sült paprikád lepény

Hummuszos sült paprikád lepény
Hozzávalók:
1 piros kaliforniai vagy kápiapaprika
kevés olívaolaj
őrölt tarka bors
1 csipet fokhagymapor
2 db arab kenyér (pita vagy tortilla lap)
3-3 evőkanál hummusz (csicseriborsókrém)
2 evőkanál morzsolt feta
2 evőkanál retekcsíra


A paprikát csíkokra vágjuk, kevés olívaolajon átpirítjuk, sóval, borssal és fokhagymaporral fűszerezzük. Az arab kenyeret sütőben vagy mikrohullámú sütőben átmelegítjük és megkenjük a hummusz krémmel. Ráhalmozzuk a paprikacsíkokat és feta sajtot morzsolunk a tetejükre, végül megszórjuk csírával.

Hummuszos sült paprikád lepény

Hummuszos sült paprikád lepény


2015. ápr. 11.

RETEKCSÍRÁS KÖRÖZÖTT

A tavaszhoz úgy tartozik a körözött, mint borsóhoz a héja... nincs az évnek olyan időszaka, mikor jobban tudna esni, mint ilyenkor. A megszokott kísérőjét, a piros hónapos retket, ezúttal lecseréltük egy kis zsenge retekcsírára, és ilyen kis helyes falatkákat gyártottunk belőlük (Kifőztük - március). Csírával kapcsolatban továbbra is keressétek a Biohálót, ahol bővebben is olvashattok a különböző csírafajták jótékony hatásairól.

Retekcsírás körözött

Hozzávalók:
10 dkg tehéntúró
5 dkg tejföl
2-3 dkg puha vaj
kevés tengeri só
frissen őrölt tarka bors
1 csipet őrölt kömény
1 teáskanál őrölt pirospaprika
2-3 evőkanál retekcsíra

Tálaláshoz:
kruton

A túrót áttörjük, elkeverjük a vajjal és a tejföllel. Ízesítjük a fűszerekkel, majd krutonokra kenve tálaljuk, csírával díszítjük. Tetszés szerint a túrós krémbe is keverhetünk 1-2 evőkanál csírát.

Retekcsírás körözött

2015. ápr. 4.

MUSTÁRCSÍRÁS KASZINÓTOJÁS

Az elmúlt egy hónapban továbbra sem sikerült ledolgoznom az elmaradásomat a bloggal kapcsolatban... Sebaj, azért csak próbálkozom! Annak ellenére, hogy nem került fel recept, meglehetősen sokat főztem, bár az is igaz, hogy kísérletezésre nem sok energiám volt. Az elmúlt másfél hét nagy részét pedig végre a pihenés és kikapcsolódás töltötte ki. Megjártuk Tokajt és Tarcalt, majd Encsre, az Anyukám mondta étterembe is eljutottunk, jelenleg az abszolút kedvencünk... Aztán jött Pécs és a Villányi borvidék, ahol a Bock pincészetet ismerhettük meg kicsit jobban. Aztán Harkány, és egy kis somogyi kitérő után a Kistücsökbe, Balatonszemesre is betértünk egy ebédre. Bár nem a legkellemesebb tavaszi időt fogtuk ki, mégis igazi feltöltődés volt ez a néhány nap, gyönyörű vidékeken, jó borokkal és igazán jó falatokkal. Akárcsak a szeptemberi pugliai utazásról, úgy valószínűleg sajnos erről a kirándulásról sem lesz hosszabb beszámoló, bár rengeteg fotó készült és élmény is lenne bőven, ám idő továbbra sincsen... De van itt egy kaszinótojás recept (Kifőztük január), amibe mustárcsírát rejtettünk és akár a húsvétról megmaradta maradék tojásokat is feldobhatjuk így később. A csírákról bővebben a Bioháló oldalán olvashattok. Az ünnepekre pedig Mindenkinek jó pihenést, igazi feltöltődést és sok finomságot kívánunk!

Mustárcsírás kaszinótojás
Hozzávalók:
5 tojás
2,5 dkg puha vaj
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
1 teáskanál majonéz
1 teáskanál mustár
2 evőkanál mustárcsíra plusz kevés a díszítéshez


A tojásokat sós vízben 15 perc alatt keményre főzzük, kihűtjük, majd megpucoljuk. Félbevágjuk és a töltelékhez a sárgájukat egy tálba kaparjuk. Hozzáadunk egy fél tojás fehérjét is, majd ízesítjük sóval és borssal, majd a többi hozzávalóval krémesre turmixoljuk. A krémet habzsákba töltjük és a megmaradt 9 tojásfehérje - csónakban szétosztjuk. A tetejüket kevés pirospaprikával és egy csipet mustár csírával díszíthetjük.

Mustárcsírás kaszinótojás