2015. júl. 15.

CSERESZNYÉS KARAMELLÁS SAJTTORTA

Még jó, hogy szeretjük a cseresznyét és a cseresznyés süteményeket! Egyrészt ennek köszönhetjük, hogy két évvel ezelőtt a habos cseresznyés pitetortánk révén eljutottunk Nagykörűbe, Magyarország cseresznyéskertjébe, és egy fantasztikus hétvégét tölthettünk el a Cseresznyevirág Vendégházban. Szerencsések vagyunk, mert 2015-ben ismét mehetünk! Az idei versenyre ezzel a cseresznyés karamellás sajttortával készültünk...

Cseresznyés karamellás sajttorta

Cseresznyés karamellás sajttorta

Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformához:
Az alaphoz
10 dkg natúr zabkeksz
5 dkg darált pörkölt törökmogyoró
5 dkg olvasztott vaj

A cseresznyés réteghez
23 dkg cseresznye (maggal mérve)
1 citrom lehártyázott húsa és leve
1 dl víz
2 dkg kristálycukor
2,5 dkg apróra tört étcsokoládé (70%-os)
2 db zselatinlap

A krémhez
50 dkg mascarpone krémsajt
1,5 dl tejszín
2 ek átszitált porcukor
1 zselatinlap
1 ek meleg víz

A karamellhez
3 dkg vaj
3 dkg (nád)cukor
40 ml tejszín


Az alaphoz a kekszet morzsásra törjük majd elkeverjük a darált mogyoróval és az olvasztott vajjal. A kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk és fél órára a hűtőbe tesszük.

A cseresznyés réteghez kimagozzuk a cseresznyét, egy lábosba tesszük a citrommal együtt, hozzáadjuk a vizet és a cukrot is. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett addig főzzük, míg az egész krémes, lekvár állagúvá nem válik. Ekkor belekeverjük az apró darabokra tört csokoládét és felolvasztjuk a lekvárban. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a két lapzselatint is. Amikor langyosra hűlt, ráöntjük a kekszalapra és ismét hűtőbe tesszük.

A mascarponét habosra keverjük a porcukorral és a tejszínnel. A zselatinlapot feloldjuk  egy evőkanál meleg vízben és beledolgozzuk a krémbe, majd finoman a cseresznyés rétegre kenjük és visszatesszük a hűtőbe.

A karamell hozzávalóit kis lángon összemelegítjük (nem forraljuk) és amikor a cukor elolvadt és kissé sűrűbbé is vált, langyosra hűtjük, majd végül a torta tetejét ezzel locsoljuk meg. Egy éjszakát is állhat a hűtőben, így jól összeérik és szeletelhető is lesz.

Cseresznyés karamellás sajttorta


2015. júl. 13.

MANDULÁS NARANCSOS MADELEINE

Ismételten mandulás süti, de hát amiben mandula van, az csak jó lehet... Szeretem a madeleinet, mert ezek a kis kagylók pillanatok alatt megsülnek és az előkészítéssel sem kell sokat bajlódni. A tésztát gyorsan bekevertem, aztán Mimi osztotta szét a formákban. A reggeli kávénkat remekül kiegészíti és az apró gyerekkézben is pont elfér. A zabpelyhes-datolyás verzió korábban már ötösre vizsgázott, erről és Selectfood Alíz virtuális babaköszöntőjéről itt olvashattok. (Megjelent: Kifőztük - június)

Mandulás narancsos madeleine

Hozzávalók 18-20 darabhoz:
9 dkg liszt
5 dkg darált mandula
1 narancs finomra reszelt héja
10 dkg nádcukor
3 dkg kandírozott narancshéj apróra vágva
10 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál frissen facsart narancslé 
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1 tojás 
+1 tojás fehérje

kenéshez:
vaj

díszítéshez:
porcukor

A száraz hozzávalókat összekeverjük, a vajat megolvasztjuk és kicsit hűlni hagyjuk. A tojást szétválasztjuk és a sárgáját villával simára keverjük. Hozzáadjuk a gyümölcsleveket és a langyos olvasztott vajat is. A tojásos keveréket a száraz alapanyagokhoz adjuk. A 2 tojásfehérjét kemény habbá verjük. A hab 1/3-át a masszába dolgozzuk, ezzel fellazítjuk, majd a maradék habot óvatosan hozzáforgatjuk. A kivajazott madeleine-formákat a 2/3-ig töltjük a tésztával és 170 fokon 10-12 perc alatt aranyszínűre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Mandulás narancsos madeleine

Mandulás narancsos madeleine

2015. júl. 8.

SONKÁS MOZZARELLAFALATKÁK

A nyár derekán, a rekkenő hőségében, a sütő bekapcsolásáról nyilván szó sem lehet, ezért ilyenkor marad a serpenyő, ha már valami meleg ételt szeretnénk az asztalra varázsolni. Ezek a falatkák inkább előételnek mondhatók, de nálunk, a múlt hét végén, könnyű vacsoraként szerepeltek egy laza rozé fröccs kíséretében. A recept a Kifőztük magazin júliusi számában is olvasható.

Sonkás mozzarella falatkák

Sonkás mozzarella falatkák

Hozzávalók:

10 db minimozzarella

5 szelet pármai vagy hasonló típusú sonka

1 friss citrom 

1 evőkanál kapribogyó
kevés olívaolaj



A mozzarellagolyókat lecsepegtetjük, a sonkaszeleteket kettévágjuk. Minden darab sonkába egy sajtgolyót csomagolunk, majd fogvájóval rögzítjük. Kevés olajat melegítünk egy serpenyőben, a kis csomagokat pár perc alatt ropogósra pirítjuk rajta, majd tányérra szedjük. A citromból 2-3 vékony karikát vágunk, a szeleteket negyedeljük és a megmaradt zsiradékba dobjuk a kapribogyóval együtt. Gyorsan átpirítjuk, végül a sajtos falatkákra szedjük.

Sonkás mozzarella falatkák


2015. júl. 3.

MANDULÁS-NARANCSOS EGRESTORTA

Igazi nyári, gyümölcsös pite... enyhén savanykás és épp eléggé mandulás. Ezzel a sütivel (Kifőztük július) nem kell órákat a konyhában görnyedni, mégis tetszetős desszertet varázsolhatunk az asztalra. Elszántabbak egy gombóc vanília fagyival is megkoronázhatják...


Hozzávalók 24 cm-es kapcsos tortaformához:
15 dkg puha vaj
15 dkg nádcukor
2 tojás
1 narancs reszelt héja
17,5 dkg natúr joghurt
10 dkg liszt
10 dkg őrölt mandula
7 g sütőpor
25 dkg egres

Tetejére:
1 evőkanál szeletelt mandula
2 teáskanál nádcukor

Díszítéshez:
porcukor

A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a narancshéjat és a joghurtot. Ezután - az egres kivételével - belekeverjük a többi hozzávalót is. A gyümölcsöt a tésztához forgatjuk és a vajjal kikent formába öntjük. A tetejét megszórjuk mandulaszeletekkel, és meghintjük kevés cukorral is. 180 fokra előmelegített sütőben kb 50 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!). Tálalás előtt porcukorral díszítjük.


A rózsaszín Ib Laursen tortatál innen.