2015. okt. 31.

KOLBÁSZOS CSICSERIBORSÓ RAGU

A kolbászos csicseriborsó ragut (Kifőztük október) rendszeresen készítem, kuszkusszal körítve abszolút bevált. Viszont leginkább az évnek ebben a szakában szeretem, talán a melengető, sűrű és kissé füstös paradicsomos szósz vagy a friss és illatos zsályalevelek miatt, nem is tudom... Aki kedveli a csicseriborsót, az mindenképpen próbálja ki...


Hozzávalók 4 személyre:
1 evőkanál olívaolaj
2 közepes lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg paprikás kolbász, karikára vágva
20 szem koktélparadicsom
40 dkg konzerv-csicseriborsó, lecsepegtetve
2,5 dl húsleves
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
3 teáskanál (füstölt) őrölt édes pirospaprika
4 kisebb zsályalevél
3 evőkanál paradicsomszósz
4 teáskanál sűrített paradicsom

25 dkg kuszkusz
2,5 dl forró húsleves


A hagymákat finomra aprítjuk, az olívaolajon megdinszteljük, azután hozzáadjuk és átpirítjuk a kolbászkarikákat. Megszórjuk pirospaprikával és aprított zsályalevéllel, az egészet alaposan elkeverjük, majd felengedjük kevés hideg vízzel. Beletesszük a koktélparadicsomot, a csicseriborsót és a húslevest. Sóval, borssal és a kétféle paradicsomszósszal ízesítjük, majd kb. 25 perc alatt puhára főzzük a ragut.

A körethez a kuszkuszt tálba szórjuk, a levessel leöntjük. Fóliával lefedve 5 percre félretesszük, majd tálalás előtt villával fellazítjuk.



2015. okt. 23.

FÜGÉS-DIÓS BAKLAVA

A fügével gazdagított, szirupos, diós baklavával a hűvös, esős őszi napokon egy kis nyarat csempészhetünk a szürkeségbe. És ha még egy gombóc vanília fagyit is kerekítünk a tetejére... Sütés előtt a felső tésztaréteget mindenképpen vágjuk fel – kijelölve ezzel a szeleteket –, enélkül a kisült tészta ugyanis nehezen szeletelhető (Kifőztük szeptember).

Fügés-diós baklava

Fügés-diós baklava

Hozzávalók (egy kb 21x33 cm-es sütőformához):
20 dkg dióbél
10 dkg mandula
1/2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 evőkanál nádcukor
40 dkg fügebefőtt, apróra kockázva
12 réteslap (2 db 6 lapos csomag) félbevágva
15 dkg olvasztott vaj

Öntethez:
22 dkg nádcukor
1,5 dl víz
2 dl frissen facsart narancslé
1 narancs reszelt héja
1 evőkanál méz


A magvakat serpenyőben szárazon megpirítjuk, majd késes aprítóban megdaráljuk. Összekeverjük a fűszerrel és a cukorral. Az olvasztott vajjal kikenjük a tepsi alját és oldalát is. Az egyes tésztarétegeket alulról felfelé haladva 6-4-4-4-6-os blokkokban tesszük le, miközben minden lapot megkenünk olvasztott vajjal. Az első tésztablokk hatodik lapjára szórjuk a magkeverék és a gyümölcs 1/4-ét, majd folytatjuk a rétegezést: a lapokat mindig megkenjük vajjal, és minden tésztablokkot a magkeverék és a gyümölcs 1/4-ével zárunk le. A tetejére az utolsó 6 lapos tésztaadag kerül, majd éles késsel formára vágjuk a felső réteget, de nem vágjuk át teljesen. Megkenjük a maradék vajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Amíg a baklava sül, az öntet összes hozzávalójából szirupot főzünk. Amint a tészta megsült, azonnal ráöntjük. Vaníliafagylalttal tálalhatjuk.

Fügés-diós baklava

2015. okt. 10.

KLASSZIKUS BLT

A BLT mozaikszó egy klasszikus szendvics hozzávalói angol nevének kezdőbetűiből áll: bacon, lettuce (saláta) és tomato (paradicsom). Ez a szendvics (Kifőztük szept.) valóban nagyon egyszerű, ellenben elképesztően finom és simán bevállalható egy hétköznapi, munkába cipelős ebédnek is... 

Klasszikus BLT szendvics

Hozzávalók 1 szendvicshez:
2 szelet teljes kiőrlésű vagy Graham-kenyér
2 teáskanál majonéz
1 kis marék madársaláta
2 vékony szelet füstölt szalonna
1 nagyobb koktélparadicsom


A szalonnaszeleteket serpenyőben ropogósra pirítjuk, majd papírtörlőn lecsepegtetjük. A paradicsomot karikákra vágjuk. A kenyérszeleteket megkenjük majonézzel, az egyikre halmozzuk a saláta felét. A ropogós szalonnát és a paradicsomot is rárakjuk, a megmaradt salátával befedjük, majd a tetejére borítjuk a másik kenyeret.

Klasszikus BLT szendvics