2016. febr. 28.

CSOKOLÁDÉS PISKÓTATEKERCS HÁZI BARACKLEKVÁRRAL

Lényegében pocsék hetem volt... Egy kis konyhai balesettel kezdődött minden, aztán jött a többi: Egy köteg zsenge sárgarépa megpuhult a hűtőben, amivel pedig komoly terveim voltak... igaz még a múlt héten... (Ha valamit tényleg utálok, az kaját kidobni.) Egy egész pohár tejfölt felfaltam, persze véletlenül sem laktózmentest, szóval a szigorú diétának annyi. (Tegyük hozzá, nagyon finom volt.) A gyereket névnapja reggelén elfelejtettem megköszönteni és csak délután jutott eszembe. (Ennél rosszabb, hogy ő emlékeztetett rá akkor is.) Kell-e említenem a munkahelyi frusztációt és stresszt? (Szerintem sokan tudják miről beszélek.) Aztán jött ez a süti, ami semmi speciális készséget vagy felkészültséget nem igényel, de nekem még feltekerni sem sikerült rendesen és kicsordogált a lekvár a végein. Napok óta semmi sem sikerült, csak panaszkodtam és elégedetlenkedtem. Majd eszembe jutott a mini - Láthatatlan Kiállítás, amin még a hét közepén vettem részt, ahol megtapasztalhattam, milyen érzés egy láthatatlan világban élni és elszégyelltem magam... Nem könnyű, sőt! És mi van akkor, ha nem mindig alakulnak úgy a dolgok, ahogy mi szeretnénk? Ha két poharat is ripityára törünk egy hét alatt? És ha nem tökéletes a piskótatekercs? Semmi, hiszen úgy is az íze a lényeg...


Hozzávalók:
4 egész tojás, szétválasztva
11 dkg nádcukor
2 evőkanál forró víz
6 dkg csokoládé (70%-os)
7,5 dkg sütőporos liszt (1 kg liszthez 1 zacskó sütőpor az arány)

házi baracklekvár


A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. A csokoládét késes aprítóban finomra daraboljuk és a forró vízzel együtt óvatosan a tojásos masszához keverjük, végül a lisztet is a keverékhez adjuk.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és lazán a csokoládés tésztába forgatjuk. Egy cmxcm es tepsit kivajazunk és sütőpapírral bélelünk, belesimítjuk a piskótatésztát. 180 fokon kb 12 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Enyhén nyirkos konyharuhára borítjuk, feltekerjük és így hagyjuk kihűlni. Ezek után csak megkenjük a lekvárral és megszórjuk porcukorral.


2016. febr. 19.

VASLÁBASBAN SÜLT MAJORÁNNÁS KACSA

A hétvége nem csupán a jól megérdemelt pihenés, de a következő hét előkészítésének ideje is nálunk, ilyenkor igyekszem a hűtőt is maximálisan feltölteni, különösen mióta laktózmentes étrenden élek. Bár nagyon szeretek sütni-főzni, ezzel nem mondtam újat, de van, hogy egyszerűen csak "semmittenni" szeretnék, mert úgy érzem, hogy egy szalmaszálat sem tudok arréb tenni. Viszont ott a szigorúan kötött menetrend, még meg kell sütni a kenyeret, a reggelire való péksütit, amit megígértem a gyereknek, ott a vasárnapi sült és a hét első felére el kell készülnöm a munkába szánt ebéddel is.  És ez még csak a főzés... Ilyenkor lehet bevetni a titkos fegyvert, mégpedig az egészben sült valamit. Az egészben sült valami legnagyobb előnye, hogy körülbelül 5-10 perc előkészítést igényel csupán, aztán már mehet is a sütőbe. Nem hiszem, hogy én vagyok az egyetlen kisgyermekes anyuka, aki szívesen készít "tepsis" ebédeket. Praktikus, mert nem kell mellette állni, folyamatosan kevergetni, és egy egész madár (vagy nagyobb darab hús esetleg hal) megsütésével akár több napra is megalapozhatjuk az ebédünket. Ha pedig már sütünk ugye, akkor süssünk... A 4-4,5 kg-os bébipulykát kissé túlzásnak tartom és csak karácsonykor készítem, így is az egész család egy hétig azt eszi, de például egy szemrevaló csirkét az év bármely részében szívesen látunk az ebédlőasztalon. Kacsát most sütöttem először egészben, eddig vagy csak combokat vagy kacsamellet csináltam, de csillagos ötösre sikerült. Szaftos és puha a hús, miközben aranyszínű és ropogós a bőre, és nem mellesleg akár három napra is elosztható. Na és a kisült kacsazsír... Semmiképpen se dobjuk ki! Én az IKEA 5 literes tűzálló edényét használtam, de tepsiben sütéskor a sütési idő megnőhet. Az öntöttvas lábasban a jobb hőeloszlás miatt hamarabb puhul az étel, mint egy hagyományos, fóliával borított tepsiben, ezt mindenképp figyelembe kell venni sütéskor.


Hozzávalók:
1 egész kacsa (kg 2-2,2 kg)
2 fej fokhagyma
1 (bio)narancs
tengeri só
őrölt tarkabors
majoránna
dióolaj


A kacsát egy nagy öntöttvas lábasba (vagy tepsibe) tesszük, kívül-belül alaposan sózzuk, borsozzuk és tovább ízesítjük egy kevés majoránnával. Ha van friss, akkor az még jobb, 4-5 ágacskával számolhatunk. Félbevágjuk a fokhagyma fejeket, feldaraboljuk a narancsot és a kacsa hasüregébe valamint köré szórjuk őket. Meglocsoljuk a dióolajjal és egy kevés narancslevet is csepegtethetünk rá a mellette lévő gerezdekből. (Ha májat is vettünk, akkor tegyük azt is a kacsa mellé.) A kacsát lefedve 180 fokon másfél órát sütjük. Ezen a ponton lehet először ellenőrizni, hogy megfelelően omlós-e a hús, és ha szükséges, visszatehetjük még akár fél órára is. Amint elértük a megfelelő puhaságot, akkor visszatesszük fedő nélkül, és megpirítjuk. Sütőtökös vagy hagyományos krumplipürével és párolt káposztával tálalhatjuk.


2016. febr. 14.

KANDÍROZOTT NARANCSÉJAS, CSOKOLÁDÉS KUGLÓF

Nos, akár a Valentin-napot ünneplőkkel szimpatizálunk, akár az ellentábort erősítjük, egy illatos, csokis kuglófot bármikor érdemes megsütni. A kuglóf számomra már egy kevés porcukorral meghintve is ünnepi, hát még ha sötét, olvasztott csokoládéval van leöntve. A kandírozott narancshéj és a kakaóbabtöret már csak egy kis plusz...



A kuglófformát alaposan ki kell vajazni, így biztosan sikerül majd szépen kipottyantani a süteményt az edényből. Aki pedig bevállalja a díszítést, az mindenképp türelmesen várja ki míg a kuglóf langyosra hűl, mert akkor szebben lehet a csokit rácsorgatni. (Kifőztük február)


Hozzávalók:
10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé (70%-os)
12 dkg vaj (laktózmentes)
3 tojás
20 dkg nádcukor
2 narancs reszelt héja (lehetőleg bio)
2,5 dl tejszín (laktózmentes)
22 dkg liszt
6 g sütőpor
5 dkg cukrozatlan kakaópor
5 dkg kandírozott narancshéj, apróra vágva

tetejére:
6 dkg magas kakaótartalmú csokoládé (70%-os)
kandírozott narancshéj
kakaóbabtöret


A csokoládét és a vajat gőz fölött megolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk. Közben a tojást kihabosítjuk a cukorral, majd belekeverjük a reszelt narancshéjat. Hozzáadjuk az olvasztott csokoládés keveréket, aztán a tejszínt is. Óvatosan beledolgozzuk a lisztet, a sütőport és a kakaóport. Amikor a massza már egynemű, csomómentes, belekeverjük a kandírozott narancshéjat. Vajjal kikent kuglófformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!) Rácson hagyjuk kihűlni.

A díszítéshez a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, majd a kuglóf tetejére csorgatjuk. Kandírozott narancshéjjal és kakaóbabtörettel szórjuk meg. Frissen, még langyosan tálaljuk.


2016. febr. 7.

GILLEZETT KARFIOLRÓZSÁK CITROMOS TAHINIVEL

Vasárnap van, ami nálunk a közösen elfogyasztott családi ebédet (is) jelenti. A körbeült étkezőasztalt, a nagy fazék levest, amiből a hétfői munkaebédünk kerül ki, az illatos és ropogós húst, jelen esetben egy egész kacsát, és persze süteményt. Szeretjük a húsokat, nagyon, de egy jó vega tálat sem vetünk meg. Sőt! Az egyik kedvenc ételünket, egy egyszerű arab fogást készítettem el a Kifőztük magazin februári számába.

Grillezett karfiolrózsák citromos tahinivel

A karfiolt minden formában nagyon csípem, habár nem volt ez mindig így. Az én "ős-barátnőm" és koleszos szobatársam anyukája "vert át" egyszer finoman, húsz évvel ezelőtt, azóta rendíthetetlenül kitartok a karfiol mellett, akár levesnek vagy rántva, krémnek vagy rakottan, lényegében mindenhogy odavagyok érte. De ez a citrusos, szezámos karfiol egy másik dimenzió...Meglehetősen egyszerűen elkészül és a tahinin kívül lényegében semmilyen különleges hozzávalót nem igényel, de szerencsére ezt is most már nagyon sok helyen be lehet szerezni. Jó kiegészítője az arab kenyér vagy pita, de párolt rizzsel tálalva még kiadósabb étel válik belőle.

Grillezett karfiolrózsák citromos tahinivel

Hozzávalók
1 karfiol
3 evőkanál olívaolaj
tengeri só

az öntethez:
1 kisebb vöröshagyma finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma finomra aprítva
kevés olívaolaj
1 dl tahini (szezámpaszta)
1-1,5 dl víz
1/2 citrom leve és finomra reszelt héja
tengeri só

a tálaláshoz:
arab kenyér vagy pita


A karfiolt megtisztítjuk, apró rózsákra szedjük, átöblítjük, és alaposan lecsepegtetjük. Sütőpapírral bélelt tepsire öntjük, sózzuk, és meglocsoljuk az olajjal. 220 fokra előmelegített sütőben, grill fokozaton 40 perc alatt megsütjük, félidőben lapáttal átforgatjuk.

Az öntethez a hagymákat serpenyőben, az olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a szezámpasztát, a vizet és a citromlevet. Ízesítjük citromhéjjal és sóval. Ha szükséges, vízzel tovább hígíthatjuk. Tálaláskor a karfiolt az öntettel meglocsoljuk, és arab kenyeret vagy pitát kínálunk mellé.

Grillezett karfiolrózsák citromos tahinivel