2016. jún. 28.

A LEGEGYSZERŰBB MEGGYLEKVÁR

Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van egy alapfelszerelése a kamraszekrényben. Nálam az egyik ilyen mindenképpen a meggylekvár. Így aztán ha valamitől a legnagyobb meleg sem téríthet el, az a meggylekvár főzés. A friss adagból egy üveggel mindig elrejtek, hogy tutira legyen tartalék. Nálunk elég színes a befőzött dzsemek és lekvárok palettája, de bevallom ez az egyik kedvencem. Télen, a legnagyobb hidegben, ha a reggeli pirítóshoz kinyitok egy üveggel, akkor valóban a nyár köszön vissza benne. Csodás mélybordó szín és friss, kicsit savanykás íz! Ugyan általában csak nedves dunsztban tartósítom a lekvárokat, mint a sütőtöklekvárt is, de itt a dzsem fixet szoktam meg, így maradok ennél, punktum...




Hozzávalók (kb 5 db kisebb üveghez):
1,3 kg meggy (magozottan mérve)
30 dkg kristálycukor
1 nagy citrom frissen facsart leve
1 tasak Dzsemfix Szuper 3:1 (25 g-os csomag)


A meggyet megmossuk, megtisztítjuk és kimagozzuk. Egy nagyobb lábosba öntjük a cukorral együtt. Kb. fél órát főzzük, gyakran kevergetve. Egy krumplinyomóval kissé áttörjük, majd hozzáadjuk a friss citromlevet és a Dzsemfixet is. Pár perc forralás után sterilizált üvegekbe töltjük.




2016. jún. 14.

VANÍLIÁS - TONKABABOS, KRÉMES RIZS

Úgy 30 évvel ezelőtt vidéken, a klasszikus, egyszerű házias konyhán nevelődtem. Falun fűszerként leginkább petrezselyem, zellerzöld, majoránna, bors, és persze pirospaprika volt kéznél. Édességek tekintetében a csokoládés, lekváros és túrós ízvilág dominált, hiszen egzotikus fűszerekhez nem lehetett hozzájutni. A legkülönlegesebb ízesítőnek talán a vaníliás cukor és a citromhéj számított. Mára már szerencsére kitágult a világ, noha a legjobb szívvel emlékszem vissza a Dédimama és a Nagyim által készített finomságokra (amiket egyébként nem is tudok olyan formában azóta sem reprodukálni, például az almás pitémen még mindig van mit dolgozni...), mégis azt gondolom, hogy az én lányom talán még szerencsésebb helyzetben nő fel, és sokkal változatosabb, gazdagabb ízekkel ismerkedhet meg, már gyerekként is. Távoli tájak fűszereit a legjobb helyen keressük, ha a Fűszerészhez nézünk be, webshopján keresztül pedig akár vidékről is rendelhetünk.



Számomra az egzotikumot jelentő egyik fűszer - a sok közül :) - a tonkabab. Dél-Amerikából, Guyanából származik, kinézetre bab formájú, tapintásra a vaníliarúdra emlékeztet. Ám az illata, az semmihez sem fogható. Így ha megkérdezik, hogy milyen illatú a tonkabab, leginkább az a válasz, hogy olyan, mint a tonkabab, elég nehéz behatárolni. Talán vaníliás, egy kicsit füstös, mint a dohány, cseppet mandulás, de a fűszeres karamellt is kiszagolhatjuk benne. Én most egy igazán hétköznapi ételbe tettem egy keveset belőle, amitől az egy egészen más dimenzióba került. Ez itt a 21. századi tejberizs (Kifőztük - május)...

 

Hozzávalók 2 személyre:
10 dkg rizs (arborio vagy más, rizottóhoz való fajta)
2,5 dl tej (laktózmentes)
1 csipet tengeri só
1 evőkanál nádcukor
1 vaníliarúd
1/3-1/2 tonkabab
2 dl habtejszín (laktózmentes)

a tetejére:
70%-os étcsokoládé vagy cukrozatlan holland kakaópor


Lábosba öntjük a rizst, a tejet, a sót és a cukrot. A vaníliarudat kettévágjuk, a magokat kikaparjuk, a rúddal együtt a rizshez adjuk, és gyakori kevergetés mellett főzni kezdjük. Amikor a rizs már majdnem megpuhult (fajtától függően ez kb. 20 percet vesz igénybe), belereszeljük a tonkababot, a tejszínt is hozzáöntjük, majd a desszertet készre főzzük. A vaníliarudat kivesszük, a tejberizst poharakba adagoljuk, a tetejüket reszelt csokoládéval vagy kakaóporral megszórva tálaljuk.

Tonkabab az alábbi linken rendelhető:
http://webshop.fuszeresz.hu/tonkabab_353
 
 
 

2016. jún. 12.

KAKUKKFÜVES - MUSTÁROS NYÚL

Gyerekkoromban sokat segítettem a Nagypapámnak, aki akkoriban még "nyulászkodott", azaz nyúltenyésztéssel (is) foglalkozott. Hivatalos zsebpénz is járt érte, bár én enélkül is szívesen asszisztáltam a tapsifülesek körüli teendőkben. Sok nyuszicsalád életét követtem végig, de sosem éreztem magam rosszul, ha egy-egy példányt az ebédnél a fazékban láttam viszont. Legtöbbször jó szaftosan, pörköltnek készült, de különböző formában sütve is asztalra került. Mustárral és kakukkfűvel, bő, krémes szósszal más csak egy egyszerű rizsköret hiányzik mellé (Kifőztük - május). A nyúlhús rendkívül egészséges, vitaminokban és esszenciális aminosavakban gazdag és magas a vastartalma is. Magyarországon igen csekély arányban fogyasztják, pedig számos diétás étrendbe beilleszthető. Nem elhanyagolható tulajdonsága továbbá, hogy nagyon is finom...




Hozzávalók 3 személyre
60 dkg darabolt csontos nyúlhús (comb, gerinc)
tengeri só
őrölt tarkabors
5 dkg vaj
kevés olívaolaj
1 vöröshagyma finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma finomra aprítva
1 kis csokor friss, citromillatú kakukkfű
2,5 dl száraz fehérbor
2,5 dl csirkehúsleves
3 evőkanál magos francia mustár
1 evőkanál angol mustár
2 dl habtejszín
a tálaláshoz:
párolt barna rizs
 
 


A húsdarabokat bőven sózzuk, borsozzuk, majd a felhevített vaj és olaj keverékén pár perc alatt minden oldalukat megpirítjuk. Tálra szedjük. A forró zsiradékon puhára dinszteljük a kétféle hagymát, megszórjuk a kakukkfűágakkal, majd felöntjük a borral és a levessel. Addig forraljuk, amíg a bor alkoholtartalma elpárolog, és a mártás kicsit besűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk a kétféle mustárt és a pirított húst. Lefedve, lassú tűzön 1,5 órát főzzük, amíg a nyúl puha és omlós nem lesz. Besűrítjük a tejszínnel, és készre főzzük. Párolt barna rizzsel tálaljuk.
 
 

2016. jún. 10.

MÁSODSZOR IS NAGYKÖRŰ...

Néhány hete ismét Nagykörűben jártunk, immár második alkalommal. A tavalyi cseresznyés karamellás sajttortámmal sikerült nyernem egy hétvégét a Cseresznyevirág Vendégházba. Az első látogatásunkról szóló fényképes úti beszámoló itt olvasható. Akkor ősszel, a Nagy befőzés idején vendégeskedtünk a községben, most pedig a tavaszi Nagykörűt néztük meg. Most más útvonalat választottunk, Budapestről Poroszlónak vettük az irányt, majd a Tisza-tó partján ebédeltünk. A környékbeli csárdák rengeteg halétellel és hagyományos magyar fogásokkal várják a vendégeket, így természetesen mi is halászlevet és harcsapaprikást rendeltünk. A tó melletti látogatóközpont, a Tisza-tavi Ökocentrum bejárására ezúttal nem volt időnk, legközelebb biztosan beiktatjuk. Fegyvernekről kanyarodhatunk rá a Tisza töltése felé vezető útra, amin átautózva jutunk el a kis kompig, ami rendszeresen jár és pár perc alatt átvisz a túlsó partra.





Már otthon éreztük magunkat és az utcákra is emlékeztünk, rögtön megtaláltuk a Vendégházat is. A cseresznyefák már elvirágoztak, idén nagyon is korán, és érkeztünkre már láthatóak voltak a növekvő cseresznyeszemek.





Úgy tűnik Nagykörűbe mindig megnyugtató megérkezni. A Cseresznyevirág Vendégházban Erzsike és férje, Péter vártak. Legutóbb már megtapasztalhattuk, hogy milyen csodás vendéglátók, de most már ismerősként érkeztünk. Délutáni programként a helyi Bulyáki Pálinkafőzdét kerestük fel, mely az egyik legrégebbi hazai szeszfőzde. A főzde bejárása után végeláthatatlan kóstolásba kezdtünk. Számomra a legnagyobb tanulság, amellett, hogy továbbra sem bírom a töményet, az az volt, hogy ezt a csodás gyümölcsillatot csak nagy odafigyeléssel, komoly munkával és kiváló alapanyagok felhasználásával lehet csak elérni. Olyan aromás italok ezek, amilyeneket talán még sose kóstoltam. Személyes kedvenceim a vilmoskörte, a gurulós málna, sárgabarack levendulaágyon, almapálinka szarvasgombaágyon. A hagyományos 46%-os alkoholtartalom mellett 80%-os különleges pálinkát is készítenek, ezt is volt alkalmunk megkóstolni. Bulyáki József pálinkafőző mester tudja a dolgát és abszolút felsőfokon végzi a mesterségét. Nem távozhattunk egy kis útravaló nélkül, csereszenye bort, gurulós málna pálinkát és cseresznye pálinkás bonbont vittünk magunkkal. A kóstolás után tényleg jólesett a vacsora, mi más lehetett volna, mint szarvashúsból készült vadas rösztivel, zöld dió pálinkával.



Másnapi reggelinket is meg kellett örökítenem. Ébredéskor egy csupa házi finomságokkal és hústállal megrakott asztal várt bennünket. A sajttál helyi kistermelők sajtjaiból lett összeállítva. Ebéd nélkül sem engedtek minket utunkra. Erzsike klasszikus vasárnapi "terülj terülj asztalkámmal", levessel és csodás sül kacsacombbal készült. Nagyon köszönjük a lehetőséget, hogy ismét jöhettünk és ezúttal már szinte hazajöttünk. Láttuk Nagykörűt ősszel és tavasszal, és most várjuk, hogy a falu nyári arcát is megismerjük majd!

  
Cseresznyevirág Vendégház
Cím: 5065 Nagykörű, Cseresznyéskert út 2.
 
Bulyáki Pálinka
5065 Nagykörű, Sallai út 2.
termékeik Budapesten a Magyar Pálinka Házában is megtalálhatók
 
Információ Nagykörűről
 

2016. jún. 3.

GYORS, NYÁRI FINOMSÁGOK - MAGAZIN AJÁNLÓ

Sosem tagadtam, hogy mennyire szeretek szakácskönyveket, gasztronómiai témájú magazinokat gyűjteni, főzőcskézős műsorokat nézni. Bár ez utóbbira leginkább a késő esti órákban van „időm”, ilyenkor viszont ez viszonylag fájdalmas tevékenység, ha tartani akarom magam, hogy ne rohamozzam meg a hűtőt este fél 11-kor. Martha Stewart műsora az egyik zászlóshajója ezeknek a programoknak, szerintem nincs étel, amit ne készített volna már el! A minap a Stahl magazin májusi különszámát lapozgattam, melyben rengeteg friss, ropogós nyári recept jelent meg épp Martha Everyday food magazinjával együttműködésben.
 
 

Ennek a lapszámnak az egyik fő csapásvonala a „Karcsúsított olasz fogások”, ami szerintem sokunkat érdekelhet, de jó pár hasznos ötletet találhatunk azzal kapcsolatban is, hogy milyen módon dobhatunk fel egy hétköznapinak mondott ételt egy ügyesen kiválasztott kamrai alapanyaggal (pl. a halkonzervek, currypaszta).
 
Úgy gondolom, hogy a szardellával, ami az én személyes favoritom egyébként, mint alapanyaggal gyakran mostohán bánnak, de a magazinban szerencsére több oldalt is szentelnek neki. Tetszik a cikk a vacsora maradékok felhasználásáról, ami praktikus tanácsokat ad a naponta, de legalábbis gyakran főző háziasszonyoknak. Izgalmasnak hangzik a teljes kiőrlésű pizza, amit biztosan ki fogok próbálni, de mindemellett a szerkesztők a gyorsan elkészíthető fogásokból is összegyűjtöttek egy jó csokorra valót. Az újságot megvásárolhatjátok az újságárusoknál vagy itt rendelhetitek meg.