2013. dec. 23.

ANGOL KARÁCSONYI GYÜMÖLCSÖS PITÉK

"... ölelésből és mézből sohasem elég - gondolkodott Micimackó. Karácsonykor pedig mindkettőből duplán jár! Örömteli ünnepet!"

Nehezen, de idén is elkészültek a kis angol karácsonyi piték, vagyis a "mince pies"... Ez a töltött mini pite az angoloknál elmaradhatatlan karácsonykor, éppen úgy, mint itthon a bejgli vagy a zserbó. Egészen jó minőségűeket is lehet kint készen kapni, ezért csak azóta készítem, mióta ismét itthon vagyunk. Nálunk mindig készül az ünnepekre, így ezzel gondoltunk minden kedves Olvasónknak békés, szeretetteljes karácsonyt kívánni!

Angol karácsonyi gyümölcsös pite mince pie

Az idei káoszban, ami az ünnepi készülődést megelőzte, elfelejtettem a "mincemeat"-et, vagyis a tölteléket beszerezni, amit még itthon is készen szoktam vásárolni és aztán kicsit felturbózni. Mivel közvetlen sütés előtt vettem észre, hogy lemaradt a bevásárlólistáról, ezért a tésztát átlátszó fóliába csomagoltam és elnapoltam a sütést másnapra. Így egy üvegben összekevertem a töltelék hozzávalóit, egy éjszaka alatt összeértek, másnap pedig gyorsan "összeszereltem" a pitéket. 

Angol karácsonyi gyümölcsös pite mince pie



Hozzávalók 12 darabhoz:
Tészta
1 adag mandulás vajas tészta
1 narancs reszelt héja

Töltelék (kb 500 g töltelékhez):
150 g aszalt gyümölcs vegyesen (mazsola, vörös áfonya, meggy, fekete cseresznye)
50 g kandírozott citromhéj és narancshéj vegyesen
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
3 evőkanál frissen facsart narancslé
3 evőkanál brandy
50 g nádcukor
fél teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
25 g darált mandula
1 alma, pucolva, finomra reszelve
70 g dió, durvára vágva


A tésztát a habos citromtortánál leírt módon elkészítjük, csupán a reszelt narancshéjat adjuk pluszban hozzá és fél órára hűtőbe tesszük.

A töltelékhez az összes hozzávalót összekeverjük. Ezt akár egy-két nappal korábban is elkészíthetjük és egy csatos- vagy befőttes üvegben hűvös helyen tárolhatjuk.

A tésztát vékonyra nyújtjuk és 12 kört szaggatunk ki. A 12 darabos muffin sütő mélyedéseit kivajazzuk és a tésztaköröket belenyomkodjuk, az így keletkezett kosárkákat megtöltjük a gyümölcskeverékkel és a maradék tésztából kiszaggatott tetőkkel befedjük. A tető széleit egy csepp vízzel benedvesítjük és a kosárka oldalához nyomkodjuk, majd megszurkáljuk a tetejüket. A képen látható módon teljesen vagy akár kis csillagformával is beboríthatjuk a pitéket. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Tálalás előtt porcukorral hintjük meg.


Angol karácsonyi gyümölcsös pite mince pie

2013. dec. 18.

CITRUSOS SÜTIKOCKÁK

Ha korábban azt mondtam, hogy lemaradtunk a karácsonyi készülődéssel, akkor most azt mondom, már nem is fogom utolérni magam. Nemcsak, hogy nekem is sikerült lebetegedni, de Mimi mandulagyulladásának második fordulója a Tűzoltó utcai gyermekkórházban ért véget... Ebből kifolyólag a karácsonyi készülődést és a megszokott menüt is át kellett gondolnom. Az már biztos, hogy kevesebb nehéz étel és süti kerül az ünnepi asztalra idén, bár a pulykáról nem akar lemondani a család. Mivel nagy citromfogyasztók vagyunk, és mindenféle citromos-citrusos süteményt szeretünk, így ez lesz az egyik, amit remélhetőleg megsütök majd újra. Bár ez nem kifejezetten klasszikus karácsonyi süti, de könnyen elkészül, nem túl nehéz és az sem mellékes, hogy finom is.

Citrusos sütikockák

Ezek a kis kockák grépfrút és citrom keverékéből készültek még néhány hete, de karácsonyra lehet, hogy csak citromot használok. Ebben az esetben a lenti citrusokat cseréljük le összesen 200 ml citromlére, ami kb 3 citrom frissen facsart leve és ezeknek a lereszelt héjára, valamint emeljük fel a cukor mennyiségét 250-300 grammra.

Citrusos sütikockák


Hozzávalók:
110 g puha vaj
115 g cukor  (ebbe a mennyiségbe egy zacskó vaníliás cukrot is beleszórtam)
190 g liszt
csipet só

6 tojás
200 g cukor
1 citrom leve (kb 50 ml) és reszelt héja
1 grépfrút leve (150 ml) és reszelt héja
95 g liszt


Először a tésztakérget készítjük el. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a sót és a lisztet. Egy kb 20cm x 25cm -es kivajazott és esetleg sütőpapírral is bélelt magasabb szegélyű tepsi vagy sütőtál aljára simítjuk ezt a kissé morzsás állagú tésztát úgy, hogy egy kis pereme is legyen. Egy fél órára hűtőbe tesszük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt halvány színűre sütjük és félretesszük hűlni.

A krémhez a tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a citrus levet és a reszelt héjat, végül a lisztet is elkeverjük benne. A kihűlt, elősütött tésztakéregbe öntjük és 160 fokon 20-30 percet sütjük (ekkor még kicsit remeg a közepe, de úgy jó). Amikor már csak langyos, hűtőbe tesszük, és mielőtt felszeletelnénk, porcukorral hintjük meg.

Citrusos sütikockák

2013. dec. 10.

ASZALTSZILVÁS ÉDESKENYÉR

Már tudjátok milyen ajándékokat szántok karácsonyra? Nálunk az elmúlt pár évben házi süti vagy keksz is került jó néhány csomagba... Egy biztos, én garantáltan örülnék egy ilyen kis kenyérkének, szívesen majszolnám el a reggeli kávém mellé, miközben Mimivel a Tom és Jerry-t nézem a karácsonyfa mellett... Készítsétek el, csomagoljátok, díszítsétek és kezdődhet az ajándékozás! 





Hozzávalók:
50 g aszalt szilva
1 evőkanál brandy
200 g puha vaj
200 g nádcukor
3 közepes tojás
180 g sütőporos liszt (1 kg liszthez 1 zacskó sütőpor az arány)
fél teáskanál szódabikarbóna
20 g darált mandula
30-35 g dió
50 g magas kakaótartalmú csoki (nálam 70%-os)
1 rúd vanília
4 evőkanál natúr joghurt


Az aszalt szilvát apróra vágjuk és a brandyvel meglocsoljuk. Akár előző nap is elkészíthetjük, és lefedve éjszakára pihenni hagyjuk.

A puha vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a sütőporos lisztet, a szódabikarbónát és a mandulát is.

A diót egy serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk. A pirított diót durvára, a csokit pedig finomra vágjuk. Ezeket is, a vaníliarúd kikapart magjaival, az aszalt szilva darabokkal, valamint a natúr joghurttal a masszához adjuk.

Egy kb 21cm x 11cm-es kenyérformát kivajazunk, sütőpapírral béleljük, majd a tésztát belekanalazzuk és előmelegített sütőben 180 fokon kb 1 óra 15 percet sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük és rácson hűtjük.



2013. dec. 8.

CSUPA CSOKI...

Ki hogy áll a csokival? Miminek volt kitől örökölnie a csokoládé szeretetét, mert G mellett magam is elszánt csokirajongó vagyok, néhány évvel ezelőtt pedig még egy kakaóültetvényre is volt szerencsém ellátogatni. Ezért aztán nagy örömmel olvasgattam a napokban a Stahl magazin különszámát, mely a Csupa csoki címet kapta. Egy újság telis-tele finomabbnál finomabb csokis sütikkel...

Nálunk karácsonykor, múltunkból adódóan, meglehetősen nemzetközi ételsor vonul fel, de egy biztos, csokis sütemény mindig van. Már egy ideje sejtem, hogy ez nem az a karácsony lesz, amikor újdonságot fogok kikísérletezni, arra most biztosan nem lesz alkalmam. Így többek közt ezzel a lelkülettel is kezdtem neki a lapozgatásnak.

Stahl magazin Csupa csoki


Stahl Judit az előszóban azt írja, hogy a magazin elkészültéig a megannyi próbasütésen százával fogyott a tojás és még vagy 30 kg csokoládét is felhasználtak. Személyes kedvencem a Torta del Cielo, egy mexikói csokitorta lett, s miután átböngésztem a receptet, el is dőlt az idei csokis finomság.

Persze emellett lesz még amit biztosan elkészítek: ott van a mogyorómousse, a csokis cheesecake és nem hagyhatom ki Agatha Christie süteményét sem a sorból. Aki pedig inkább "elméleti síkon" mozog és nem a konyhában, annak ajánlom figyelmébe a kakaóról és a csokiról szóló kis ismertetőket. Természetesen sok minden másról is olvashattok még a lap hasábjain, úgyhogy keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt.

2013. dec. 1.

RÓZSASZÍN GRÉPFRÚT LEKVÁR

Mától hivatalosan is ünnepi készülődés van érvényben. Itt az ideje átgondolni, mi kerüljön a karácsonyfa alá, vagy épp az ünnepi asztalra. Én kicsit le vagyok maradva az eredeti tervtől, mivel Mimi jól lebetegedett, de azért igyekszem behozni a hátrányt. Remélem sikerül még hoznom néhány receptet az Ünnepek előtt, hátha lesz aki ötletet merít belőle. Így itt is az első, a rózsaszín grépfrút lekvár. Tavaly jó sok lekvárt főztem, aztán idén is elkapott a gépszíj. Ennek ellenére nem bírtam magammal, már ősz közepén ismét neki kellett állnom a "befőzésnek". Amikor ezt a lekvárt egy hónappal ezelőtt elkészítettem, még nem gondoltam, hogy ilyen sikere lesz. Mi egyszerűen imádjuk, de tesztelés címén akivel kóstoltattam eddig, mindenki odáig volt, és talán még vissza is... Kissé fanyar, kesernyés, az angol narancslekvárhoz hasonló jellegű. Aki kedveli ezt a fajta ízvilágot, annak mindenképp ajánlom, hogy vagy készítse el a reggeli péksüteményéhez vagy készíttesse el magának ajándékba... A teljes művelet nem két percet vesz igénybe, de nagyon-nagyon megéri. Elképesztően mutatós, csodás a színe, az állagáról pedig elmondhatom, hogy "pontjó". Na és akkor most grépfrút vagy grapefruit? Legyen "géfürt", Mimi után szabadon...

Rózsaszín grépfrút lekvár


Hozzávalók:
2 nagy rózsaszín grépfrút (kb 750-760 g)
2 közepes méretű citrom leve
2 liter víz
700 g kristálycukor


A grépfrútok húsát a hártyákkal együtt kikaparjuk és átturmixoljuk. Szűrőn keresztül egyből egy nagy lábosba szűrjük, a sűrű részt átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a citromlevet és a vizet is. 

A grépfrútok héjából alaposan eltávolítjuk a fehér részt, a héjat magát pedig nagyon vékonyra felcsíkozzuk. Miután ezt is a léhez dobtuk, alágyújtunk, és kb 1,5 órán át főzzük.

Ekkor beleszórjuk a cukrot és most már gyakori kevergetés mellett főzzük tovább. Amikor a lekvár sűrűsödni kezd, láthatóan kissé karamellizálódik, és a teljes mennyiség harmadára-negyedére esik össze, a héjak pedig szépen átkandírozódnak, akkor sterilizált üvegekbe töltjük. Tapasztalatom szerint ezt az állagot kb 2-2,5 óra után éri el.



Rózsaszín grépfrút lekvár


Rózsaszín grépfrút lekvár


Rózsaszín grépfrút lekvár