2014. aug. 28.

TORTA Nr 4 - CSOKOLÁDÉS RÉPATORTA

A kis 4 éves szülinapi torta-kívánsága a következő volt: "Mama, répatorta legyen... csokival... és kis marcipánrépával... meg gyertyával..." Jobb, mint a tavalyi, amikor a "Milyen tortát szeretnél?" kérdésre a "Kék!" választ kaptam. Az ünnepelt kérésére tehát csokoládés répatortát kellett csinálnom, amihez narancslekvárt és marcipántetőt gondoltam ki. A prototípustól nem voltam elájulva, de újra megsütöttem, kicsit másként, így a második nekifutásra olyan lett, mint amit elképzeltem...

Csokoládés répatorta

Csokoládés répatorta

Csokoládés répatorta


Hozzávalók:
Tészta
25 dkg liszt
12 dkg darált mandula
4 kávéskanál sütőpor
2 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál cukrozatlan kakaó
15 dkg nádcukor
4 tojás
8 evőkanál tej
10 dkg olvasztott vaj
1/2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat
20 dkg reszelt répa
10 dkg 70%-os csoki, finomra aprítva

Krém és díszítés
15 dkg 70%-os csoki, apróra törve
1,5 dl tejszín
kb 6 evőkanál narancslekvár
10 dkg marcipán
marcipán répák
darált mandula


Az egyik tálban a lisztet, darált mandulát, sütőport, szódabikarbónát és a kakaót keverjük el. Egy másik tálban habosra keverjük a tojást a cukorral, majd sorban hozzáadjuk a tejet, olvasztott vajat, fűszert, a citrushéjakat és a vaníliát is.

A két tál tartalmát (száraz és nedves hozzávalókat) összekeverjük és végül a reszelt répát, valamint a csokireszeléket is a masszához adjuk. A nyers tésztát 3 db kivajazott, sütőpapírral bélelt 18 cm - es kapcsos tortaformában osztjuk szét (vagy egy formát háromszor használunk) és 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!) Rácson hűtjük ki.

A krémhez a tejszínt felforrósítjuk és beleszórjuk a csokoládét. Pár percig hagyjuk állni, majd keverjük el, így szép fényes krémet kapunk. Rövid időre hűtőbe tesszük, hogy kicsit besűrűsödjön.

Összeállításkor a tésztalapokat először megkenjük narancslekvárral, majd a csokikrém kevesebb, mint harmadával, aztán tészta, lekvár, krém (amennyit az első lapra kentünk), végül a harmadik lap következik, amire csak lekvár kerül. (Én először a lapok búbját egyenesre vágtam, hogy szép egyenes legyen a torta teteje végül. Ez pazarlásnak tűnhet, de mire feldíszítettem, már két "búb" elfogyott, a harmadikat pedig másnap a reggel kávénk mellé eszegettük el). A marcipánt kevés átszitált porcukorral körlappá nyújtjuk és a torta tetejére tesszük, erre kerülnek a répadíszek. Az oldalát a maradék csokikrémmel vonjuk be és mandulával díszítjük.

Csokoládés répatorta

Csokoládés répatorta

Csokoládés répatorta


2014. aug. 25.

HUMMUSZ, AZ EGYSZERŰ

Mindig tartok itthon konzerv csicseriborsót, amolyan vésztartaléknak. Nemrégiben elképesztő jó áron találtam spanyol csicseriborsót, így rendesen bespejzoltam. Rengeteg formában használható, a legegyszerűbb módja azonban, amit bárki el tud készíteni, az a hummusz. Magában tunkolni egy kevés arab kenyérrel vagy pitával, szendvicsbe, saláta mellé... és még sorolhatnám! Persze eredetileg a szárított borsót kellene áztatni, megfőzni, ám én az üveges formáját részesítem előnyben. A tavaszi utazás élményei már halványulnak, ezért ennek felelevenítésére arab-szerű vacsorát rittyentettünk, melynek részeként a hummusz is terítékre került.



Hozzávalók:
kb 36 dkg csicseriborsó (ebből díszítésnek pár golyót félreteszünk)
7 evőkanál tahini (azaz szezámpaszta)
9 evőkanál frissen facsart citromlé
8 evőkanál natúr joghurt
3 evőkanál hideg víz
4 gerezd fokhagyma
kevés tengeri só

Tetejére
extra szűz olívaolaj
füstölt darált paprika


A konzerv csicseriborsót bő vízben leöblítjük és lecsepegtetjük. Majd az összes hozzávalóval krémesre turmixoljuk. Díszítésnek a félretett néhány szem csicseriborsót, kevés olívaolajat és füstölt darált pirospaprikát használhatunk.







2014. aug. 19.

CITROMOS PETREZSELYEM SALÁTA

Nagyon gyors saláta - köret grillezett húsok mellé. Nekem most nem volt kedvem az aprítót elővenni, ezért kicsit nagyobb darabokban maradt a petrezselyem, de érdemes előhalászni a gépet és kisebbre vágni. Bár mi így is szeretjük...


Hozzávalók:
1 nagy csokor friss petrezselyem
fél citrom frissen facsart leve
2-3 szem koktélparadicsom
kevés só


A petrezselymet egészen finomra aprítjuk (akár késes aprítóba is tehetjük), a koktélparadicsomot is apróra vágjuk. Egy csipet sóval és jó sok friss citromlével ízesítjük.




2014. aug. 15.

GRILLEZETT PARADICSOMOS KUSZKUSZSALÁTA

Aki valóban egyszerű és gyors ebédre vágyik, az a kuszkusznál keresve sem találhat jobbat. Maga a kuszkusz eléggé semleges, bár Mimi üresen is bekanalazza, ezért a feltét adja meg igazán az ízét. A következő recept még a Kifőztük magazin augusztusi számába készült, de nem szezon függő. Mostanában besűrűsödtek a dolgaink, ezért a kuszkusz gyakrabban van terítéken nálunk, akár így, akár más, pl. sült zöldséges-csirkés variációban, ám ezt egyikünk sem bánja...

Grillezett paradicsomos kuszkuszsaláta fetamorzsával

Hozzávalók 2 személyre:
2 fürt érett koktélparadicsom (kb 25 dkg )
kevés olívaolaj
12 dkg kuszkusz
1,2 dl forró húsleves
kb 3 dkg feta

Az öntethez:
1/2 dl olívaolaj
pár csepp friss citromlé
1/2 gerezd áttört fokhagyma
őrölt tarkabors
bazsalikom


A koktélparadicsomot kevés olívaolajjal meglocsoljuk és grillezzük (sütőben 240 fokon kb 25-30 perc alatt, vagy serpenyőben, és nyár lévén akár kerti grillen is). A kuszkuszt tálba szórjuk és a levessel leöntjük. Összekeverjük és lefedve 5 percre félretesszük. Az öntethez minden hozzávalót elkeverünk.


Tálalás előtt a kuszkuszt villával fellazítjuk, összekeverjük az öntettel, mellétesszük a sült paradicsomot és megszórjuk az elmorzsolt fetával.

Grillezett paradicsomos kuszkuszsaláta fetamorzsával

2014. aug. 11.

CITROMOS MENTA ITAL

Igaz, hogy lassan vége a nyárnak, de sosem késő mentás hűsítőt készíteni. A receptet a Kifőztük magazin augusztusi számában is elolvashatjátok.

Citromos menta ital

Citromos menta ital

Hozzávalók 4 dl-hez:
4 mentaág
2 evőkanál cukorszirup*
4 mentaág
1 citrom
1 lime
3 dl ásványvíz
jég


A mentaágakról a leveleket lecsipkedjük és a cukorsziruppal és 1 dl ásványvízzel elturmixoljuk. A citromot és a lime-ot meghámozzuk és a hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst, és a mentás keverékhez adjuk. Felengedjük a maradék ásványvízzel és még egyszer átturmixoljuk. Jéggel kínáljuk.

Aki nem szereti darabosan, az átszűrheti az italt.

*A cukorszirup előre elkészíthető. Egy kisebb lábosban 2 dl vízben 20 dkg cukrot kis lángon felolvasztunk, majd üvegbe töltve hűtőben tárolható.

Citromos menta ital

Közben szeretném pótolni egy elmaradásom is, ugyanis júliusban Liebster award díjat kaptam Ágitól, a ...konyhán innen - kerten túl... blog írójától. Nagyon szépen köszönöm ezúton is! A díjazottnak válaszolnia kell arra a négy kérdésre, amit a díj átadója tesz fel neki, majd továbbadni azt 11 másik bloggernek, négy új kérdéssel együtt. Sajnos most nincs alkalmam továbbadni, remélem ez megbocsátható, de szerencsére már nagyon sokan megkapták, izgalmas kérdésekkel.

Íme a válaszok Áginak:
1. Mi a kedvenc nyári alapanyagod? - Paradicsom, egyszerűen mindenbe passzol.
2. Mi a legkedvesebb gyermekkori ételed? - Bableves és csokis palacsinta, mindig együtt jár.
3. Ki az aki a környezetedben legjobban inspirál? - Mimi, mivel mindig meglep valamilyen meghökkentő kéréssel...
4. Melyik ország konyhája áll legközelebb a szívedhez? - Nehéz a válasz: afrikai, angolszász, mediterrán, arab... persze a hazain kívül.

Liebster award díj


2014. aug. 7.

TROGIR 2. RÉSZ

A látnivalók mellett persze folytatódik a beszámoló azzal, hogy milyen finomságokon is éltünk az elmúlt hetekben. Olykor főzőcskéztünk, de étteremben is megfordultunk. Összességében számomra Horvátország a füge mennyország. Az, hogy az út mentén lépten-nyomon vadon nőnek a fügefák, amik roskadásig vannak az egyik kedvenc gyümölcsömmel, mindig ámulatba ejt. Idén sajnos túl korán érkeztünk, ugyanis a szüret még csak ez után kezdődik. Így a fügés nyalánkságok ezúttal kimaradtak, de azért volt alkalmam tervezgetni, így pontosan tudom, hogy mit fogok kikísérletezni itthon. A nyárson sült malacot viszont kipipáltam erre az évre is, szerencsére. Az idei nyár felfedezettje, a dalmát halleves, amit biztosan elkészítek majd itthon is. Évek óta most először kóstoltuk, méghozzá rögtön két alkalommal is. Nagyon más mint az itthoni, viszont különösen ízletes és frissítőbbnek is találtuk, mint a magyar halászlevet, amit egyébként imádok. Az éttermekben még mindig nagyon jó grillezett friss halat és rákot adnak, viszont édesszájúként, legnagyobb szomorúságomra, még mindig szerény a desszertkínálat.

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Természetesen találtunk ismét néhány gyöngyszemet és a környéken lévő fagyi minősége is már-már megközelíti az olaszok szintjét. A nagy kedvencek: mandarin, füge, vérnarancs, ananász, mogyoró és hát természetesen a citrom.

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

G fejébe vette, hogy kiránduljunk Sibenikbe, és ha már úgyis ott vagyunk, akkor ebédeljünk is ott. Így két év után ismét a Pelegriniben találtuk magunkat. A Pelegrinit, melynek egy hétszáz éves villa ad otthont, a legjobb dalmát étteremnek és a harmadik legjobb horvát étteremnek választották. Vannak állandó ételek az étlapon és persze újdonságok is. Ezúttal füstölt padlizsánhabot és sajttálat rendeltünk. Az előétel előtt árpagyöngyöt hoztak oregánó habbal, majd érkezett a házi kenyér zöld olíva tapenáddal. Főételnek szarvasgombás papardellét választottunk dalmát sonkával és risottot helyi sajttal, hallal és fűszeres cukkini szósszal (na ez valami óóóriási volt!). Desszertnek megkóstoltuk a karobos csokoládé tortát, mellé pedig kávés csokoládékrémet kértünk. Itt biztosra lehet menni, ugyanis kiváló helyi alapanyagokból mindig valamilyen ötletes ételkülönlegesség készül a chef irányításával.

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Splitben, a kb 35 fokban, már alig vártuk, hogy megtaláljuk a Konoba Matejuskát, azt a kisvendéglőt, amit ebédre szemeltünk ki korábban. A két előétellel - sült rák valamint a sós és ecetes szardella salátával - már szinte jóllaktunk, így egy főételt osztottunk el hárman, egy gyönyörű aranydubrincsot grillezett zöldségekkel. Kisebb sokkot kaptam, amikor ráeszméltem, hogy a gyerek megevett vagy tíz rákot és majd' egy fél halat...

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

A szigetünkről kis menetrend szerinti hajón is bejuthatunk Trogirba, csupán 20 perc alatt. Muszáj volt kipróbálni. Miminek nem kellett jegyet venni, ellenben a kapitány parancsba adta, hogy vegyünk neki fagyit a városban, így az esti sétánkat egy nagy adag vérnarancs és mogyorófagyi társaságában töltöttük.

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Trogir régi városrészében valóban rengeteg étterem és kávézó közül válogathatunk. Csak győzzünk választani! A Konoba TRS kerthelyiségében például ősrégi falak között, gyönyörű boltív alatt vacsorázhatunk. Elsőnek a marinált kardhalat kóstoltuk, majd érkezett a korábban már megismert halleves (ám ezúttal annak egy sokkal selymesebb, finomabb változata) és karfiolkrémleves sült fokhagymával. Mivel Mimi a felajánlott féladag csirkés füstölt sajtos gnocchiról önként és dalolva mondott le a hal-rák páros javára, ezért a kétszemélyes haltálon hárman osztoztunk. A tál grillezett zöldségekkel és egy teljes műtős felszereléssel is érkezett... Desszertnek dalmát rafiolit kértünk (ez egy helyi specialitás - kis, diókrémmel töltött táskák) proseccos fügével és krémsajttal. Vacsora értékelés: 10/10!

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Az egyszerű de mégis nagyon ízletes vacsorára vágyók mindenképpen keressék fel a Kristian pizzériát az óváros szívében. A minimál pizza olasz stílusban horvát sonkával szimplán remek, mellé pedig az étlapról mindenképpen a házi készítésű tésztákból érdemes válogatni. Az articsókás és a paradicsomos-rákos változatokat teszteltük, azok nagyon finomak.

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

A szuvenírekkel kapcsolatban - a képes albumok mellett - már régen leginkább csak hűtőmágnest és valamilyen helyi finomságot választunk. A városközpontban van egy aprócska, nagyon pofás kis delikát bolt. Van ott rengeteg ízesített olívaolaj, kandírozott narancs- és citromhéj, különféle olívabogyók és belőlük készült paszták. Lekvárok és jamek - főleg fügéből- valamint szarvasgomba termékek és olajfából készült konyhai kiegészítők is. Nem is tudtam ellenállni, vettem egy olajfából faragott kis tálaló - vágódeszkát és egy üveg szarvasgombás krémet is.

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Trogir nem csupán nappal, de a lágy, esti fényekben is jól mutat. Vacsora után kellemes a séta a kikötőben. A yachtok konyhájában is gőzerővel dolgoznak, flambírozik a szakács...

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Vendéglátóink naponta elláttak bennünket saját termesztésű (abszolút bio) zöldséggel és gyümölccsel. Paradicsom, uborka, őszibarack, szilva és citrom, a kertben álldogáló gyümölcstől roskadozó fácskáról. Máskor még frissen sült házi palacsintával is. Mimi pedig beállt segíteni olajat és gyümölcsöt árusítani esténként a kertkapuban.

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Utolsó nap faszénen grillezett makrélával, friss salátával vendégeltek meg, amihez puha kenyér és egy üveg házi bor is járt. Vesela elmondta a receptet, só, bors, kevés petrezselyem a hal hasába és a titkot is persze - saját készítésű olívaolaj kell hozzá. Ez egy olyan hely, ahová jövőre is szívesen visszajönnénk, de inkább augusztusban, amikor a kertben lévő narancs és gránátalmafa termései érnek... és persze a füge!

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

2014. aug. 4.

TROGIR 1. RÉSZ

A nyár kellős közepén, mindössze nyolc óra autózás után, szemerkélő esőben érkeztünk meg végre Trogirba, Dalmácia egyik leghangulatosabb városába, melyet gyakran "kis Velence"-ként is emlegetnek. Érkezésünkkor rémes forgalom bénította meg a várost, és kifáradva verekedtük át magunkat a tömegen. Csupán két falucskával arrébb, a Ciovo szigeten egy csendes, tömegtől távoli hely fogadott bennünket, na és persze egy nagyon kedves horvát házaspár, Vesela és Ante, akik otthona feletti lakást béreltük ki.

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Ahogy megérkeztünk, a háziasszony már terített is a teraszunkon, sajt és sonka, valamint frissítő is került az asztalra. A csendes, békés, tengerre néző balkonról látható a távolban Trogir városa és jól kivehető a domboldalból a reptér is.

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Mindenesetre Trogir vagy a Ciovo sziget nagyon jó kiindulópont lehet, akár északra, Sibenik felé, akár déli irányba tervezünk kirándulni. A kikötőből indulnak hajók Solta, Vis, Brac és Hvar szigetre is. A város maga pedig valóban megérdemli a hírnevét, izgalmas és magával ragadó az apró sikátoroktól kezdve a kikötőben lévő pálmasorig.

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Monszun esőből bizony kijutott az első napokban, így kocsiba ültünk és dél felé indultunk. Végigautóztunk a part mellett Omisig, és azt kell mondanom, abszolút megérte. Bár az idő fürdésre egész nap nem volt alkalmas, így is nagyon kellemesen telt. A Cetina folyó kanyonja meglepően vadregényes. Az óvárosban is érdemes elidőzni, sétálgatni, a város strandján pedig kényelmesen lehet uzsonnázni. 

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Splitbe is ellátogattunk, hiszen csupán 27 km-re volt tőlünk. Split igazán pompázatos, bár így a nyár közepén sajnos meglehetősen túlzsúfolt is, így várost nézni talán tavasszal célszerűbb. Tipikus dalmát város: bájos, elbűvölő, ellenállhatatlan és tele történelemmel. Természetesen a palota az elsődleges látnivaló. Szerintem a város egyik legszebb pontja a Marjan, ahonnan nem mindennapi panoráma nyílik a városra.

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

A háziak kutyusa, Gina, és Mimi első látásra egymásba szerettek, ennek hatása még városnézés közben is érezhető volt. Bár tény, hogy a harmincvalahány fokban mindenkinek lógott a nyelve...

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split

A környéken számtalan kristálytiszta vizű, fürdésre is alkalmas kis öböl csipkézi a partot, és a kikötőkben szebbnél szebb vitorlások és yachtok sorakoznak. Mi nagyon megszerettük Trogirt és környékét, mert ideális hely a pihenni vágyóknak...

Trogir, Ciovo sziget, Omis, Split