2014. jún. 10.

FÜSTÖLT SAJTOS PRÓSZA

A prósza egy somogyi specialitás, ami jó sok kefírből készül, a tetejét pedig eredetileg fanyar lekvárral (pl, áfonya vagy szilva) pöttyözik meg. Így valójában édes és sós is egyben. Persze lekvárosan is megsütöm, ha G nosztalgiázni szeretne, de most egy kis sajttal és csírával egészítettem ki inkább. Nyári melegben leves mellé ebédre, vagy könnyű vacsorának remek. Bár sütést igényel, de egyrészt nem sokat, másrészt az előkészítés nem vesz igénybe 5 percnél többet, úgyhogy szerintem nyáron is bőven bevállalható. Ennek a füstölt sajtos variánsnak a receptjét a júniusi Kifőztük magazinban is elolvashatjátok. Prószáljátok ki Ti is ;)

Füstölt sajtos prósza


Hozzávalók egy 35cm x 25cm tepsihez:
Az alaphoz
1/2 liter kefír
1 dl tejföl
1 közepes tojás
7-8 púpos evőkanál liszt
1 teáskanál só

Tetejére
2-3 evőkanál reszelt füstölt sajt (nálam füstölt Anikó sajt)
4-5 teáskanál tejföl
2 teáskanál napraforgóolaj
póréhagyma csíra a tálaláshoz


Az alap összes hozzávalóját addig keverjük kézi robotgéppel, amíg a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb, egynemű masszát nem kapunk. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A tetejét meghintjük a reszelt sajttal, meglocsoljuk a tejföllel és végül a napraforgóolajjal is megpöttyözzük. A prószát 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük. Póréhagymacsírával tálalhatjuk.

Füstölt sajtos prósza

1 megjegyzés: