CSOKIS ZABPELYHES KEKSZ
Több zabpelyhes keksz receptet is kipróbáltam már, de a Stahl-féle ízlett a legjobban. Lehet, hogy azért, mert csokimániások vagyunk, vagy azért, mert a zabpehely őrlemény miatt ropogósabb? Talán mindkettő. Én csak egy kis dió hozzáadásával módosítottam az eredeti recepten, sajnos így végképp ellenállhatatlan lett.
Hozzávalók:
5 + 2,5 dkg zabpehely
7,5 dkg liszt
fél kávéskanál szódabikarbóna
2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaó (kb 2,5 dkg)
5 dkg étcsoki, apróra vágva
10 dkb puha vaj
15 dkg barnacukor
1 tojás
1 marék darált dió
Az 5 dkg zabpelyhet serpenyőben 3-4 perc alatt enyhén megpirítom, kicsit hagyom kihűlni, majd késes aprítóban megőrlöm.
Összekeverem a zabpehelyőrleményt, lisztet, szódabikarbonát és a kakaót. Beleteszem a csokoládét is. Egy másik tálban habosra keverem a puha vajat a cukorral és a tojással. A két tál tartalmát összedolgozom és mehet hozzá a maradék 2,5 dkg zabpehely valamint a darált dió.
A masszából diónyi gömböket formázok, sütőpapírral bélelt tepsiben szétlapogatom őket kb 4 cm átmérőjű fél cm vastag korongokká, és 200 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt megsütöm. Pár perc pihentetés után rácson hűtöm ki. Ebből az adagból 20 nagyobb, de puhább vagy 25 kisebb, ropogósabb keksz lesz. Ha túl ragadós lenne a massza, tegyük hűtőbe 15 percre.
Nagyon szuper recept, pontos hozzávalókkal. Ma megsütöttem, igen ízlett mindenkinek. Köszönöm, bekerül a repertoáromba.
VálaszTörlésKöszönöm szépen, örülök, hogy megszerettétek :)
TörlésHm,ígéretes...kipróbálom.....köszönöm!
VálaszTörlésRemélem ízlik majd!
TörlésNagyon lagy lett a "teszta", nem tudtam formazni. Csak ugy beletömködtem a tepsibe. Ti rendesen formazni tudtatok?
VálaszTörlésVali
Vali, mire gondolsz, hogy "nagy lett a tészta"? Én mindig evőkanállal veszek egy adagot a masszából, amit dió méretű golyóvá formázok. Ezeket a golyókat rakosgatom le a tepsire, amiket aztán lenyomkodok laposabb korongokká, és így sütöm meg. Remélem ez segít és legközelebb sikerülnek a kekszek :)
TörlésKöszi, nem nagy lett hanem nagyon lagy :)
TörlésNem lehetett formazni,nagyon ragadt.
Oké, értem :)) nekem sosem volt lágy, de valójában nem annyira kell formázni, csak egy evőkanálnyi adagokat ellapogatni a sütőpapíron. Legközelebb esetleg tedd be egy kicsit a hűtőbe.
TörlésKöszi szepen, ugy fogom csinalni mert nagyon finom lett!
VálaszTörlésSzuper! Jó sütögetést :)
TörlésA szódabikarbónának nincs rossz íze? Sütőporral nem lehet helyettesíteni? Ti szbikarbónával csináltátok?
TörlésSzia, sokszor használok szódabikarbónát, sütihez, szódakenyérhez. Sosem éreztem, hogy lenne íze. Egyébként nem hiszem, hogy a csoki, dió és egyebek mellett esélye lenne :)
TörlésSzia.
VálaszTörlésMost sütjük a gyerekekkel.
Isteni lett!
Szuper recept.
Nyamiii...
Csak ennyi a véleményük.
De jo! Nagyon orulok neki :) Koszi, hogy megirtatok!
TörlésSzia. Én is elkészítettem. Tudod mit hiányolok belőle, a sót.
VálaszTörlésÜdv! Ez nagyszemu zabpehelybol keszul vagy a kisebb, zuzott szemuből es még azt rakom az apritoba? Elore is köszönöm. :)
VálaszTörlésSzia Nori, igen, aprobb szemu, nem jumbo. Es igen, a zabpehely egy reszet kell daralni :)
TörlésAz étcsokoládé és a kakaó hisztamin mentes?
VálaszTörlésA liszt az milyen liszt?
Választ előre is köszönöm szépen
Szia, én normál BL 55-ös lisztet használtam, akárcsak a csoki és a kakaó, ugyancsak normál 70%-os Lidl és cukrozatlan kakaóport.
Törlés